MÉHEK VÉDELME ÉS A TERMÉSZETBEN BETÖLTÖTT SZEREPÜK

Európa Rádióban - a méhek fontosságáról, védelméről és természetben betöltött szerepükről beszélgettünk...

Kedves Méheket és Mézet Szerető Barátaim,

Kérlek tudjatok róla, hogy a méhek fontos szerepet töltenek be a növények beporzásában. Munkájuk során gyűjtenek pollent, propoliszt és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket. A kutatások szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől. A mezőgazdaságban is közvetlen szerepet is betöltenek, különösen a domesztikált háziméh, ami a legfőbb méztermelő.

Méhek védelme és a természetben betöltött szerepük

Házi méhünkről kevesen tudják, hogy tulajdonképpen a nyugati mézelő méh nevű faj számos, egymással keveredni képes alfaját tenyésztjük. Mézet ezek készítenek, nekik van több ezres egyedszámból álló családjuk is. A gazdák által is alig ismert vadméhek közül, a poszméhek állítanak elő hasonló anyagot, de értékük nem jelentős.  Az okok között a klímaváltozás is nagy szerepet játszhat. A felmelegedést a növények máshogy élik meg, mint a rovarok. Megfigyeltem, hogy, ha a virágok hamarabb kezdenek nyílni, mint ahogy a megporzó rovarok megjelennek, akkor a beporzás hatékonysága romlik.

Méhek védelme és a természetben betöltött szerepük

A beporzó rovarok egyedszámának csökkenését, már a kilencvenes években megfigyelték. A kétezres évek közepén sikerült mérhető összefüggést is kimutatni a csökkenésük és az általuk beporzott növények mennyiségének csökkenése között. Sok oka van ennek, melynek feltárása és elemzése folyamatosan történik. Szeretném kiemelni a méheket és tápnövényeiket kiszorító invazív állat- és növényfajok elterjedését, a hasznos rovarokat pusztító károsítók, vírusok, gombák és atkák elszaporodása, továbbá a klímaváltozás hatása is befolyásolja a méhcsaládok változását.

Az állati károsítók közül, a méhcsaládokat gyengítő, Varroa atka a legismertebb kártevő. Ez az Ázsiából behurcolt parazita, a méhlárvákat  és a kifejlett egyedeket is megtámadja és nagy pusztítást is okozhat náluk.

Tisztelettel kérlek Benneteket, hallgassátok meg, az Európa Rádióban adott interjúmat.
MP3 interjú Európa Rádió

Forrás: Európa Rádióban – 2019. október

Vigyázzunk a méhekre és a természetre is! Ajándékba kaptuk!

Együtt – Mindenkiért!