ÍGY GYŰJTSÜK BE NYÁRON A KERTI FŰSZEREKET ÉS GYÓGYNÖVÉNYEKET

Nálam is pompáznak a kertben az illatos füvek és színes virágok, amelyek egy részét fűszerként és gyógyteaként szoktam felhasználni. Itt az ideje begyűjteni ezeket a hasznos kis növényeket, amelyek betakarításához és tárolásához érdemes megfogadni a következő tanácsokat.

Így gyűjtsük be nyáron a kerti fűszereket és gyógynövényeket

Azonnali felhasználásra a tenyészidő alatt bármikor lehet szedni friss leveleket. A levágott növényeket, leveleket, virágokat óvatosan tegyük lapos fenekű kosárba vagy faládába. Ne rakjuk zacskóba vagy zsákba, mert összetörnek, levet eresztenek, és úgy már nem érdemes eltenni őket.

Fűszer és gyógynövények gyűjtése

Levelek
Gyógy- és fűszernövények - Zsálya

Kép forrása: pxhere.com

Reggel gyűjtsük őket, amikor a harmat már felszáradt. Csak rovarkártól mentes, ép, egészséges leveleket szedjünk. Akkor igazán gyengék, zamatosak, amikor a növény még fiatal, egészen a virágzásig. Ezután életműködései megváltoznak, energiája a szaporodásra összpontosul. Fiatalon szedjük a sóska, a paréj libatop, az angyalgyökér és minden salátanövény levelét. Az ilyesfajta levelek általában nem jól száríthatók; ha tartósítani szeretnénk, ételként lefagyasztva, vagy olajban, ecetben rakjuk el őket.

Illatos örökzöldeket, mint a rozmaring, zsálya, borsfű, kakukkfű, egész évben lehet gyűjteni, de virágzás előtt a legillatosabbak. Az új hajtásoknak alkalmat kell adni még a tél beállta előtt, hogy megerősödjenek. Magas növényeknek, mint az orvosi ziliz, csak a felső részeit takarítsuk be.

Egész növény
Levendulás kert

Az egész növényeket közvetlenül virágnyílás előtt gyűjtsük be. Ha csak a zöld részekre van szükségünk, az egynyári növényeket vágjuk vissza 8 cm-re a föld fölött; az évelőknek csak az egyharmadát vágjuk le.

Virágok
Gyógy- és fűszernövények - Kamilla

Kép forrása: pxhere.com

A virágokat legjobb délben, száraz időben gyűjteni. Közvetlenül virágzás előtt vagy nyíláskor szedjük őket, amikor a legszebbek. Óvatosan bánjunk velük, sérült, hervadt virágot ne gyűjtsünk, különösen, ha kandírozni akarjuk őket. Leszedés után nyitott tartályokban, lazán kiterítve szárítsuk a virágokat, mert könnyen zúzódnak, és levet eresztenek.

Hogyan tárolhatjuk a begyűjtött növényeket?

Hogyan tárolhatjuk a begyűjtött növényeket?

Kép forrása: pxhere.com

Hűtés, fagyasztás

A legtöbb zöld növény levágás után hamar elhervad, ha tehát a leszedett növényeket néhány napig frissen akarjuk tartani, tegyük őket levegőt tartalmazó, jól lezárható zacskóba vagy dobozba, hűtőben pár napig frissen maradnak. A mélyhűtés ugyancsak alkalmas módja az érzékeny konyhai füvek, az édeskömény, a vérfű, a turbolya, a petrezselyem, a bazsalikom vagy a metélőhagyma tartósításának. Ez az eljárással – lezárt zacskóban – megtarthatjuk a friss, fiatal levelek színét, illatát és legtöbb tápértékét.

Szárítás

Sok esetben ez a tartósítás legjobb módja, a sikeres szárítás azonban odafigyelést igényel. Minél hamarabb megkezdjük a levágott növények szárítását, annál inkább megőrizhetjük színüket, illatukat és hatóanyag-tartalmukat. A gyorsaság azonban korlátozott, hiszen a nedvességet fokozatosan kell kivonni a növényből. Nem jó megoldás a sütőben szárítás, mert így a víz túl gyorsan elpárolog, a hőre érzékeny anyagok lebomlanak, és az illóolajok is elvesznek.

Gyógy- és fűszernövények szárítása

Kép forrása: pxhere.com

Töröljük le a földet, homokot a növényekről, és ha csak nem szükséges, ne mossuk meg őket. A szárításhoz meleg, száraz, fénytől védett, szellős helyet válasszunk (régen ezt a célt szolgálta a gyógynövénypadlás), és muszlinra vagy papírra, esetleg szárítókeretre terítsük szét a növényeket. A zsályát, rozmaringot, zellert, lestyánt, kakukkfüvet száruknál összefogva, apró, laza csokrokban akasszuk fel, szárukkal felfelé. A folyamat végén a levelek papír szárazak és törékenyek legyenek, de ne annyira, hogy hozzájuk érve elporladjanak. Erős szagú növényeket, például a lestyánt helyezzük a többiektől távolabb, hogy száradás közben ne adják át az illatukat.

Szárított növények tárolása

Száradás után távolítsuk el a levelekről a szárakat. Tartsuk egyben őket, hogy minél tovább megőrizzék illatukat, erejüket, és csak akkor törjük meg őket, ha tárolóedényekbe kell beletennünk.

A leveleket légmentesen záródó, sötét üvegedényekben tároljuk, napfénytől, nedvességtől és portól távol. A műanyag vagy fémedények nem javasoltak, mert árthatnak a növények enzimjeinek. A tartályokat címkézzük fel, és írjuk rájuk a dátumot is. Ha az üvegen páralecsapódást látunk, az azt jelzi, hogy a levelek nem voltak jól megszárítva, ez esetben vegyük ki őket, és szárítsuk tovább. Időről időre ellenőrizzük a gyógyfüvek állapotát, ha nyirkosak, penészesek, vagy rovarkárt veszünk észre, dobjuk ki őket. A legtöbb gyógy- és fűszernövény egy év elteltével veszít minőségéből, ilyenkor cseréljük frissre őket.

Homoktövis mézzel

Fűben – fában az orvosság, tartja a mondás. Kívánok mindenkinek eredményes betakarítást, szüretet és gyógyító csodát!

Együtt – Mindenkiért!