CSÖKKENTENI KELL AZ ÉLELMISZERPAZARLÁST

Sipos József a Témában: Csökkenteni kell az élelmiszerpazarlást

Kedves Barátaim,

Az élelmiszerpazarlás világméretű probléma. A fejlett országokban egyenlőtlen az élelmiszerek eloszlása és ráadásul sok esetben a túltermelés is magával hozza az élelmiszerek pazarlását. A leggazdagabb országokban évente közel 110 kilónyi élelmiszert dobnak ki a családok.
Sajnos Magyarországon se sokkal jobb a helyzet, egy átlagos magyar családnál hetven kilónyi élelmiszer landol a kukában évente…
A Szeged TV – Téma című műsorában arról beszélgettünk, mit lehet tenni az élelmiszerpazarlás ellen…

Szeged TV - 2022.02.15.

Köszönöm a szerkesztőség felkérését, és az interjú lehetőségét.
Tegyünk Együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Sipos József a Témában: Csökkenteni kell az élelmiszerpazarlást

Hetven kilónyi élelmiszer landol a kukában évente egy átlagos magyar családnál. Arról, hogy mit lehet tenni az élelmiszerpazarlás ellen, Sipos József, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának adjunktusa beszélt a kedd esti Témában.

Az élelmiszerpazarlás világméretű probléma

– mondta Sipos József. A fejlett országokban egyenlőtlen az élelmiszerek eloszlása, és ráadásul sok esetben a túltermelés is magával hozza az élelmiszerek pazarlását. Magyarországon inkább a gazdagabb családok a pazarlóbak, a szegények sokkal jobban beosztják az ennivalót, kevesebbet dobnak ki.

Az élelmiszerpazarlás nem a konyhában kezdődik, hanem már az előállítás és a feldolgozás során is.

Az élelmiszerláncok egyre komolyabban veszik az élelmiszerpazarlás kérdését, például csökkentett áron adják a sérült árukat, így azok nem a kukába kerülnek.

Azt a kormányzati döntést, hogy az élelmiszerláncoknak a lejárathoz közeli élelmiszereiket fel kell ajánlani egy központi szervnek, az adjunktus előremutatónak és hasznosnak tartja.

Az ismeretterjesztés és a szemléletformálás nagyon fontos a pazarlás megszüntetése érdekében. Ezt már gyermekkorban el kell kezdeni.

– mondta Sipos József.

Szeged TV - 2022.02.15.

Forrás: tv.szeged.hu

A teljes cikk, valamint a beszélgetésről készült videó megtekinthető a TV.SZEGED.HU, valamint Facebook Watch oldalakon: Sipos József az élelmiszerpazarlásról – Szeged TV – Téma – 22.02.15.