HOGYAN VÁLASSZUNK VETŐMAGOT?

A jó szaporítóanyag, az egészséges növény alapja…

Kedves Barátaim,

Tél végén már jólesik végig gondolni, hogy az idei szezonban milyen zöldségeket, fűszernövényeket szeretnénk nevelni a veteményeskertben. Ha összeállt a kép, nekiláthatunk a vetőmagok beszerzésének. Csakhogy a hobbikertészek sokszor elbizonytalanodnak: „Milyen vetőmagot vegyek? Honnan szerezzem be, és mire figyeljek a vásárlásnál?” A következő egyszerű tanácsokkal nekik szeretnék segíteni.

Hogyan válasszunk vetőmagot?

Elsőként az átmeneti lehűlést is eltűrő zöldségfélék, például a borsó, a sárgarépa, a hónapos retek vagy a spenót magvait érdemes beszerezni (ezeket vetjük el leghamarabb), de egy füst alatt veteményesünk többi terményéhez is megvehetjük a vetőmagokat.
Az első és legfontosabb tanácsom, hogy mindig megbízható helyről vásároljunk. Erre leginkább a szaküzletekben, gazdaboltokban van lehetőség, ahol a nekünk leginkább megfelelő magok kiválasztásához akár szaktanácsot is kérhetünk. Ha ugyanis ismeretlen vagy bizonytalan eredetű helyről származik a vetőmag, előfordulhat, hogy nem fog kicsírázni, vagy esetleg más fajta bújik ki a földből, mint amire számítottunk. Ha tehetjük, magyar előállítótól vásároljunk, mert a hazai cégek kifejezetten a mi klímánkra nemesítenek ki fajtákat, amelyek jó eséllyel a nálunk megjelenő betegségekkel szemben is ellenállóak.

A magban rejlik az élet

Hogyan válasszunk vetőmagot?

A magok lényegében nyugalmi állapotú fiatal növények. Jelentős mennyiségű tartalék tápanyag rejlik bennük (lisztes vagy olajos formában), ami biztosítja a csíranövény fejlődését egészen addig, amíg az első levelek kifejlődésével önellátóvá nem válik. Fontos, hogy mindig egynemű, tiszta, szagtalan és penészmentes magokat használjunk, ezzel is elősegítve, hogy a csírázás és a növekedés csodája végbemenjen. Ha saját termésű magokkal szeretnénk dolgozni, megfelelő időben takarítsuk be, fénytől védett, tiszta, száraz helyen tároljuk, és igyekezzünk mindig csak az egyforma magokat kiválogatni és elvetni.

Olvassuk el a használati útmutatót

A szakboltokban vásárolt vetőmagok csomagolásán mindig találunk használati útmutatót: a vetés ideje, ideális mélysége, a növény várható nagysága, térigénye (sor- és tőtávolság), talaj- és napfényigénye, vízszükséglete mind-mind szerepelnek a leírásban, ezeket érdemes betartani. Sem a túl sűrű, sem a túl ritka vetés nem gazdaságos: a sűrű vetést később egyelni kell, a ritka vetéssel pedig nem használjuk ki a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. A vetés mélységére szintén ügyeljünk: a kelleténél mélyebbre vetett magok nehezen és lassabban kelnek ki, a sekélyen vetettek pedig átmeneti szárazságtól szenvedhetnek.

Hogyan válasszunk vetőmagot?

Ha a vetőmag neve után F1 jelzést látunk, az arra utal, hogy hibridizációval állították elő. Minden évben újabb és újabb fajták jelennek meg a kínálatban, ezek sokszor ellenállóbbak a kórokozókkal szemben, jobb a termőképességük, szebb termést hoznak. Kísérletezzünk bátran, ne csak a régi, ismert fajtákat használjuk. Azt azonban tudni kell, hogy a hibrid magoknak csak az első generációja ad kiváló termést, a továbbiak nem értékesek. Ez azt jelenti, hogy a hibrid magokból termesztett növények magjaiból nem lesz ugyanolyan tulajdonságokkal bíró növény, sőt az is előfordul, hogy magjuk terméketlen marad.

Figyeljünk a szavatosságra

Menjünk biztosra: vásárlás előtt nézzük meg a szavatosság idejét, ha ez lejárt, ne vegyük meg a csomagot.

Vetőmag csomagolása

A legtöbb fajnak más és más a csírázási képessége. Érdemes tudni, hogy például a hagymafélék nagyon hamar elveszítik csírázóképességüket, ezért ne tartogassuk sokáig a magjaikat. Az olajtartalmú magvak, például a tökfélék könnyen avasodnak, ezért érdemes hamar elvetni őket. Bizonyos magokat hosszabb ideig is tárolhatunk: a paprika, paradicsom, borsó, bab és fejes saláta 4-5 évig is megőrizheti csírázóképességét, a görögdinnye, a sárgadinnye és az uborka pedig akár 8 évig is csíraképes marad. Ha nem frissen vásároltuk a vetőmagcsomagot, hanem az otthoni készletből dolgozunk, és bizonytalanok vagyunk benne, vajon kikel-e, azt javaslom, végezzünk próbacsíráztatást, mielőtt a palántázóedénybe vagy a kertbe elvetnénk a magokat.

Kívánok jó tavaszi készülődést, veteményezést. Kívánom teljen örömünk benne.

Együtt – Mindenkiért!

Egy korábbi blog bejegyzésemben nagyon hasznos tanácsokat találtok a vetőmagokkal kapcsolatban: A jó vetőmag, melyből az új növényi élet fakad…