- 06 -
-
A vasárnapi ebéd egy hűsítő egreslevessel indul
Életünk mindennapjai gyorsan peregnek, már újból itt a ballagások, tanévzáró ünnepségek és az aratások ideje is. Csendesen, észrevétlenül ismét eltelt egy hónap a közös főzésünk idejéből is. Kenéz Dalma mikor átvette a jelképes aranyfakanalat, nem gondoltuk, hogy ismét tovább kell adni egy lelkes főzni szerető barátunknak.
Dalma az utolsó hétre egy kicsit könnyebb és gyorsabban elkészíthető ételekkel készült – figyelembe véve azt is, hogy ilyenkor milyen jól esnek a savanykásabb ízek és az idényjellegű gyümölcsök, zöldségek[…] -
Rovarok támadásban 2019. 26. hét
Az esővel és a meleggel beindult a gyomok fejlődése is. A lakosság és a hatóság érdeklődésének a középpontjában továbbra is a parlagfű áll. Módosult a 2008. évi XLVI. törvény. A 17§ 4. pontja szerint „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”
Védekezés a kártevők, kórokozók és gyomnövények ellen[…] -
Sült nyúl és a tyúkláb találkozása a vasárnapi menüben
Kenéz Dalma: Ezen a héten, hagyományos paraszti ételeket főztem Nektek, olyanokat, amiket már a nagymamám és az édesanyám is készített.
A nagymamám nagyon ritkán használt a főzéshez bolti tésztát, mert vagy frissen gyúrta vagy mikor sok volt a tojás, hogy ne romoljon meg a szomszédasszonyokkal, és a lányunokákkal, (amiben persze én is benne voltam) közösen köret- és levestésztát valamint tarhonyát készítettünk[…] -
Rovarok támadásban 2019. 25. hét
Gombás évünk lesz! – hallottam az ültetvényekben dolgozó Kollégáimtól. Ahogyan a gyümölcsösökben és a szántóföldeken, úgy a közterületeken is berobbantak a gombák és a baktériumok. Számítottunk a fertőzésre! Hetekig esett az eső, a hideg pedig gyengítette a viharos szél törte, zúzta a növényeket. Olyan kórokozók is felléptek, amikkel csak ritkán találkozunk. A szürkepenész néhol 100%-os kárt okozott a rózsán[…]
-
Húsos ízek harmóniája a vasárnapi menüben
Kenéz Dalma: A második hétvége előtt egy barátunknál marhát vágtak és kaptunk egy szép nagy adag marhacsontot, így adta magát a helyzet, hogy ebből készítsem el a hétvégi menüsort. A csontból levest főztem – mi lehet jobb betét egy jó erős marhacsontlébe, mint az óriás bajor májgombóc. Ha már marhavágás, akkor a főétel is marhahúsból készült. A párom kedvence a Wellington bélszín, de csak ünnepi alkalmakkor szoktam bélszínből készíteni, most marhanyakból készítettem el. A menüsor zárásaként pedig egy egresöntettel készített csokoládé szufléval leplek meg benneteket, mert ez az én kedvencem[…]
-
Rovarok támadásban 2019. 24. hét
Tisztelettel ajánlom figyelmetekbe az aktuális fogási adatokat. A szőlőben található már peronoszpórás szőlőlevél, de a szürkepenész is megérkezett. Zsigó Úrnak és a saját rózsáimban is megtalálható a szürkepenész kártétele, mely a rózsabimbókat és a virágszirmokat is megtámadhatja[…]
-
Ízletes vasárnapi menü Székkutas világából
Örömmel szeretném megosztani, hogy ismét egy kedves Hölgy ismerősöm vette át a jelképes aranyfakanalat ezen a héten Kispálné Bán Máriától. Nagyon örülök, hogy Székkutason élő és ott a vendéglátással is foglalkozó, Kenéz Dalma elfogadta felkérésemet, hogy ebben a hónapban Ő készítse el számunkra a finomabbnál – finomabb egészséges, vegyszermaradéktól mentes alapanyagokból a vasárnapi menü ajánlatokat[…]
-
Növényorvos a növényeink egészségéért
Környezetünk nagy változáson megy keresztül. Ebben az átalakuló világban újabbnál, újabb károsítók jelennek meg, melyek ellen többféle védekezési lépéseket kell megtennünk. Nem minden a kémiai növényvédelem, komplex védekezési módszereket kell alkalmaznunk[…]
-
Rovarok támadásban 2019. 23. hét
A folyamatosan nedves leveleken és a gyümölcsökön jól érzik magukat a kórokozó gombák. Permetezni kellene, annál is inkább, mert gyengék a növényeink, a hideg miatt lemaradtak a fejlődésben. Az esők és a szelek miatt megsérült a kis gyümölcsök viaszrétege, bőrszövete, így már közvetlenül a termést veszélyeztetik a kórokozók. Talán péntek-szombat környékén lesz néhány csapadékmentes fél nap[…]
-
Zeller és a rozmaring ízvilága a vasárnapi menüben
Az idő órája lassan egy hónappal megint előrébb mozdult. A jelképes aranyfakanalat a májusi hónapban Kispálné Bán Mária vette át. Marcsi, mint természetgyógyász szakember, nagy hangsúlyt fektetett a gluténmentes alapanyagokból történő receptek elkészítésére és ajánlására. E receptek után, melyekhez mindig egy igazi csemegét, egy gyógyteát is főzött gyógyító javaslatként[…]
- 06 -