KERTI TEENDŐK MINDSZENT HAVÁBAN…

Októberi tennivalók a kertekben

Kedves Barátaim,

Az októberi indián nyár még sok kerti tennivalót tartogat számunkra. Betakarítjuk a termés maradékát, megtisztítjuk a kertet, ásunk, trágyázunk, ültetünk, védekezünk a kártevők ellen. Megalapozzuk a jó tavaszi indulást, de lassan már felkészülhetünk a „lazább” téli hónapokra is.

Kerti teendők Mindszent havában…

Kerti tennivalók, betakarítás és trágyázás

Száraz időben ássuk ki a földből a burgonyát és az édesburgonyát. Veregessük le róla a földet és hagyjuk megszáradni, mielőtt zsákokban a végleges helyére tennénk.
Ássuk ki a sárgarépát, fehérrépát, zellert, a tormát. A pasztinákkal még várhatunk, állítólag finomabb, ha megcsípi a fagy. Szedjük le a babot, az utolsó paprikát és paradicsomot, a tököt, a karfiolt és a káposztát. Utóbbinál ellenőrizzük, hogy nem bújik-e meg meztelen csiga a levelek alatt.

Október végén-november elején érik a birsalma és a naspolya. Néhány alma- és körtefajta is most terem. Most jött el a csonthéjasok – dió, mandula, szelídgesztenye, mogyoró – betakarításának az ideje.

Kép forrása: pixabay.com

Szedjük össze és helyezzük a komposztra a lehullott leveleket és a – nem fertőzött – szárakat, gazt és az egyéb növényeket. Ha eddig nem tettük meg, takarítsuk ki az eperágyást is.

Jó tudni, hogy felgyorsíthatjuk a komposztálás folyamatát, ha letakarva és nyirokosan tartjuk, és egy kis fekete nadálytőt adunk hozzá.

A növényi hulladékokat beáshatjuk a föld alá, hogy zöldtrágyaként hasznosuljanak. Ha korábban ültettünk mustármagot, most temessük be, mert tökéletes megfelel erre a célra. Ha mindent betakarítottunk, a talaj felásása és a kert megtrágyázása következik. A földtömböket nagyobbra is hagyhatjuk, a giliszták úgyis „megdolgozzák” őket. Ne felejtsük el, hogy örökzöld növényeinket a tartós fagyok beálltáig még öntöznünk kell.

Ültetés és metszés – már a tavaszra is gondolni kell

Érdemes most elültetni a fokhagymát és a dughagymát, mert így még lesz idejük jól begyökeresedni. Jól áttelelnek, és hamarabb beérnek a tavaszi ültetésű egyedeknél. A lóbabot is ültessük el most, hogy tavasszal hamarabb beérjen, utána pedig nagyon jó zöldtrágyát szolgáltasson. Vethetünk fejes salátát és spenótot is. Az orvosi zsályát is ilyenkor érdemes a végleges helyére vetni, akár kőedényekben és balkonládákban is jól érzi magát. Tőosztással szaporíthatjuk a citromfüvet és a mentát.

Az október a legalkalmasabb a gyümölcsfák, többek között a csonthéjasok telepítésére. Tavasszal hamarabb megindulnak, a rügyek és hajtások gyors fejlődésnek indulnak. A szőlő telepítésébe is érdemes belefogni, de alaposan utána kell nézni, melyik fajta érezné legjobban magát a kertünkben.

A gyümölcsfák ültetéséről, gyakorlati praktikáiról egy korábbi bejegyzésben már olvashattatok, ha még nem tettétek, mindenképp nézzétek meg! Gyümölcsfa ültetés gyakorlati praktikái… >>>

Tennivalók a díszkertben és gyümölcsösben

Ha enyhe az idő, még elültethetjük a hagymás dísznövényeket. Szedjük össze viszont azoknak a dísznövényeknek a hagymáit, amik nem télállóak, ilyen például a dália, a kék nőszirom és a gumós begónia. Tisztítás után tároljuk őket hűvös, szellős, fagymentes helyen.

Ültessük szét a málna- és szederbokrok új hajtásait, ezt jobban szeretik, mintha tavasszal végeznének a műveletet. Metsszük meg a ribizli- és egresbokrokat, és az ágakat dobjuk a komposztra. A csonthéjas gyümölcsök, például az őszibarack koronaritkító metszésének is most jött el az ideje.

Védekezzünk a kártevők ellen!

A kártevők elszaporodását a lemosó, rezes zárópermetezéssel akadályozhatjuk meg. Ez megvédi a csonthéjasokat, az almatermésűeket, a málnát és a díszcserjéket a baktériumfertőzésektől és a gombabetegségektől. A lisztharmattal a kéntartalmú permetszerek segítségével vehetjük fel a harcot például a ribizli, az őszibarack és az egres esetében. Ezek a szerek az atkákat is gyérítik. Az áttelelő kártevők ellen rovarfogó szalaggal védekezhetünk, amit december közepéig kell a fák törzsén tartani, mielőtt elégetnénk őket.

Az egészséges gyümölcsfáinkért

Egy korábbi blog bejegyzésemben nagyon hasznos tanácsokat találtok a lemosó permetezésről, hogyan kell bekeverni és kijuttatni a készítményeket kezelés alkalmával: Lemosó permetezés az egészséges gyümölcsfáinkért >>>

Nagyon fontos, hogy mindenhonnan – nemcsak a veteményesből, hanem a virágágyásból is! – távolítsuk el a fertőzött növényi maradványokat, hiszen a bennük rejlő spórák évekig életképesek maradnak. A vetésváltáson is érdemes elgondolkozni.

Kedves Barátaim! Sok még a dolgunk, de az október már az a hónap, amikor élvezhetjük a munkánk gyümölcsét. Hagyjuk erre is idő magunknak! Üldögéljünk a kertben napon, ropogtassuk a friss almát vagy az idei diót, és legyünk büszkék magunkra. Jó munkát végeztünk!

Együtt – Mindenkiért!