MÁRTON NAPI ÉTELEK ÉS CSODÁK A VASÁRNAPI RECEPTEKKEL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

November hónapunk is sok ünnepet, hagyományt ajándékoz számunkra. Közeledik Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Régen ebben az időszakban, nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert akkor a jószág pusztulása bekövetkezik.

Ekkor vágták le a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek általában libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával.
A mondás azt tartja:

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

A Márton-napi ünnepi vacsora után „Márton poharával”, a novemberre kiforrott újborból szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba.

Nagy örömmel szeretném megosztani Veletek, hogy a Kertem Kamrája receptes oldalon is a Márton-napi ízvilágot szeretnénk varázsolni Nektek! A képzeletbeli aranyfakanalat ma Zsuzsi átadja, egy nagyon kedves ismerősömnek, Schleiffer Juditnak. Judit, az Édes Otthon csodálatos, harmóniába ötvöző világát ajándékozza számunkra. Nagyon szépen köszönöm a jó receptötleteket, a szép fényképeket és a lelkes, odaadó munkát!

Jó étvágyat kívánok mindenkinek a Márton-napi menühöz!

 

Schleiffer Judit

Schleiffer Judit

Schleiffer Judit vagyok, három fiú édesanyja, a Hódmezővásárhelyen található Édes Otthon üzlet megálmodója és működtetője, már 21 éve.
Üzletemben fontos elv a minőség, harmónia megteremtése. Elsősorban természetes anyagokból készült, minél egyedibb, ízléses termékeket kínálunk, a hozzánk betérőknek. Ezeket nagy gonddal válogatom össze. Sok, egyedi, kézzel készült ajándékot és dekorációt ajánlunk. Igyekszünk, ötletekkel is segíteni az otthoni lakberendezést. Igény esetén házhoz is megyek tanácsot adni.
Mind ez érvényes a mindennapjaimra, így a főzési szokásaimra is. Fontos számomra, hogy a családomnak minőségi alapanyagokból, finom, egészséges ételeket tudjak szervírozni. Van egy kis konyhakertem. Szeretek piacra járni, termelőktől beszerezni a hozzávalókat.
Az ételek tálalása, terítés is fontos szerepet játszik nálam. Úgy gondolom, az ember három érzékszervével eszik: ízlelés, látás, szaglás. A minőség és nem a mennyiség fontos!
Tiszteljük magunkat is annyira, hogy oda figyelünk, mit eszünk! Vigyázzunk családunk egészségére is!

Igyekeztem, most olyan ételeket főzni, ami könnyen, gyorsan elkészíthető bárkinek.

Ha már közeleg a Márton nap, liba lesz a főétel. Ugyanis van egy mondás: “Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!”. Mindenképpen újbort kínálunk hozzá, mert ez ilyenkor így dukál.

 

Ököruszály leves gazdagon

Hozzávalók:

Ököruszály leves gazdagon - Hozzávalók

  • egy marhafarok feldarabolva egyforma méretűre (kérjük így a hentestől)
  • 5 szál répa
  • 5 szál gyökér
  • 1 zeller
  • 1 krumpli
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 kisebb fehér paprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só,bors
Elkészítése:

A húst folyó vízben alaposan megmossuk. Feltesszük főni annyi vízbe, ami ellepi. Ha felforrt, az első habos levet leöntjük és újból feltesszük hideg vízben alacsony hőfokon gyöngyözve “pöszörögni”. Közben megtisztítjuk a zöldségeket és egyforma darabokra vágjuk. Fontos, az azonos répa, gyökér arány. Mikor újból hab képződik, leszedjük a tetejéről, beletesszük a zöldségeket és fűszereket. Akkor van kész, ha a hús leesik a csontról. Addigra a zöldség is megfő. Tálalás előtt, tejszínnel sűrítjük és balzsamecettel ízesítjük. Végül apróra vágott friss petrezselyemzöldet szórunk rá.


Ököruszály leves gazdagon

Márton napi főfogás 4 főre

Sült libacomb és mell, párolt almával és lila káposztával, habos burgonyapürével

Hozzávalók:

Márton napi sült libacomb és mell - Hozzávalók
  • 2 libacomb
  • 2 libamell
  • fokhagyma
  • hagyma
  • rozmaringágak
  • 2 dl must
  • só, bors
Elkészítése:

A húsokat átmossuk, bőrét bekockázzuk, sózzuk, enyhén borsozzuk, kinyomott fokhagymával bedörzsöljük, tepsibe helyezzük és pár órát pihentetjük. 200 fokra előmelegítjük a sütőt. Mielőtt betolnánk a sütőbe, a húsok mellé tesszük a maradék fokhagyma gerezdeket, a felnegyedelt vöröshagymát és a rozmaring ágakat. Ráöntjük a mustot, alufóliát teszünk rá és pirosra sütjük. Megfordítjuk a húsokat és fólia nélkül pirosra sütjük a másik oldalát is. Ha kész visszatesszük a fóliát, és pihentetjük tálalás előtt kb.10 percig. Amíg a hús sül, a leves készül, elkészítjük a köreteket.

 

Burgonyapüré hozzávalói:

  • 40 dkg burgonya
  • só, friss petrezselyemzöld felaprítva
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kispohár tejföl

Elkészítése: A meghámozott felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük. Leöntjük a vizet, rátesszük a vajat, összetörjük, majd habosra keverjük a tejföllel. A végén beleforgatjuk a petrezselyemzöldet.

 

Párolt vöröskáposzta hozzávalói:

  • fél fej vöröskáposzta felcsíkozva
  • 1 fej hagyma felkockázva
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál almaecet

Elkészítése: Megdinszteljük a hagymát olaj és víz segítségével. Utána meghintjük barna cukorral és megkaramelizáljuk. Rátesszük a káposztát és megfonnyasztjuk. Beállítjuk az ízét almaecettel.

 

Párolt alma hozzávalói:

  • 4 db szép piros alma
  • Sipos Gazda akácméze

Elkészítése: A megmosott almákat héjastól felcikkezzük, tepsibe tesszük, rácsorgatunk egy kis mézet. Meleg sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Ízlésesen egy nagy tálra elrendezzük a combokat, melleket és a köreteket.
Újbort kínálunk mellé vagy házi készítésű, szűrt almalevet.

 



Sült libacomb és mell, párolt almával és lila káposztával, habos burgonyapürével

Desszert: Sütőtökös muffin

Egy jó kávé a Márton napi ételek után

A desszerthez finom kávét, lattet ajánlok, amit a barista kisfiam készített. A lattet egy gyümölcsös, világos pörkölésű kávéból érdemes készíteni, hogy még tökéletesebb legyen az ízhatás. Következő hétvégén a kávézás finomságairól kicsit bővebben írunk.

Sütemény hozzávalói:

  • 400 g sült tök
  • 250 g liszt
  • 1csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1teáskanál őrölt fahéj
  • 1teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 g barna cukor
  • 2 db nagyobb tojás
  • 120 ml olaj
Elkészítése:

Először a száraz hozzávalókat összekeverjük. Hozzá adjuk a tojásokat, a sült tök pürét, olajat. A masszát papírkasznival kibélelt muffinformába adagoljuk. Tetejére durvára vágott diót szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon, 30-40 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbát végezni.


Sütőtökös muffin
Jó étvágyat kívánunk!
Márton napi ételek és csodák a vasárnapi receptekkel fantasztikus ételeit
Schleiffer Judit hozta el számunkra.