KÉSZÍTSÜNK EGYÜTT MADÁRODÚT!

Madárbarát kert - madárodú házilag

Kedves Madárszerető Barátaim,

Ébredezik a természet, a madarak hamarosan fészkelőhelyet keresnek. Ha szívesen vendégül látnánk családalapításra készülő madarakat a kertünkben, akkor még a tavasz beköszönte előtt tegyünk ki mesterséges odúkat. Jó program, ha a barkácsolásban jártas szülők, nagyszülők a gyerekekkel közösen készítik el a madárházikókat.

Készítsünk együtt madárodút!

Attól függően, hogy milyen madarakat szeretnénk a kertbe csalogatni, az egyes fajok igényeihez és testméretéhez igazodó odúkra lesz szükségünk. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) letölthető odútípus táblázatában megtaláljuk a leggyakoribb típusokat, köztük az elkészítéshez szükséges alapterület, magasság- és röpnyílásméreteket is.
Én most egy kisebb madarak, például cinegék fészkelésére alkalmas odú készítését mutatom be.

Milyen anyagokra lesz szükségünk?

Mesterséges odúk készítésére a 2,5 cm vastag, 15-20 cm szélességű fenyődeszka a legalkalmasabb, de választhatunk más, az időjárásnak ellenálló faanyagot, például tölgyet, bükköt vagy vízálló rétegelt lemezt. Ne készítsünk odút farostlemezből és faforgácslapból (bútorlap), mert ezek nem vízállók, nedvesség hatására szétesnek.

Az odú összes falát kialakíthatjuk egyetlen 15-20 cm széles deszkából. Dolgozzunk ezekkel a méretekkel:

  • hátsó fal, 38 cm hosszú
  • oldalfal, 22×26 cm hosszú (kétszer)
  • tető, 18-22 cm hosszú (úgy alakítsuk ki, hogy esővédő ereszt képezzen)
  • elülső fal, 23 cm hosszú (röpnyílással)
  • alap, 12 cm hosszú
  • rögzítőoszlop, ha lehetséges, a madarak röptének irányában elhelyezve (előfúrt lyukkal)
  • faragasztó
  • szegek
  • csavarok

Milyen szerszámokra lesz szükségünk?

  • mérőszalag
  • kézifűrész vagy körfűrész
  • kalapács
  • csavarhúzó
  • fúrógép
  • lyukfűrész vagy megfelelő átmérőjű fúrószár
  • reszelő, csiszolópapír

Madárodú készítése lépésről lépésre

Készítsünk együtt madárodút!
  1. Válasszuk ki a röpnyílás méretét (a madárodú és a nyílás mérete határozza meg, hogy milyen madárfajok fogják használni). A pintyeknek és cinegéknek a megfelelő nyílásméret 2,8–3,2 cm. Ha eltávolítjuk az előlap felső felét, ugyanez az odútípus a vörösbegyek vagy a bíbicek fészkelésére is alkalmas lesz. A pettyes légykapók a még sekélyebb, nyitott előlapú dobozokat részesítik előnyben.
  2. Jelöljük be a méreteket a deszkán, és fűrészeljük ki a megfelelő méretű darabokat.
  3. Csiszolópapírral csiszoljuk simára az éleket.
  4. Fúrjuk ki a röpnyílást kb. 18 cm-re az elülső lap aljától 28–32 mm-es lyukfűrésszel.
  5. Rögzítsük az oldallapokat a hátsó falhoz vízálló faragasztóval és horganyzott szegekkel vagy csavarokkal. (Fúrjuk elő a lyukakat, hogy a fa ne repedjen meg.) Ezután fúrjuk elő a lyukakat az odú rögzítéséhez.
  6. Rögzítsük az odú elülső lapját az oldallapokhoz vízálló faragasztóval és szegekkel vagy csavarokkal.
  7. A tető felszereléséhez először fűrésszel vagy reszeléssel alakítsunk ki a hátsó lap felső szélén 20 fokos dőlésszöget, így a tető jobban illeszkedik a hátsó falhoz. A tetőt rézsútosan alakítsuk ki, hogy az esővíz lecsorogjon. Ne szögezzük le a fedelet, mert ősszel majd ki kell takarítani a dobozt, ehelyett használjunk csuklópántos zárószerkezetet. Az odú tetejét befedhetjük egy darab kátránypapírral vagy bádoggal.
  8. Fúrjunk néhány 10 mm-es lyukat a madárodú alsó lapjára, hogy a nedvesség eltávozhasson. Rögzítsük az alsó lapot az oldalfalakhoz.
  9. Érdemes időt fordítani a külső festésre, lenolajos felületkezelésre, a tetők vízhatlan burkolására, hogy ezzel is megnöveljük az odú élettartamát. De bármilyen kezelőanyagot használunk, mielőtt kitesszük az odút, győződjünk meg róla, hogy alaposan megszáradt és kiszellőzött.

Hová tegyük az elkészített  madárodút?

A madárházat, 2–5 méter magasra szereljük fel, hogy lakóit megóvjuk a macskáktól és más ragadozóktól. A vörösbegyeknek és cinegéknek készült, nyitott ablakú dobozoknak alacsonyan kell lenniük, jól elrejtve egy bokor vagy fa alatt. A fészekaljat ne szögekkel, hanem dróttal rögzítsük a törzs vagy az ág körül. A drótot vonjuk be tömlővel vagy egyéb szigetelőanyaggal, ami megakadályozza a fa károsodását. Ne feledjük, hogy a fák körméretükben is nőnek, ezért két-három évente ellenőrizzük a rögzítést. Ha különböző méretű és típusú odúkat helyezünk ki, több madárfajt is a kertünkbe csalogathatunk. A fészekaljat nem kell kibélelnünk, mivel ezt a madarak maguk is megteszik. Figyeljünk arra is, hogy a bejárati nyílás szabadon maradjon, így a fészkelők fürkészhetik a ragadozókat.

Eltarthat egy ideig, amíg a házikót megtalálják a madarak. Ne csüggedjünk, ha egy darabig üresen marad az odú, de ha három év elteltével sincs lakója, akkor érdemes új helyet keresni neki. Ne feledjük: annál csábítóbb a kertünk, minél többféle növényt, gyümölcsöt, rovart találnak benne a madarak, s ha némi vízről is gondoskodunk, akkor kis vendégeink biztonságosan hozzáférhetnek mindenhez, amire szükségük van.

Óvjuk, védjük madarainkat. Sokat köszönhetünk nekik.

Együtt – Mindenkiért!

A madarak téli etetésének fontosságáról egy korábbi bejegyzésben már olvashattatok, ha még nem tettétek, mindenképp nézzétek meg! A téli madáretetés fontos madárvédelmi feladat