Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
![](https://siposgazda.hu/siposgazda-content/uploads/media/images/sipos-jozsef-2019-360x360.jpg)
Sipos Gazda
Sipos Gazda
Kedves Főzni Szerető Barátaim,
Az idő órája szép lassan halad, és észrevétlenül az emlékezés, a hálaadás pillanatában megérkeztünk a november kapujába. Mikor megemlékezünk elhunyt szeretteinkről, hozzátartozóinkról, barátainkról. Elérkeztünk a székely naptár szerinti enyészet havába. November hónap is sok-sok kincset rejt számunkra. Az elmúlt időkben, régen ebben a hónapban megkezdődtek a házaknál, a disznóvágások ünnepi munkálatai. Nagy ünnep volt. Én is emlékszem, otthon, szeretett Szüleim, a rokonaink, barátaink összejöttek és örömteli, beszélgetések közepette készültek a finomabbnál-finomabb ízletes disznóságok a téli időszakra is. Ennek ünnepi pillanatai, a frissen kifőzött pálinkával való koccintások voltak.
Szívből köszönöm Zsuzsinak a személyes hangvételt, a jó ötleteket, a fáradságot és az elkészítés munkálatait, melyben a gyerekei is aktívan segítettek. Olyan receptekkel ajándékozott meg bennünket, amit szeretett Családja nagyon szeret, egészséges és laktató is. Fődiné Karácsonyi Zsuzsi, a képzeletbeli aranyfakanalat most átadja, egy kedves Barátunknak, aki már nagyon készül. De, hogy ki Ő, legyen meglepetés…!
Jó főzést és jó étvágyat kívánok!
![](https://siposgazda.hu/siposgazda-content/uploads/media/partners/fodine-karacsonyi-zsuzsanna-360x360.jpg)
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna
Eljött az utolsó vasárnap, ahol a Kedves olvasókkal megoszthatom szeretett receptjeimet. Nagyon izgalmas négy hetet tölthettem itt és remélem sokuknak tudtam a hagyományos ízek mellett egy kis újdonságot is mutatni.
Nagyon köszönöm Sipos József Tanár Úrnak a felkérést, és hogy bízott bennem! Megtiszteltetés, hogy eme kis közösség tagja lehettem.
Erre a hétre egy vendégvárós menüt készítettem. Közelednek az ünnepek, ilyenkor már a háziasszonyok gondolatban kezdik összeállítani a menüt, hiszen tudjuk, hogy ez egy nem könnyű feladat. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani.
Húsgombóc leves
Hozzávalók:
- fél kg darált hús
- 1 marék rizs
- 1 db tojás
- 3 szál petrezselyem gyökér
- 3 szál sárgarépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- kb. 2és fél liter víz
- tálaláshoz tárkonyos tejföl
Elkészítés menete:
A zöldségeket megpucoljuk, és kis zsiradékon megpároljuk. Felöntjük vízzel.
A darált húst összekeverjük a rizzsel és a tojással, csipet sóval, borssal. Kicsi gombócokat formálunk és a fél fövésben lévő zöldséghez adjuk. Teljes puhulásig főzzük.
Tárkonyos tejföllel tálaljuk.
Fatányéros 6 főre
Hozzávalók:
- 10 szelet sertés karaj
(ha megoldható 8 szelet „zsebes” – tölteni való legyen) - 2 szelet sertés tarja
- 2 szelet csontos sertés karaj
- 1 csomag szeletelt bacon
- 1 csomag aszalt szilva (vagy ha van házi)
- kb. 25 dkg sertésvelő
- kb. 25 dkg szeletelt gomba
- kb. 30 dkg rizs
- 3 db alma
- 3 db körte
- Sipos Gazda vegyes méze
- liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés menete:
Aszalt szilvával töltött sertés szelet baconba tekerve:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk. Egy tálcára teszünk kettő szelet bacont, rá a hússzeletet, és végül az aszalt szilvát. Felgöngyöljük, és egy hústűvel rögzítjük. A tepsit enyhén kizsírozzuk. Alufólia alatt sütjük, puhulásig majd pirosra sütjük.
Velővel töltött sertés szelet rántva:
Az apróra vágott vöröshagymát egy kis zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az a velőt, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és 5-10 percig kevergetve pirítjuk, ha elkészült félretesszük.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, az egyik oldalra rátesszük a pirított velőt, majd ráhajtjuk a másik oldalt és hústűvel összetűzzük. Panírozzuk és forró zsírba kisütjük.
Párizsi szelet Édesapám kedvére:
A kiklopfolt húst sózzuk, majd lisztbe tojásba, újra lisztbe tojásba mártjuk, és forró zsírba kisütjük.
Sült tarja
A tarját, ha tehetjük, előtte este pácoljuk be egy kis sóval, borssal, vöröshagymával. Tepsibe tesszük, pici vizet öntünk alá, tetejére pici zsiradékot teszünk. Puhulásig alufólia alatt sütjük majd az alufóliát levéve pirosra.
„Búbos husi”
A csontos sertéskarajt enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, alufólia alatt puhára sütjük.
A gombát és az apró vágott vöröshagymát kevés zsíron megpirítjuk. Ráhalmozzuk a húsra a gombát és egy kevés sajtot reszelünk rá, majd pirosra sütjük.
Az almát és a körtét félbe vágjuk és kimagozzuk, Sipos Gazda vegyes mézével megcsurgatjuk és puhára sütjük. A rizst megmossuk, sós vízbe kifőzzük, leöblítjük és lecsepegtetjük.
Desszert: Kakaós csavart-fonott kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg félfogós liszt
(fele sima, fele rétesliszt) - 2 db tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2,5-3 dl tej
Töltelék:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 4 evőkanál kakaó
Elkészítés menete:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Ha már szép sima a masszánk felülete, és a kezünktől is elvált, akkor meleg helyen kelesztjük kb. 30 percet. Ezután átgyúrjuk, majd három részre osztjuk, és megint kelni hagyjuk.
Ha jól megnőttek, és szép levegősek a tészta bucik, egyenként vékony téglalap alakúra nyújtjuk őket, majd alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk a cukros kakaóval. (Én szoktam egy kis instant (Nesquik) kakaóval is megszórni) J
Ezután, feltekerjük, őket mintha kakaós csigát készítenénk. Ha mindhárom feltekert tésztarúd elkészült, óvatosan összefonjuk, mint a sima fonott kalácsot, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük vagy kalácssütő formába. Újból hagyjuk kelni, majd megkenjük felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőbe kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. 20 perc elteltével visszatekerhetjük 170 fokra a sütőt.