SIPOS GAZDÁÉRT IS SZURKOLHATUNK AZ ÉV AGRÁREMBERE VERSENYEN

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe, a delmagyar.hu hírportálon megjelent sajtóanyagot!

Három Csongrád megyei agrár­szakemberért szurkolhatunk idén Az év agrárembere versenyen, köztük növényvédelem kategóriában egy hódmezővásárhelyi növényorvosért, Sipos Józsefért. Az online közönségszavazás január 20-ig tart. A voksokat az azevagrarembere.hu/szavazas oldalon lehet leadni.

– A nagyszüleim és a szüleim is mezőgazdasággal foglalkoztak, vagyis beleszülettem ebbe az életformába – mondta a növényorvos-agrármérnök-mérnöktanár.

– Földeákon nőttem fel, ott található a családi gazdaságunk is, amit az édesapámmal ketten viszünk. Gyermekkoromban orvos szerettem volna lenni, de sokáig nem tudtam eldönteni, hogy embereket, állatokat vagy növényeket gyógyítsak. Végül édesapám példáját választottam. A vásárhelyi mezőgazdasági szakközépiskolában tanultam, majd itt, a mezőgazdasági főiskolán folytattam tanulmányaim. Ezt követően Debrecenben jártam egyetemre, majd Keszthelyen a növényorvosi képzésre. A növényorvosi munka felelősségteljes és sokrétű hivatás. Ismerni kell a növényvilágot, a talajt, a környezeti feltételeket. Figyelembe kell venni a környezeti változásokat. Az integrált növényvédelemben jelen van a mechanikai, agrotechnikai és biológiai védelem. Ha már más nem segít, akkor van szükség a kémiai védekezésre – mesélte.
Sipos gazdáért is szurkolhatunk Az év agrárembere versenyen
Sipos gazda lett a közönségdíjas

Sipos József a vásárhelyi mezőgazdasági karon is tanít, biológiai növényvédelmet és rovartant.
FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Sipos József a családi gazdaságban végzett munkája és a növényorvosi tevékenység mellett kertészeti szaktanácsadóként is tevékenykedik. Utóbbi esetében célja, hogy vegyszermaradék-mentes, egészséges zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalokra. Napi kapcsolatban áll a termelőkkel. A vásárhelyi mezőgazdasági karon biológiai növényvédelmet és rovartant tanít az egyetemistáknak. 27 éve méhészkedik is. Aktívan részt vesz a méhészeti kártevők kutatásában.

Nemrég indította el a Sipos Gazda küldetése nevű programját.

– Négy éve volt egy súlyos autóbalesetem. Akkor átgondoltam az életem. A kórházi ágyon fekve úgy éreztem, valamit hozzá kell tennem a világhoz. Közben Bálint Gyuri bácsival is találkoztam. Sok mindenről beszéltünk, így indult el ez a küldetés, ami több szálon fut. Az alapvonala, hogy megmutassam a gyermekeknek, felnőtteknek, hogy miért is szerethető a mezőgazdaság – mondta Sipos József.
A szakember Sipos gazda címmel blogot indított, ahol tanácsokat ad kiskertészeknek, termelőknek. Óvodákban, iskolákban ingyenesen előadásokat tart. Mottója:

„Szeresd az embert, légy alázatos a termőföld iránt, élj a hivatásod talentumaival a jó cél és a fejlődés érdekében!”

Forrás: www.delmagyar.hu

A teljes cikk, valamint a kapcsolódó cikkek megtekinthetők
a DELMAGYAR.HU oldalán: Sipos gazdáért is szurkolhatunk Az év agrárembere versenyen