- 02 -
-
Az élelmiszerpazarlás csökkentésének kulcsa a szemléletváltás
Zöldségek, gyümölcsök, húsok, péksütemények: élelmiszerek, amelyek sok magyar családnál a kukában végzik. Hogy miért? Mert megbarnulnak, megpuhulnak, megszáradnak vagy épp lejár a szavatossági idejük. Élelmiszerpazarlás? A legtöbb esetben igen, arról van szó…
Egy számomra kiemelten fontos témáról beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem Website publicistájával, Pósa Tamarával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút!
Tegyünk Együtt az élelmiszerpazarlás ellen[…] -
Az élelmiszerpazarlás mértéke napjainkban, és amit tehetünk
Napjaink egyik legégetőbb gazdasági, etikai és környezetvédelmi problémája az élelmiszerpazarlás. A jelenség ugyan a teljes élelmiszerláncot érinti, a kidobott élelmiszerhulladék jelentős részéért a háztartások felelősek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2019-es adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna kidobott élelmiszer kerül a szemétbe, melyből 400 tonnát a háztartásokból származó élelmiszerhulladék tesz ki…
Ezekről a témákról is beszélgettünk a PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Az Év Honlapja különdíjában részesült a SiposGazda.hu honlap
Egy komoly, színvonalas, ’Az Év Honlapja’ versenyen megmérettetésre került, a Sipos Gazda oldalam. A versenyre ebben az évben, rekordszámú nevezés érkezett. Kérlek tudjatok róla, hogy 331 honlap, applikáció, kreatív, tartalmi és technológiai megoldás, digitális marketing kampány mérettette meg magát, a jubileumi versenyen, összesen 28 kategóriában.
Örömmel szeretném Veletek megosztani, hogy a 331 honlap versenyében, a Sipos Gazda oldalam, az Agrár kategóriában, különdíjat nyert[…]
-
Sütőtökről, az igazi, téli csemegéről
Szaktanácsadási munkám során, nagyon sok értékes, elkötelezett Gazdatársakkal, szép hivatásokkal és termesztés technológiákkal találkozom. Nagyon köszönöm a HírTV, Soroló című műsorának, szerkesztőségének és munkatársainak a felkérést és a szakmai beszélgetést, mely egy kedves Barátommal és Családjával történt. Lukács Tibor, bordányi gazdatárs területén jártunk. Tibor, régóta foglalkozik sütőtök termesztéssel. Itt mutattuk be, a sütőtök termesztés helyzetét és a jövőbeli kilátásait[…]
-
Feczák Család, ahol a paradicsom és a cirok életre kel
Nagyon örülök, mert több Barátom biztatására, egy új sorozat indult el, melyben szeretném bemutatni a mezőgazdaságban történő generáció váltás folyamatát. Nagyszerű, képzett, elkötelezett fiatal Kollégák és Családok példája legyen számunkra biztatás, bátorítás, hogy a mezőgazdaságunk örök körforgása egy szép csoda.
Ötödik baráti látogatásom Hódmezővásárhelyre, Feczák János ügyvezető úrhoz és Családi vállalkozásának területére vezetett. Itt találkoztam és beszélgettem Feczák János ügyvezető úr mellett két fiával, a Hódkertész Kft. ügyvezetőjével, Feczák Tamással és az Agroszemek Kft. ügyvezetőjével Feczák Gábor Barátaimmal[…] -
A fejessaláta termesztésének jelene és jövője
Értékes levélzöldségünk a saláta. A 110 kg/év/főt meghaladó zöldségfogyasztásunkból a fejes saláta alig tesz ki 1 kg-ot. Az európai országokban lényegesen nagyobb a fogyasztási kedv a saláta iránt. Az olaszok, spanyolok, franciák 135-140 kg-os fogyasztásának több mint 12%-a, levélzöldség.
A Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken, Dobó Zoltán családi gazdaságában ismerkedtünk a salátatermesztés jelenével és a jövőbeli lehetőségeiről. A HírTv, Soroló című műsorában láthatjátok e szakmai munkát és beszélgetést[…] -
A klímaváltozás most történik – Biodiverzitás, méhek
Az elmúlt időszakban megtisztelő meghívást kaptam, a Budapest Főváros III. kerületébe, ahol a BIDOVERZITÁS, MÉHEK MEGÓVÁSA témakörben egy online beszélgetésen fejtettük ki gondolatunkat a méhek és egyéb hasznos rovarok világáról.
A csodálatos természet ingyen adott ajándékai, mind-mind alapvetőnek tűnnek. Ilyenek lehetnek a levegő és a vizek tisztasága, az egészséges termő talaj. Itt szeretném megemlíteni, egy nagyon fontos szolgáltatást, a megporzást is, melyhez a viráglátogató rovarok jelentősen hozzájárulnak.
A beporzók hatékony tevékenysége, munkája nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni.Beszélgetésünk során körül jártuk, hogy mit tehetünk mi a beporzók védelméért?[…]
-
Otthonunk dísze lehet: a télikert
Egy vérbeli kertésznek nem ad elég tennivalót a kert az ősz végén és télen. Mit tehetünk ebben az esetben? Ha van rá lehetőség, remek ötlet például télikert kialakítása, aminek az az előnye is megvan, hogy segítségével több fényt tudunk otthonunkba engedni. Az már hab a tortán, hogy – mivel a télikert a lakás része – szinte behozzuk a házba a természetet. Zöld környezetben pedig sokkal könnyebben ki tudjuk pihenni magunkat[…]
-
Zöldségek és gyümölcsök tárolása télen
Miután betakarítottuk kertünkből a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, az a feladatunk, hogy megfelelően eltegyük őket a következő hónapokra. A cél az, hogy sokáig elálljanak, és hosszú ideig megőrizzék tápanyagtartalmukat és aromájukat. Ennek is megvannak a maga praktikái, ezek közül osztok meg veletek néhányat…
Ha a tárolás, tartósítás feladatát megfelelően elvégeztük, akkor már csak az van hátra, hogy élvezzük a zöldségek és a gyümölcsök friss ízeit. Legyünk hálásak, hogy – bár sokat dolgoztunk érte – munkánk eredményes volt[…]
-
Mit jelent számunkra az Élelmezési Világnap?
1979 óta minden évben október 16-án tartjuk az Élelmezési Világnapot az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO kezdeményezésére. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Érdemes még azt is tudni róla, hogy magyar javaslatra született.
A világnapok, kezdeményezések sokszor gyorsan elszaladnak mellettünk, de most álljunk meg egy kicsit. Gondoljuk át, mit jelent ez számunkra, vagy mit kellene, hogy jelentsen. Fontos azt is tudatosítani, hol van a mi helyünk az élelmiszertermelés hatalmas gépezetében, és mi az, amit mi is megtehetünk a jövőnkért[…]
- 10 -