- 01 -
-
Sok a bizonytalansági tényező az idei gazdálkodásunkban
A Kurca Televízió, Agrárpercek című műsorában, a 2022-es év időjárási hatásait, a talajélet fontosságát, az öntözés lehetséges jövőbeli fejlesztéseit és a növényvédelmi helyzetet beszéltük meg. Levendovics László Gazdatárs, a múltra emlékezett vissza, de a talajművelés fontossága is fontos téma volt[…]
-
Bolyai János szellemiségében is tanultunk, a természet titkairól
Nagy örömmel szeretném megosztani Veletek, hogy megtisztelő meghívást kaptam Budapestre, a Kispesti Bolyai János Általános Iskolába, ahol közel 40 fő okos, csillogó szemű, nyitott és lelkes Gyerekeknek és kedves Tanáraiknak tarthattam előadást.
Fantasztikus volt számomra, mikor beléptem a nagy terembe és megláttam a sok kíváncsi tekintetet, boldog arcokat és közösen izgulhattam a gyerekekkel milyen is lesz ez a találkozás…A Bolyai természettudományos hét keretén belül, beszélhettem és sok kérdésre válaszolhattam a beporzók világáról, az élővizek, halak védelméről, madarak szeretetéről, a környezetünk megóvásáról, rovarok színes világáról és a növények ültetéséről is[…]
-
Az áldást hozó lencse
Az újévet áldást hozó lencsével szokás kezdeni, így teszek én is. Évköszöntő írásom erről az apró termésről szól, amely az újévi ünnepkörben a termékenységet és a gazdagságot jelképezi. Nálunk főleg levesnek vagy főzeléknek szokás elkészíteni, de ahogy számos ország gasztronómiai gyakorlata mutatja, a lencse ennél jóval több lehetőséget rejt. Nagyon szeretem a lencsét. Szeretett Édesanyám, mindig készített finom lencsefőzeléket. Mindig mondta; „Lencse, borsó, kása, Istennek áldása” […]
-
Ízletes és egészséges ünnepi eledelünk, a mák
Nincs olyan ünnepi asztal Magyarországon, amelyiken karácsonykor ne illatozna valamilyen mákos édesség: bejgli, kalács vagy mákos guba. Gyerekkoromban sokat segédkeztem a tanyánk melletti családi mákföldön, én is egyeltem a mákot, ezért mindig öröm volt, amikor vegyszermentes saját termésünkből, készült sütemény került ki Nagymamám és Édesanyám sütőjéből. A mai napig is érdeklődöm, a máktermesztés iránti.
Mit kell tudnunk a mákról? -
Zöldség- és gyümölcstárolási praktikák télire
Decemberre a kertben megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket már majdnem mind betakarítottuk. De hogyan tegyük el télire a burgonyát, a hagymát, a gyökérzöldségeket vagy az almát, ha azt szeretnénk, hogy a termés tavaszig friss és ép maradjon?
Tárolási kisokos[…] -
Reflektorfényben a fenyő
A fenyőfélék nevelése hálás feladat a hobbikertészeknek is. Többnyire kevés gondozást igényelnek, de azért van néhány alapelv, amit be kell tartani, ha egészséges, szép és hosszú életű fákat szeretnénk látni a kertünkben. Nekem is vannak szép fenyőfáim a kertben. A megváltozott környezeti feltételekhez a növényeknek is alkalmazkodni kell. Mit tudunk mi tenni ebben a helyzetben? Ebben szeretnék segíteni Nektek[…]
-
Egészségünk a növényeken át!
Megtisztelő meghívásnak tehettem eleget. Az Országos Könyvtári Napok eseménysorozat keretein belül, a Maroslelei Általános Iskola előadást szervezett, a maroslelei könyvtárban. Melyen lelkes, felkészült diákok mellett, innovatív, kedves könyvtári dolgozók, tanárok vettek részt. Nagy örömömre, előadásomat megtisztelte végig jelenlétével, Drimba Tibor polgármester úr is[…]
-
Miért érdemes a fák törzsét meszelni?
Régi szokás van újra terjedőben: a gyümölcsfák törzsének bemeszelése. Mit tudtak nagyapáink, szüleink amit évtizedekre elfelejtettünk? S vajon érdemes-e feleleveníteni a hagyományt? Gyerekkoromban sokat meszeltem a kertünkben, és a tanyánk körül található gyümölcsfák törzsét.
Ahogy mi is naptejjel óvjuk az arcunkat a leégéstől, úgy a gyümölcsfák törzsének bemeszelése is – különösen télen – a napsütés elleni védelmet is szolgálja[…]
-
A bornak, Szent Márton a bírája
Javában fejlődnek, alakulnak a pincékben az idei borok, sőt egy részük Márton-napra már palackba is került. A még érlelődő borokra azonban továbbra is gondosan ügyelni kell, hogy elkerüljük vagy időben korrigáljuk az erjedés nyomán keletkező borhibákat és betegségeket. Nagyon érdekel a bor kultúra és értékes világa. Én is készítek bort, érdeklődve figyelem a borászkodás lépéseit és tudományát.
A bor érzékeny, élő élelmiszer, amit – különösen fejlődése első szakaszában – számtalan borhiba és betegség fenyeget. Nézzük először a legfontosabb borhibákat, és azt is, hogyan orvosolhatjuk a problémát[…] -
A csodanövény kender múltja, jelene és jövője
Az ipari kender, a Cannabis sativa növényfajból származik, és világszerte számos ipari és fogyasztói termék előállítására használják. A kender, több mint 30 országban termesztett rost- és olajos magvak forrása.
Az EURÓPA RÁDIÓ Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai vezetője, megtisztelő megkereséssel keresett meg, hogy beszélgessünk a kender értékeiről, termesztéséről, rost értékeiről és felhasználásáról. Kérlek Benneteket, ha tehetitek hallgassátok meg[…]
- 11 -