A FAGYÖNGYRŐL, A SZERETET SZIMBOLIKUS NÖVÉNYÉRŐL

Mit tegyünk, ha a kertben megtelepszik a fehér fagyöngy?

Kedves Barátaim,

Leginkább lombhullás után vesszük észre, ha a környező fákon vagy a kertünkben megtelepedett a fehér fagyöngy (Viscum album L.). A fehér bogyójú ág télen kedvelt dekoráció, és gyógynövényént is hasznos, a kertészek mégsem örülnek neki, hiszen élősködő életmódjával a fákat legyengíti, sőt túlzottan elszaporodva akár a pusztulásukhoz is vezethet.

Fagyöngy

Kép forrása: pxhere.com

Gyerekkoromban nagyon szerettem fára mászni, és télen a madárfészkek helyett az alacsonyabb fákon élő fagyöngyöt vettem célba. Láttam, hogy ragadós bogyói sok énekesmadárnak adnak téli táplálékot, és Nagyszüleimtől azt is tudtam, hogy régen gyakori volt a fagyöngy bogyóiból főzött madárlép, de légyfogót is készítettek belőle.

Légtornász növény

Fagyöngy

Kép forrása: pxhere.com

A fehér fagyöngy jól alkalmazkodott a légi körülményekhez: ragadós nedvű bogyói vonzzák a madarakat, amelyek csőrükön és lábukon más fák ágaira is átviszik azokat. Néhányat megesznek, de a lehullók megakadnak a fák kérgén, s a bennük lévő magvak néhány napon belül pici gyökereket eresztenek, amelyek aztán behatolnak az őket vendégül látó fákba, és új növényt hoznak létre.

Mit jelent az, hogy félparazita növény?

A fehér fagyöngy a fák lombkoronájában él és vizet, tápanyagokat von el a gazdanövénytől. Ezzel a gazdanövényt fokozatosan gyengíti. A fás, örökzöld, villás ágrendszerű fehér fagyöngy gömbölyű bokrainak átmérője akár az egy métert is elérheti. Félélősködő életmódot folytat: szívógyökereivel vizet és ásványi anyagot von el a gazdanövénytől, de emellett fotoszintézissel maga is előállít tápanyagot. Különösen a puha szövetű fákat kedveli, gyakori gazdája az alma, a galagonya, a hárs, a nyár, a fűz, az akác, a juhar, a kőris és a tűlevelűek. A tölgyfákat nem támadja meg, ezeken egy rokona, a lombhullató, sárga bogyójú fakín élősködik.



Képek forrása: pxhere.com

Nehezen észrevehető, zöld virágait tél végén, kora tavasszal hozza. A nyár folyamán a hajtások új, szintén villás hajtásokat fejlesztenek, így az emeleteket megszámolva megtudjuk a bokor éveinek számát. Fehér bogyói nyáron fejlődnek ki, decemberben érnek meg, és tavaszig az ágakon maradnak.

Mivel a fagyöngy elnyomja, gyengíti a gazdanövényt, jobb, ha eltávolítjuk a gyümölcs- és díszfák koronájából.

A díszfáinkat úgy tudjuk megvédeni, hogy a fehér fagyöngy megjelenésekor teljesen kivágjuk a lombkoronából és a sebhelyet kezeljük faápoló géllel. A magasan lévő bokrokhoz érdemes alpintechnikával dolgozó kertész segítségét igénybe venni. Ha e kertet szeretnénk megszabadítani tőle, akkor a lehullott bogyókat se hagyjuk a fa alatt, és ne is komposztáljuk.

Sokoldalú gyógyszer

Fagyöngy

Kép forrása: pxhere.com

A fehér fagyöngynek azonban hasznos oldala is van: ősidők óta alkalmazzák gyógyászati célokra. Tudományos kutatások igazolták jótékony hatását, így a modern gyógyszeripar többféle készítményhez is felhasználja. Kizárólag készítmények formájában degeneratív gyulladásos ízületi panaszok és rosszindulatú daganatos betegségek kiegészítő kezelésére alkalmazzák – a rákterápiában részben az immunrendszer aktivitását fokozó, részben sejtosztódást gátló hatása miatt használják. Erős hatása miatt csak orvos ellenőrzése mellett szabad alkalmazni.

Fagyöngy

Kép forrása: pxhere.com

Egyes források szerint teája különleges vérnyomásszabályozó hatással bír: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat emeli. Bár tudományos igényű vizsgálatokkal eddig csupán enyhe vérnyomáscsökkentő hatását sikerült igazolni, hosszabb távon a magas vérnyomással járó tüneteket – fejfájás, szédülés, ingerlékenység stb. – képes enyhíteni.

Szeretném javasolni, hogy a teáját ne forralással, hanem félnapos hideg vizes áztatással készítsük: 2,5 dl vízhez 2 púpozott teáskanálnyi szárított növényt adjunk.

Orvosi célokra a fehér fagyöngyöt Magyarországon jellemzően nem termesztik, hanem gyűjtik: októbertől decemberig, valamint március-áprilisban szedik a növény vékonyabb leveles ágait.

Vigyázzunk az egészségünkre. Fogyasszunk minél több, egészséges, növényi alapanyagból származó teát.

Együtt – Mindenkiért!