AZ ÉDES SZŐLŐFÜRTÖK ZAMATOS TITKAIRÓL

Illatos szőlőtőkék közötti gondolatok, az édes szőlőfürtök zamatos titkairól

Sipos Gazda tanácsai

Szeretitek a finom ropogós szőlőszemeket, a telt, ízletes fürtöket? Napokban szőlőszüreten vettem részt. Sokat gondolkodtam, mit jelent nekem a szüret, a szőlő és a szőlőtőkék ragyogó világa.
Számomra mindig csodálatos volt a szüret, mely nem csak komoly munka, hanem régi népszokásunk és ünnepünk is egyben. Az édes szőlő, és az ebből készülő isteni nedű, a bor ünnepe. A szőlőföld tulajdonosa ekkor az egész éves munka, fáradozás eredményét aratja le. A szüret mindig is fontos ünnep volt számunkra, és szerencsére mindmáig megőrizte ezt az örömteli jellegét szerte az országban. Nincs egy másik nemzeti himnusz a világon a magyaron kívül, amely azért mond köszönetet Istennek, mert borral és bőséggel ellátta az országot.

A szüret hagyományosan Szent Mihály napján, szeptember 29-én kezdődik, azonban az idei évben korábban, szeptember elején-közepén megindult a nagy munka.
A kisebb földeken a család és a barátok még ma is együtt szüretelnek. Az emberek együtt szedik le a szőlőt, amit nagy dézsákba tesznek, és innen viszik további feldolgozásra. A szüreti mulatsághoz hozzátartozik az étel, ital, ének és amit nagyon szeretek, ez a tánc.

Illatos szőlőtőkék közötti gondolatok, az édes szőlőfürtök zamatos titkairól.

A szőlő élettani hatása

Szeretnék Veletek érdekes dolgokat megosztani a szőlő világáról, ami mindig is foglalkoztatta az emberiséget, a gyógyulás és az egészséges életmód miatt is.
Kérlek, tudjatok róla, hogy a szőlő a finom íze mellett az egészségünkre is jótékony hatással van. Vértisztító és idegerősítő hatása mellett az izomregenerálódásban is kiveszi a részét. A bél megbetegedéseit, a vese és a hólyag kövesedését is megakadályozza. Olvastam, hogy az epe kiválasztását és ürítését is erősíti. Igen jó a hatása a szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél. A fehér és a zöldes színű szőlők a legjobbak a májbetegségek és a vízkór ellen. Jön a köhögős időszak, ez ellen a fekete és kék szőlők a leghatásosabbak.

Az egyik Barátom orvos, Ő javasolta, hogy egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt érett szőlő reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt jó hatással lehet az emésztésre. Kiemelte, hogy étkezés közben vagy utána azonban ne együnk szőlőt. Magas cukortartalma miatt könnyen megerjedhet, és belülről jutunk nem kívánatos alkoholhoz. A szőlőmag értékes olaja a látást javítja. Szőlőkúrát ne folytassanak szoptatós anyák, cukorbetegek és bélhurutos betegek.
A szőlőmag értékes linolénsavat tartalmaz, mely hatékony a daganatok ellen is.

Kecskeméti laborvizsgálatok kimutatták, hogy 1 kg szőlő 180 g szőlőcukrot, 135 g rostot, 6-10 g fehérjét, 6 g szerves sót, 5 g zsírt tartalmaz.

Szeretnék telepíteni pár tőkét

Szeretnék telepíteni pár tőkét, így az időszerű szőlőápolásról szeretném megosztani Veletek, hogy mindenütt végezzük el a tőkehiányok pótlását. A gödröket most ássuk ki a tavaszi pótláshoz is. A szőlőket fedjük be és megkezdjük szaporítás céljára a szőlővesszők szedését. Ahol trágyázni akarunk, fedés után mélyítsük ki a szőlősorokat. Az istállótrágyát, a szuperfoszfát műtrágyát most dolgozzuk be a talajba, kötött talajon a kálium műtrágyát is. A meggyökeresedett bujtásokat vágjuk le a tőkéről. A gyökereztető iskolát szedjük fel és a gyökeres oltványokat, vesszőket alaposan válogassuk át. Ezt teszem én is. Amit ősszel nem használunk fel, télire gondosan vermeljük el. Ugyancsak vermeljük el a szedett sima vesszőt is. Most végezzük el az öreg szőlők kivágását és az új telepítésekhez a forgatást.

Édesanyám receptes gyűjteményéből : Szőlőzselé

Hozzávalók:

4 dl kékszőlő leve
1 teáskanál citromlé
3 teáskanál zselatin
3 dl hideg víz
4 dkg kristálycukor

A szőlőlevet és a citromlevet egy serpenyőben felforraljuk. A zselatint hideg vízben beáztatjuk. Amint kész van, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a zselatint, majd csomómentesre keverjük. Lefedve hűvös helyen kihűtjük egy megfelelő formában. Fogyasztásig lefedve, hűtőszekrényben tároljuk. Szüret idején, szőlőszemekkel is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

Ősz kapujában számomra kedves gondolattal szeretnék kívánni Nektek jó és szép őszi kerti munkákat, eredményes betakarítást.

„Alkosd és ápold lelkedet, mint egy kertet, vigyázz az élet évszakaira, mikor a gyomlálás, a gazszedés, a trágyázás ideje van, s a másikra, mikor minden kivirul lelkedben, s illatos és buja lesz, s megint a másikra, mikor minden elhervad, s ez így van rendjén, s megint a másikra, mikor letakar és betemet fehér lepleivel mindent a halál. Virágozz és pusztulj, mint a kert: mert minden benned van. Tudjad ezt: te vagy a kert és a kertész egyszerre.”

Márai Sándor