A KÉK ARANY, A VÍZ

Az éltető vizeink védelmében

Kedves Barátaim,

„A víz az élet bölcsője, minden élet forrása” – sokszor hallottuk már ezeket a mondatokat, de kérdés, meg tudjuk-e becsülni eléggé ezt a kincset. Mi magyarok, nagyon szerencsések vagyunk, amiért nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően gazdag a vízkincsünk. Ezzel nincs mindenki így: többek között az MTA Víztudományi Koordinációs Csoportja is figyelmeztetett arra, hogy néhány éven belül az emberiség kétharmadának vízhiánnyal kell szembenéznie. A víz a klímaváltozás miatt is egyre fontosabb, amit az is mutat, hogy az ENSZ 2030-ig megvalósítandó 17 Fenntartható Fejlődési Célja közül egyet teljes egészében a víznek szentelt.

1993 óta ünnepeljük március 22-én, A víz világnapját. Az esemény fontos célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Az elmúlt években mindig más mottóval hívták fel a figyelmet a vízre. 2020-ban a „Víz és klímaváltozás. Vizeink szerepe a klímaváltozásban – a Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet. A víz hatékony felhasználása csökkenti az üvegházhatást.” – volt az a téma, ami köré A víz világnapjának eseményei szerveződtek. 2021-ben a mottó ez lesz: A víz érték! Becsüld meg!

Víz és mezőgazdaság

Ki más is érezhetné át jobban ennek az üzenetnek a fontosságát, mint mi, akik a mezőgazdaságból élünk? A víz minden élőlény, így a növények számára is nélkülözhetetlen, és a mi munkánk eredménye is nem kis részben azon múlik, hogy optimális legyen a vízellátás.

A kék arany, a víz

Ha a talajt jól előkészítettük, akkor a növény éppen a kellő mennyiségű nedvességet és tápanyagot kap a kelés időszakában. A jól megmunkált talaj elvezeti vagy tárolja és szárazabb időben is biztosítja az esővizet. Azzal is segíthetjük a talaj nedvességének a megőrzését, hogy a szántóföldön hagyjuk a tarlómaradványokat vagy a mulcsot. Ez ráadásul nemcsak a kiszáradás, hanem az iszaposodás ellen is véd, ha sok az eső. Növényeink életének későbbi szakaszában sem közömbös, mennyi vizet kapnak, és az sem mellékes, hogyan fordulunk a következő évbe.

A mezőgazdaság felelőssége

Vízkészleteink megőrzése felelősséget ró ránk, a gazdákra is. A vízminőséget veszélyeztető hagyományos szennyezők, a szervesanyag-, hő-, tápanyag-, ion- és nehézfém kibocsájtók közül az egyik legnagyobbnak a kommunális szennyvíztisztítók számítanak, a szervesanyag- és növényitápanyag-terhelés másik fő forrása a mezőgazdasági tevékenység.

Védjünk vizeink tisztaságát, ne szemeteljünk!

A mezőgazdasági eredetű növényvédőszer-hatóanyagok, szermaradékok és bomlástermékeik országos szinten is nagy szennyezők, amik a már a mélyebb felszín alatti vízkészletekben is felhalmozódhatnak. Az intenzív műtrágyázásból eredő nitrát-kimosódás mellett a foszforterhelés is jelentős lehet. A legnagyobb arányban a már korábban betiltott szennyezők (elsősorban triazin származékok) mutathatók ki.

A sekély felszín alatti vizek nagy részét a nitrát- és ammóniumszennyezés miatt nem lehet hasznosítani. A lejtős szántóföldek esetében számottevő lehet a talajeróziós bemosódás, ami a felszíni vizek minőségét is ronthatja, a síkvidéki vízfolyások pedig a belvíz miatt károsodhatnak.

Mi lehet a megoldás?

Kedves Barátaim! Vízkészleteink megóvása nagyobb feladat annál, mint amivel mi magunk meg tudnánk birkózni, ehhez központi szabályozás szükséges. A munka folyik is, ezeknek a kérdéseknek a megoldása elsősorban az országos szintű, átfogó Nemzeti Víztudományi Program feladata lesz.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nekünk, a gazdáknak is meg kell tennünk, amit tudunk. Tájékozódjunk, képezzük magunkat, és alkalmazzuk a legújabb, környezetbarát technológiákat, ha megtehetjük, folytassunk például precíziós gazdálkodást.

 

Régen is fontos volt az öntözés, de a most már víztakarékos szóró fejek terjednek el…
…alkalmazzuk a legújabb, környezetbarát technológiákat!

 

Takarjuk a talajt. ahogy korábban is írtam, próbáljunk olyan kevés műtrágyát és növényvédő szert használni, amilyen keveset csak lehet. Alkalmazzunk víztakarékos, innovatív öntözési technikákat, és esetleg érdemes a művelésiág-váltást is megfontolni.

Kérlek Benneteket, kövessétek szakmai munkámat, kiemelten foglalkozom a témával, és igyekszem sok hasznos tanácsot adni Nektek. Ha sokan odafigyelünk, akkor annak lesz eredménye. Fogjunk össze, hogy unokáinknak is jusson elég a kék aranyból, a vízből!

Együtt menni fog! Együtt – Mindenkiért!