- 11 -
-
Októberi Agrárpercek Sipos Gazdával
Aktuális szakmai információk, teendők, praktikák, szakmai fogások a mezőgazdaságunk háza táján
Tisztelettel szeretném figyelmetekbe ajánlani a hódmezővásárhelyi Rádió7 Dél – Alföldi rádióban, elindult Agrárpercek Sipos Gazdával című műsort.
Októberi hónapban négy mezőgazdasággal foglalkozó szakmai hanganyag került fel a honlapra, melyben aktuális szakmai információk, praktikák, szakmai fogások, tanácsok hallhatók […] -
Sültes tál és a fonott kakaós kalács vendégváró ízei
Az idő órája szép lassan halad, és észrevétlenül az emlékezés, a hálaadás pillanatában megérkeztünk a november kapujába, a székely naptár szerinti enyészet havába. November hónap is sok-sok kincset rejt számunkra…
Zsuzsi erre a hétre egy vendégvárós menüt készített. Közelednek az ünnepek, ilyenkor már a háziasszonyok gondolatban kezdik összeállítani a menüt, hiszen tudjuk, hogy ez egy nem könnyű feladat. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani […] -
Méhek védelme és a természetben betöltött szerepük
Európa Rádióban – a méhek fontosságáról, védelméről és természetben betöltött szerepükről beszélgettünk …
Kérlek tudjatok róla, hogy a méhek fontos szerepet töltenek be a növények beporzásában. Munkájuk során gyűjtenek pollent, propoliszt és nektárt is. A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket. A kutatások szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől […] -
Birsalmától a tökös – mákos rétesig a vasárnapi menüben
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna: Erre a hétre egy gyorsan elkészíthető levest és főételt választottam. Mivel még mindig nagyon jó az idő szeretünk kint lenni a szabadban a gyerekekkel. Az előkészületek pedig közösen folytak, hiszen amíg én bekészítettem a főételt a sütőbe, addig a családfő megpucolta a birsalmát a gyerekekkel[…]
-
Toxinok, avagy a fuzárium hatása az emberre
Toxinokról általában és azok veszélyeiről…
Az elmúlt időszakban többen megkerestek, hogy hallják a médiákban, hogy fuzarium toxinnal szennyezett a búza, liszt és a kenyér. Az idei év időjárása elősegítette e tényezők kialakulását.
Miért jelentkeznek ilyen súlyos tünetek? Mit kell tudni a Fusarium fertőzés jelenségéről? Mi segíti elő a fuzárium betegség kialakulását? […] -
Száraz, aszályos őszi időjárás hatása a mezőgazdaságunkra
Egyre komolyabb gondokat okoz az őszi csapadékhiány és szárazság a mezőgazdaságunkra. Megnehezítve a talajmunkákat és az őszi vetésű növényeink csírázását és fejlődését. Jelentősen elmarad a csapadék, különösen a déli régióban. Erről is szól a Híradó műsora.
Nyilatkozat az M1 televízió Híradójában,
2019. október 20. 19.30[…] -
Növényvédelmi előrejelzés hatékony védekezéssel 2019. 40 – 42. hét
Ez évben az utolsó előrejelzést segítő gondolatokkal szeretném kiemelni, hogy az őszi lemosó permetezésről ne feledkezzünk el, ha tehetjük végezzük el, hiszen ezzel már a jövő évi termést védjük. Láthatjuk, hogy az összes gyümölcsfánál és a szőlőnél is beindult a lombhullás.
Az idén is fontos teendőnk lesz a lehullott lomb összeszedése és megsemmisítése, azoknál a kerti fáknál, bokroknál melyek levélbetegségekkel küzdöttek a nyáron[…] -
Vidék Veled Fesztivál, mely egy új közösségformáló erő
A VIDÉK VELED Fesztivál célja, hogy felhívja a magyar fiatalok figyelmét a vidékben rejlő lehetőségek széles tárházára, segítse elhelyezkedésüket a mezőgazdasági- és élelmiszeripari szektorokban, bemutassa a meghatározó szakmai szervezeteket, cégeket, termelőket, személyiségeket…
VIDÉK VELED Fesztivál – Makói VTV – interjú Sipos Gazdával[…] -
A gesztenye és az alma ízharmóniája a vasárnapi menüben
Fődiné Karácsonyi Zsuzsanna: E heti menüm fő célja az volt, hogy megmutassam a sertés minden „porcikája” felhasználható. A tanyasi emberek ritkán tértek be a városba henteshez (akkoriba – „székbeli húsért”), messze is volt meg sokszor nem telt rá. Azt ették, amit megtermeltek, így aztán disznóvágáskor nem volt olyan része a disznónak, amit föl ne használtak volna. Ilyen például a köröm is…
Csülkös körömpörkölt korondi cserépedénybe, valamint a gyermekek nagy kedvence: gesztenye krémleves és az ínycsiklandó almás pite receptje a vasárnapi menüben[…] -
Orja leves és barátfüle hazai ízvilága a vasárnapi menüben
A levelek a fákon is szép színpompában díszlenek, itt az ősz letagadhatatlanul. A főzés világában is színesebbnél színesebb receptekkel kedveskednek nekünk, az aranyfakanalat forgató kedves Hölgy ismerőseim. Ezen a héten Zsófia átadja, egy volt kedves tanítványomnak Fődiné Karácsonyi Zsuzsannának az aranyfakanalat.
Azért is fontos nekem Zsuzsi receptajánlatai, mert olyan recepteket fog készíteni, ami saját előállításból származó, ellenőrzött, kontrollált alapanyagokból készül[…]
- 10 -