Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Sipos Gazda
Kedves Főzni Szerető Barátaim,
Az idő órája szép lassan halad, és észrevétlenül az emlékezés, a hálaadás pillanatában megérkeztünk a november kapujába. Mikor megemlékezünk elhunyt szeretteinkről, hozzátartozóinkról, barátainkról. Elérkeztünk a székely naptár szerinti enyészet havába. November hónap is sok-sok kincset rejt számunkra. Az elmúlt időkben, régen ebben a hónapban megkezdődtek a házaknál, a disznóvágások ünnepi munkálatai. Nagy ünnep volt. Én is emlékszem, otthon, szeretett Szüleim, a rokonaink, barátaink összejöttek és örömteli, beszélgetések közepette készültek a finomabbnál-finomabb ízletes disznóságok a téli időszakra is. Ennek ünnepi pillanatai, a frissen kifőzött pálinkával való koccintások voltak.
Szívből köszönöm Zsuzsinak a személyes hangvételt, a jó ötleteket, a fáradságot és az elkészítés munkálatait, melyben a gyerekei is aktívan segítettek. Olyan receptekkel ajándékozott meg bennünket, amit szeretett Családja nagyon szeret, egészséges és laktató is. Fődiné Karácsonyi Zsuzsi, a képzeletbeli aranyfakanalat most átadja, egy kedves Barátunknak, aki már nagyon készül. De, hogy ki Ő, legyen meglepetés…!
Jó főzést és jó étvágyat kívánok!
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna
Eljött az utolsó vasárnap, ahol a Kedves olvasókkal megoszthatom szeretett receptjeimet. Nagyon izgalmas négy hetet tölthettem itt és remélem sokuknak tudtam a hagyományos ízek mellett egy kis újdonságot is mutatni.
Nagyon köszönöm Sipos József Tanár Úrnak a felkérést, és hogy bízott bennem! Megtiszteltetés, hogy eme kis közösség tagja lehettem.
Erre a hétre egy vendégvárós menüt készítettem. Közelednek az ünnepek, ilyenkor már a háziasszonyok gondolatban kezdik összeállítani a menüt, hiszen tudjuk, hogy ez egy nem könnyű feladat. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani.
Húsgombóc leves
Hozzávalók:
- fél kg darált hús
- 1 marék rizs
- 1 db tojás
- 3 szál petrezselyem gyökér
- 3 szál sárgarépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- kb. 2és fél liter víz
- tálaláshoz tárkonyos tejföl
Elkészítés menete:
A zöldségeket megpucoljuk, és kis zsiradékon megpároljuk. Felöntjük vízzel.
A darált húst összekeverjük a rizzsel és a tojással, csipet sóval, borssal. Kicsi gombócokat formálunk és a fél fövésben lévő zöldséghez adjuk. Teljes puhulásig főzzük.
Tárkonyos tejföllel tálaljuk.
Fatányéros 6 főre
Hozzávalók:
- 10 szelet sertés karaj
(ha megoldható 8 szelet „zsebes” – tölteni való legyen) - 2 szelet sertés tarja
- 2 szelet csontos sertés karaj
- 1 csomag szeletelt bacon
- 1 csomag aszalt szilva (vagy ha van házi)
- kb. 25 dkg sertésvelő
- kb. 25 dkg szeletelt gomba
- kb. 30 dkg rizs
- 3 db alma
- 3 db körte
- Sipos Gazda vegyes méze
- liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés menete:
Aszalt szilvával töltött sertés szelet baconba tekerve:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk. Egy tálcára teszünk kettő szelet bacont, rá a hússzeletet, és végül az aszalt szilvát. Felgöngyöljük, és egy hústűvel rögzítjük. A tepsit enyhén kizsírozzuk. Alufólia alatt sütjük, puhulásig majd pirosra sütjük.
Velővel töltött sertés szelet rántva:
Az apróra vágott vöröshagymát egy kis zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk az a velőt, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és 5-10 percig kevergetve pirítjuk, ha elkészült félretesszük.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, az egyik oldalra rátesszük a pirított velőt, majd ráhajtjuk a másik oldalt és hústűvel összetűzzük. Panírozzuk és forró zsírba kisütjük.
Párizsi szelet Édesapám kedvére:
A kiklopfolt húst sózzuk, majd lisztbe tojásba, újra lisztbe tojásba mártjuk, és forró zsírba kisütjük.
Sült tarja
A tarját, ha tehetjük, előtte este pácoljuk be egy kis sóval, borssal, vöröshagymával. Tepsibe tesszük, pici vizet öntünk alá, tetejére pici zsiradékot teszünk. Puhulásig alufólia alatt sütjük majd az alufóliát levéve pirosra.
„Búbos husi”
A csontos sertéskarajt enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, alufólia alatt puhára sütjük.
A gombát és az apró vágott vöröshagymát kevés zsíron megpirítjuk. Ráhalmozzuk a húsra a gombát és egy kevés sajtot reszelünk rá, majd pirosra sütjük.
Az almát és a körtét félbe vágjuk és kimagozzuk, Sipos Gazda vegyes mézével megcsurgatjuk és puhára sütjük. A rizst megmossuk, sós vízbe kifőzzük, leöblítjük és lecsepegtetjük.
Desszert: Kakaós csavart-fonott kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg félfogós liszt
(fele sima, fele rétesliszt) - 2 db tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2,5-3 dl tej
Töltelék:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 4 evőkanál kakaó
Elkészítés menete:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Ha már szép sima a masszánk felülete, és a kezünktől is elvált, akkor meleg helyen kelesztjük kb. 30 percet. Ezután átgyúrjuk, majd három részre osztjuk, és megint kelni hagyjuk.
Ha jól megnőttek, és szép levegősek a tészta bucik, egyenként vékony téglalap alakúra nyújtjuk őket, majd alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk a cukros kakaóval. (Én szoktam egy kis instant (Nesquik) kakaóval is megszórni) J
Ezután, feltekerjük, őket mintha kakaós csigát készítenénk. Ha mindhárom feltekert tésztarúd elkészült, óvatosan összefonjuk, mint a sima fonott kalácsot, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük vagy kalácssütő formába. Újból hagyjuk kelni, majd megkenjük felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőbe kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. 20 perc elteltével visszatekerhetjük 170 fokra a sütőt.