ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 29. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. július 16.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

A korábbi gondolatokban említett parlagfű a gépi és a kézi kaszálás után ismét kihajt és még virágozni is fog, sőt a kaszálatlan társához képest még nagyobb eréllyel ontja majd a virágport. Éppen ezért a klasszikus gyomlálás, a kihúzás a legeredményesebb védekezési mód ellene.

Kérlek, figyeljetek arra, hogy a jogszabály is megváltozott, már nem csak a korábban megadott június 30-i határidő után bírságolhat a hatóság bimbós parlagfű esetén. „Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználó köteles az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.” De talán még fontosabb az a tény, miszerint már az ország lakosságának a 20%-át érinti a parlagfű-allergia.

Vándorlepkék közül a gamma bagolylepke, mely már egy-két hónapja megérkezett hozzánk. Rokona a szintén beköltöző gyapottok-bagolylepkének, mi a kertekben inkább ennek a kártételével találkozunk. Már károsít! Most még védekezhetünk a kis hernyói ellen a virágbimbókon, az érésben lévő zöldségféléken. Amíg a növények felületén tartózkodnak, gyéríthetőek az adott növényre engedélyezett rovarölőkkel.

Figyelmetekbe szeretném ajánlani a deltametrin, a lambda cihalotrin vagy a Bacillus thuringiensis hatóanyagú rovarölőket. A betakarítás alatt lévő zöldségfélékben már nehezebb a dolgunk.

Sokan kérdezik, hogy a szüret alatt milyen rovarölő szerrel permetezhetnénk e kártevők ellen is? A paradicsom, a paprika, a bab, a borsó, a káposzta, a muskátli-, a petúnia- és a rózsa bimbója, a kukorica, a napraforgó, a tűlevelűek, stb. is a tápnövényei közé tartoznak. A nyár vége felé már leginkább csak a „lyukas” és a belül rothadó termésekkel találkozhatunk.

Zsigó György úr is tapasztalja, munkája során, hogy egyre nagyobb gondot okoz a napperzselés. A magas UV sugárzás a növényekben igen komoly károkat okoz. Köszönöm Zsigó úrnak a közös munkát!

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért!

Kártevők támadásban

Rovarmegfigyelés II. félév
2019. július 02-től
Rovarok támadásban 2019. 29. hét
Rovarmegfigyelés I. félév
2019. április 10. – 2019. június 25-ig
Rovarok támadásban 2019. 26. hét