ÍGY TAKARÉKOSKODJUNK A VÍZZEL

A víz egyetlen cseppjét se hagyjuk kárba veszni!

Kedves Barátaim,

Március 22-én volt A víz világnapja, amikor arra emlékeztünk, milyen fontos életünkben – és természetesen a mezőgazdaságban – a víz. Jó lenne, ha ez az információ nemcsak elméleti tudás maradna, hanem átszőné az egész életünket, és gazdálkodás során is odafigyelnénk arra, hogy a víz egyetlen cseppjét se hagyjuk kárba veszni. Ehhez a fontos témához szeretnék pár elgondolkodtató gondolatot megosztani Veletek.

Így takarékoskodjunk a vízzel

Mindannyian tapasztaljuk a környezetváltozást. A klímaváltozás azt is jelenti, hogy a csapadék eloszlása időben egyenetlenebbé válik, és gyakrabban fordulnak első a szélsőséges időjárási események, például aszályos időszakok, vagy hatalmas esőzések. Bekövetkezésük ellen nem sok mindent tehetünk, de az egyáltalán nem mindegy, mennyire vagyunk felkészülve rájuk.

Kedves Barátaim! Aszályos időszakban semmiképpen ne az legyen az első lépés, hogy többet öntözünk. Vannak egyéb módszerek is, amikkel hasonlóan jó eredményt érhetünk el.

A talaj minőségének javítása

Először is próbáljuk javítani termőföldünk minőségét szerves anyagok hozzáadásával, a megfelelő szerkezetű talaj ugyanis jobban megtartja, vagy szükség esetén jobban elvezeti a vizet. A túl kötött, agyagos talajt homokkal is lazíthatjuk, illetve nagyon jót tesz az ásás vagy a kapálás.

A talaj minőségének javítása

Kép forrása: pixabay.com

A pázsitfűfélék (Gramineae) bojtos gyökere is enyhíti a talaj tömörségét. Laza, homokos talaj esetén ezzel szemben az egyik legjobb módszer, ha komposztot keverünk a termőföldbe. Ez hasznos tápanyagot jelent a giliszták és a hasznos mikroorganizmusok számára. Gilisztákat kertészetben is vásárolhatunk, ha úgy látjuk, nincs elég a kertünkben, persze nem árt odafigyelni arra, hogy a megfelelő körülmények biztosítva legyenek a számukra. Komposzt híján – mértékkel – trágyát is használhatunk, sőt ezen a módon még a talaj szervesanyagtartalmát is növeljük, ami szintén jót tesz a termőföldnek. A konyhai hulladékok közül a tojáshéjat, banánt vagy kávézaccot használhatjuk ugyanerre a célra.

Kép forrása: pixabay.com

Ahol csak lehet, helyezzünk a talajra mulcsot, ami megakadályozza a kiszáradását. Kertészeti üzletekben vízmegtartó kristályok is kaphatók, amiket például felfüggesztett növények cserepeibe keverhetünk.

Az öntözés trükkjei

Csak akkor öntözzünk, ha valóban szükség van rá. Ha körülbelül ásónyomnyi mélységben még nedves a föld, akkor még várhatunk. Ez azonban nem bombabiztos recept, hiszen a másképpen viselkedik a homokos vagy az anyagos talaj. Figyeljük a növényeket, mert ezek leveleikkel jól jelzik, mikor igényelnek vizet.

Megfelelő öntözési technikát használjuk

Használjuk a megfelelő mennyiségű vizet az öntözéshez. A vízigény – egyebek mellett – a talaj típusán is múlik. A homokos talaj gyakrabban igényel vizet, az agyagos talaj pedig ritkábban kér ugyan, de akkor többet. Az öntözés időpontját tegyük estére, amikor már hűl a levegő, és kisebb lesz a párolgás.

Fontos az is, hogy a megfelelő öntözési technikát használjuk. Érdemes ilyenkor olyan szempontokat figyelembe venni, mint a növényeink vízigénye – nem mindegy, néhány tő paradicsomról, gyepről vagy több hektárnyi növénykultúráról beszélünk –, a földterület nagysága és – sajnos – a pénztárcánk.



Képek forrása: pixabay.com

Egy tanács, ami valószínűleg mindenkinek az elsőként jutott eszébe: gyűjtsük az esővizet, és azt használjuk később öntözésre! Az én Nagyszüleim egy nagy hordóban gyűjtötték a vizet, amit aztán este kiöntözték a virágokra és a konyhakertre, azt javaslom, kövessük a példájukat mi is! Komoly mennyiséget tudunk évente összegyűjteni a vízhálózat terhelése nélkül.

Ültessünk szárazságtűrő növényeket!

Azt szeretném javasolni, hogy a díszkertbe válasszunk olyan növényeket, amik eleve kevés vizet igényelnek, például díszfüveket és fűszernövényeket, például levendulát. Virágoskertbe, balkonra többek között a porcsinrózsát (Portulaca grandiflora), a rézvirágot (Zinnia elegans) vagy a füzéres díszcsorbát (Liatris spicata) ajánlom. Végül pedig ne feledkezzünk el csodaszép, elmaradhatatlan virágunkról, a muskátliról, a hibiszkuszról és az egyre gyakoribb leanderről.

Óvjuk a vizet, a jövő számára! Együtt – Mindenkiért!

 

Kapcsolódó cikkek: