KOMOLY GONDOKAT OKOZ A SZÁRAZSÁG ÉS A VÍZHIÁNY

Nektek is komoly gondokat okoz a szárazság és a vízhiány?

Kedves Barátaim,

Az elmúlt napokban is a szántóföldi területeket járva és segítve a Gazdatársak munkáját, látható az óriási szárazság hatása a növények állapotában, és a talajok szerkezetében is.
A régióban másfél hónapja nem hullott számottevő csapadék. A meglévő kerti növényeink szenvednek, új vetéseket csak mesterséges vízpótlás mellett tervezzünk be. A környezetünkben orkán erejű szél vagy a fagyos hajnalok alakulnak ki, eső nem esik. Megfigyelhető, hogy országosan 100-160 mm csapadék hiányzik Magyarország területéről.

Gabonák és repcék állapota

Komoly gondokat okoz a szárazság és a vízhiány

Területeken látható, hogy a búzák nagy része lassan fejlődik, nem bokrosodik és eddig több helyen gyenge gyökérrendszer alakult ki.

Czuczi Róbert Barátommal és kisfiával Robikával megnéztük a gabonák és repcék állapotát, gyom és kártevők fertőzöttségét is.

Komoly gondokat okoz a szárazság és a vízhiány

Czuczi Róbert Barátommal és kisfiával Robikával

 

Más területeken járva, Szurovecz Ernő növényvédős Barátommal az tapasztaltuk, hogy az erős, fejlettebb árpákban találtunk kórtani problémákat, melyet érdemes lesz kezelni.

Komoly gondokat okoz a szárazság és a vízhiány

E mellett az okszerű tápanyag-utánpótlás kiemelkedő fontosságú technológiai elem.

Komoly gondokat okoz a szárazság és a vízhiány

Szurovecz Ernő növényvédős Barátom

 

Megfigyelhető, hogy Magyarországon a csapadék eloszlása térben és időben is elég nagy eltéréseket mutat, az őshonos növényfajok jobban képesek ezt tolerálni.
A klímaváltozás komoly veszélyt jelent, a „későn érkező fagy” elviheti a gyümölcsfák virágait. A Kárpát-medence hőmérsékletében április 10-15-ig bármikor számíthatunk nulla fok alatti hajnali időjárásra.

Nagyobb gond a csapadék szélsőséges megoszlása. Többször tapasztalhatjuk, hogy ugyan abban az időben a település egyik oldalán esik, a másikon nem, továbbá a hosszan tartó szárazság után egy-két nap alatt leeshet a havi átlag vagy annál több mennyiség is. Ilyen mennyiségű csapadékot rövid idő alatt a talaj képtelen elnyelni, a nagyobb mennyiség átfolyik az országon. Ez alatt erodálhatja a talajt, kimoshatja belőle a tápanyagokat, és károsítja a terméseket is.
Kérlek, tudjatok róla, hogy a létfontosságú tápanyagokat a víz szállítja a növényben, ilyen aszályos tavaszon a hajtásnövekedés lelassul. A növény kondíciója csökken, könnyebben megtámadják majd a kórokozók és a kártevők.

A víz megőrzés nagyon fontos technológiai elem, ezért a kertjeinkben gondoskodjunk fenyőkéreg, faháncs, mulcs, szalma, fűnyesedék, egyéb komposztanyag felhasználásáról. Zöld megoldást jelentenek a talajtakaró növények, amelyek befedik a talajt, így csökkenthetjük a talaj vízveszteségét.

Komoly gondokat okoz a szárazság és a vízhiány

Tegyünk meg mindent Együtt a nedvességmegőrzése érdekében is. Jó kertészkedést!

Együtt – Mindenkiért!