- 11 -
-
Sikeres pályaorintációs nap Sipos Gazdával
Megtisztelő meghívásnak tehettem eleget. Pályaorientációs napot rendeztek a Makói Katolikus Általános Iskolában, ahol előadást tarthattam érdeklődő, a természet és környezetünk iránt nyitott gyerekeknek. Fantasztikus élmény volt számomra…
Akár orvos lesz valaki, akár közgazdász, jogász, növényorvos vagy mérnök – egy mindben közös: valahol valamikor egy tanítónő tette lehetővé, hogy kialakítsunk magukban bizonyos attitűdöket, világlátást, és később egész életükben ezt használjuk […] -
Októberi Agrárpercek Sipos Gazdával
Aktuális szakmai információk, teendők, praktikák, szakmai fogások a mezőgazdaságunk háza táján
Tisztelettel szeretném figyelmetekbe ajánlani a hódmezővásárhelyi Rádió7 Dél – Alföldi rádióban, elindult Agrárpercek Sipos Gazdával című műsort.
Októberi hónapban négy mezőgazdasággal foglalkozó szakmai hanganyag került fel a honlapra, melyben aktuális szakmai információk, praktikák, szakmai fogások, tanácsok hallhatók […] -
Sültes tál és a fonott kakaós kalács vendégváró ízei
Az idő órája szép lassan halad, és észrevétlenül az emlékezés, a hálaadás pillanatában megérkeztünk a november kapujába, a székely naptár szerinti enyészet havába. November hónap is sok-sok kincset rejt számunkra…
Zsuzsi erre a hétre egy vendégvárós menüt készített. Közelednek az ünnepek, ilyenkor már a háziasszonyok gondolatban kezdik összeállítani a menüt, hiszen tudjuk, hogy ez egy nem könnyű feladat. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani […] -
Méhek védelme és a természetben betöltött szerepük
Európa Rádióban – a méhek fontosságáról, védelméről és természetben betöltött szerepükről beszélgettünk …
Kérlek tudjatok róla, hogy a méhek fontos szerepet töltenek be a növények beporzásában. Munkájuk során gyűjtenek pollent, propoliszt és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket. A kutatások szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől […] -
Birsalmától a tökös – mákos rétesig a vasárnapi menüben
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna: Erre a hétre egy gyorsan elkészíthető levest és főételt választottam. Mivel még mindig nagyon jó az idő szeretünk kint lenni a szabadban a gyerekekkel. Az előkészületek pedig közösen folytak, hiszen amíg én bekészítettem a főételt a sütőbe, addig a családfő megpucolta a birsalmát a gyerekekkel[…]
-
Toxinok, avagy a fuzárium hatása az emberre
Toxinokról általában és azok veszélyeiről…
Az elmúlt időszakban többen megkerestek, hogy hallják a médiákban, hogy fuzarium toxinnal szennyezett a búza, liszt és a kenyér. Az idei év időjárása elősegítette e tényezők kialakulását.
Miért jelentkeznek ilyen súlyos tünetek? Mit kell tudni a Fusarium fertőzés jelenségéről? Mi segíti elő a fuzárium betegség kialakulását? […] -
Száraz, aszályos őszi időjárás hatása a mezőgazdaságunkra
Egyre komolyabb gondokat okoz az őszi csapadékhiány és szárazság a mezőgazdaságunkra. Megnehezítve a talajmunkákat és az őszi vetésű növényeink csírázását és fejlődését. Jelentősen elmarad a csapadék, különösen a déli régióban. Erről is szól a Híradó műsora.
Nyilatkozat az M1 televízió Híradójában,
2019. október 20. 19.30[…] -
Növényvédelmi előrejelzés hatékony védekezéssel 2019. 40 – 42. hét
Ez évben az utolsó előrejelzést segítő gondolatokkal szeretném kiemelni, hogy az őszi lemosó permetezésről ne feledkezzünk el, ha tehetjük végezzük el, hiszen ezzel már a jövő évi termést védjük. Láthatjuk, hogy az összes gyümölcsfánál és a szőlőnél is beindult a lombhullás.
Az idén is fontos teendőnk lesz a lehullott lomb összeszedése és megsemmisítése, azoknál a kerti fáknál, bokroknál melyek levélbetegségekkel küzdöttek a nyáron[…] -
Vidék Veled Fesztivál, mely egy új közösségformáló erő
A VIDÉK VELED Fesztivál célja, hogy felhívja a magyar fiatalok figyelmét a vidékben rejlő lehetőségek széles tárházára, segítse elhelyezkedésüket a mezőgazdasági- és élelmiszeripari szektorokban, bemutassa a meghatározó szakmai szervezeteket, cégeket, termelőket, személyiségeket…
VIDÉK VELED Fesztivál – Makói VTV – interjú Sipos Gazdával[…] -
A gesztenye és az alma ízharmóniája a vasárnapi menüben
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna: E heti menüm fő célja az volt, hogy megmutassam a sertés minden „porcikája” felhasználható. A tanyasi emberek ritkán tértek be a városba henteshez (akkoriba – „székbeli húsért”), messze is volt meg sokszor nem telt rá. Azt ették, amit megtermeltek, így aztán disznóvágáskor nem volt olyan része a disznónak, amit föl ne használtak volna. Ilyen például a köröm is…
Csülkös körömpörkölt korondi cserépedénybe, valamint a gyermekek nagy kedvence: gesztenye krémleves és az ínycsiklandó almás pite receptje a vasárnapi menüben[…]
- 10 -









