MÉHHOTEL, AHOL A ROVAROK LUXUSBAN PIHENNEK

Szereted a szép lepkéket, a katicabogarat?

Kerted legértékesebb látogatói, a hasznos rovarok is számítanak Rád!

Méhzümmögés, madárcsicsergés, békakuruttyolás – mindenki létrehozhat saját kertjében egy természetes földi paradicsomot. Régóta tanulmányozom szaporodásukat, elterjedésüket, életmódjukat.
A tél közeledtével gondoskodunk növényeink téli védelméről, és élelemmel látjuk el a madarakat. De nemcsak nekik van ám szükségük segítségre…

Tarts velem, és elárulom, megmutatom, hogyan tudunk Együtt védelmet nyújtani a színes, hasznos rovarvilág számára.

Számomra fontos a rovarok világa, azon belül is a hasznos fajok védelme, életterük biztosítása. Méhészként is fontosnak tartom, hogy a hasznos rovarok megfelelően tudjanak áttelelni, megerősödve indulni a tavaszi fejlődésnek. A hasznos rovarok egy része elpusztítja a kártékony rovarokat. Ilyenek például a katicabogarak, akik a levéltetveket nagy étvággyal fogyasztják. Más rovarok, mint a méhek, pillangók, dongók a beporzást segítik. Nem minden méh egyforma.
A mézet, méhpempőt, propoliszt és a méhviaszt a házi méheknek köszönhetjük, rajtuk kívül több, mint 550 méhfajjal élünk együtt a csodálatos Kárpát – medencénkben. Ide tartoznak a vadméhek, ilyen a bányász-, kőműves, pelyhes és bundásméhek és az akár 30 mm-re megnövő poszméhek is. Ezek a méhek nem termelnek emberi fogyasztásra alkalmas mézet, azonban nagy szerepet játszanak a vadon termesztett és haszonnövények beporzásában. Így lesznek Neked szép gyümölcseid és díszítő értékkel bíró terméseid. A rovarok védelme a természet, és egyben a Te érdeked és küldetésed is.

Kertrendezési tippek

Kertrendezési tippek, amelyekkel szeretném segíteni, hogy a hasznos rovarok kedvében járjál:

  • A növényeket sűrűn, napos helyekre is ültessél – a beporzó rovarok a napfényes helyeket és a buján termő növényeket kedvelik.
  • Gondoskodj a méhek itatásáról – javaslom, a kert végében helyezz ki kis madárfürdetőket, és helyezz bele néhány követ, így az ivóvíz biztosítva lesz számukra.
  • Ültess kiváló mézelő növénytársításokat, melyek hosszan tartó virágzást nyújtanak – kiválóan alkalmazkodnak a mi éghajlati és talajviszonyainkhoz, és a hasznos rovarok természetes táplálékforrásaként szolgálnak.
  • Alakítsunk ki fészket és menedéket a hasznos rovarok számára – Méhhotel.
    Méhhotel, ahol a rovarok luxusban pihennek

    Ezeknek a létesítményeknek fontos szerepe van a biodiverzitás megőrzésében és a környezet vegyszer terhelésének csökkentésében.
    Olvastam egy angol kutatásban, hogy egy kifejlett katicabogár naponta átlagosan 160 levéltetűt eszik meg, lárvája pedig még szívesebben látott, óvott vendég a kertjeinkben, hiszen naponta akár 850 levéltetűt is elfogyaszt. A méhhoteleket rajtuk kívül kedvelik még a fülbemászók és a vadméhek is. Tekintettel arra, hogy Magyarország után, például Ausztriában is 680 vadméh fajt tartanak számon, a méhhotel jó kihasználtsága, eredményessége biztosra vehető.

A méhhotel rendeltetése

Megfigyeltem, hogy sok méhhotelt tojásrakó helynek használják a rovarok, például a magányosan élő méhek vagy darazsak. E rovarok behurcolják az áldozatukat a fészekbe, amelyet tojásrakó helynek is használnak. Bizonyos méhhotelek célja, hogy megfelelő helyet biztosítsanak a különböző rovarok, mint például a katicabogarak és pillangók téli hibernálódására. Az állatvilágban ehhez hasonlatos állapot a téli álom. Szaktanácsadási munkám során amerre járok, örömmel ajánlom a hobbikertészeknek, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztőknek, természetszerető embertársaimnak, mivel nagyban elősegítik a rovarmegporzást.

Méhhotel kialakítási ötleteim

Méhhotel, ahol a rovarok luxusban pihennek

A méhhotelek elkészítéséhez használjunk megfelelő alapanyagokat, melyekbe fúróval kisebb-nagyobb átmérőjű lyukakat fúrunk. Ezek a lyukak arra is alkalmasak, hogy a rovarok lárvái itt fejlődjenek. Elsősorban különböző faanyagokat ajánlok, amelyek illeszkednek a legkülönbözőbb rovarok természetes életmódjához. A farönk és a fakéreg, az összekötözött nádköteg, a bambusz is gyakori építőanyag. A felhasznált anyagok változatossága és a bejáratként is funkcionáló, más-más méretű furatok eltérő rovarfajokat fognak vonzani a hotelhez.

Biztosan tapasztaltátok már Ti is, hogy a különböző lepkék, pillangók a téli hibernálódásukhoz olyan védett helyet keresnek, mint a házak falán vagy a melléképületeken található hasadékok, repedések, vagy zárt teret, mint egy nagy levélkupac. A pillangók számára készült szállók olyan függőlegesen álló résekkel vannak ellátva, amelyek elegendő helyet biztosítanak az oda betérő és abban elhelyezkedő lepkék sérülékeny szárnyai számára.

A katicabogarakat elszállásolhatjuk, ha egy nyitott és az oldalára fordított dobozt telerakunk kis faágakkal, így sok-sok zegzugos üreg alakul ki; ezt pedig különösen kedvelik. Általában nagyobb csoportokban térnek téli nyugovóra, így a menedékhely ösztönözni fogja őket az együttes hibernálódásra.

Tapasztalataim alapján a legegyszerűbb méhszállodát úgy építhetjük, hogy lefűrészelt farönkdarabba vagy fatörzsszeletbe egymástól néhány cm-re különböző méretű (például 2, 4, 6 és 8 mm-es) lyukakat fúrunk. Ezek a vadméheket vonzani fogják. A lyukakat kissé harántirányban fúrjuk, hogy a csapadékvíz ne folyjon be a belsejükbe. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a hotelek bejárata sima felületű legyen, mert a betérő rovarok érzékeny teste könnyen megsérülhet. Kiváló az egyszerű bambusz- vagy nádköteg is, amelyet beteszünk egy konzervdobozba és rögzítjük egy meleg helyre, jót tehet a magányosan élő méheknek.

Kihelyezés

Az elmúlt hetekben a kertem nyugodt szegletébe két darab méhhotelt helyeztem ki, ezeket láthatjátok a fényképeken.
A méhhotelt ideális esetben egy meleg, védett helyen helyezzük el, mint például egy déli fekvésű sövény, tujasor. A kelő, ébredő rovarok már a tél vége felé aktívvá válnak. Vannak fajok, amelyek a fészkeiket agyaggal, homokkal vagy más anyagokkal bélelik ki.

Méhhotel, ahol a rovarok luxusban pihennek
Méhhotel, ahol a rovarok luxusban pihennek

Kérlek Benneteket, ha tehetitek és van kedvetek, tegyünk Együtt a természetben található hasznos rovarokért is, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy szebb, élhetőbb legyen a kertünk, környezetünk világa.