Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Dr. Sáringer Lívia
Ebben a nyári hőségben nincs is jobb, mint egy hideg gyümölcsleves. Egyszerű, gyors, frissítő és hűsítő. Ezernyi variációja ismert, van, aki egyféle gyümölcsből és van, aki többféle, vegyes gyümölcsből készíti.
Én ma szezonálisan őszibarackkal készítettem el Nektek.
E heti menüajánlatom
glutén – és laktózmentes
Hideg őszibarack leves
Spenótos, fokhagymás gluténmentes tészta garnéla rákkal
Őszibarack és csokoládé fagylalt házilag
4 fő RÉSZÉRE
Hideg őszibarack leves
Hozzávalók:
- 50-60 dkg őszibarack
- 6-7 dl víz
- 1-2 szelet citrom
- 1 vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 dl növényi tej
Elkészítése:
A vizet felforraljuk a citromkarikával, vaníliás cukorral, fahéjjal. Közben az őszibarackot meghámozzuk, és apróbb kockákra felvágjuk. Ha felforrt, kivesszük a fűszereket és beletesszük a meghámozott, kockára vágott őszibarackot és néhány percig főzzük. A vaníliás pudingport a növényi tejjel elkeverjük, majd hozzáöntjük a leveshez. Folyamatos kevergetés mellet addig főzzük tovább, amíg megfelelően besűrűsödik. Hűtőben jól lehűtve tálaljuk. Tetejét friss mentalevéllel díszítjük.
Spenótos, fokhagymás gluténmentes tészta garnéla rákkal
A spenót a mediterrán régió egyik jellegzetes leveles zöldsége. Minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlenül a legegészségesebb salátanövény.
Szerencsére nemcsak nyáron, hanem gyakorlatilag már egész évben elérhető az üzletekben. A fagyasztott változat a kényelmesebb megoldás, de a friss, élénkzöld levelű spenótnak van a legjobb íze, ennek a legmagasabb a tápértéke is. Igencsak hőérzékeny zöldség, csak rövid ideig főzzük, mert ha túlfőzzük, könnyen elveszíti értékes tápanyag tartalmát.
A gyerekkori, menzás spenót főzelék rossz élményei ellenére én a mai napig nagyon szeretem!
Kissé savanykás íze miatt tudom, akadnak, akik nem kedvelik, de nekik is ajánlom, hogy bátran kóstolják meg, hiszen köztudott tény, hogy Hősünk Popeye, a tengerész is a sok spenót fogyasztás hatására tett szert emberfeletti erejére…
Hozzávalók:
- 40 dkg glutén mentes kagyló tészta
- 30-40 dkg mini garnéla rák (vagy koktélrák)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 30 dkg friss spenót levél
- 1 doboz növényi főző tejszín/főzőkrém (kb. 180 -200 ml)
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint.
Elkészítése:
A spenótot jól megmossuk és egy szűrő tálban lecsepegtetjük. Az olíva olajon megpároljuk a karikára vágott fokhagymát. A megmosott spenótleveleket vékonyabb csíkokra felvágjuk. Ezután hozzákeverjük a pirított fokhagymához és összefőzzük, ízlés szerint sóval, borssal, kicsi őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a növényi főzőkrémet és forralunk egyet rajta. Sós vízben kifőzzük a gluténmentes tésztát, majd leszűrjük. A mini garnéla-vagy koktélrákot 1-2 evőkanálnyi felhevített olívaolajon vagy vajon (vajízű növényi margarint használtam) kb. 10 percig sütjük. A kifőtt tésztát összekeverjük a spenótos fokhagymás szósszal. A garnélával a tetején tálaljuk.
Desszert:
Őszibarack és csokoládé fagylalt házilag
Ha nyár, akkor FAGYI! Azt hiszem, ebben mindannyian egyetértünk.
A most következő házi fagylaltok tejmentesen és speciális fagyi gép hiányában – kis trükköt alkalmazva- házilag a mélyhűtőben készültek.
Az alap receptet bármilyen más, szezonális gyümölccsel is elkészíthetjük, a csoki fagyi recept pedig a klasszikus fagyik alapjául is szolgálhat. Mivel nem fagylaltgépben készül, így 1-2 dologra oda kell figyelnünk!
A fagyasztás során fontos, hogy egy laposabb, fagyasztást is bíró dobozt vagy edényt használjunk, mert ebben sokkal hamarabb megszilárdul a fagyi. Nagyon fontos még az „átkeverés”, aminek a fagyás elején van jelentősége. A fagyit mélyhűtőbe tesszük, amikor már kezd kásásodni, villával vagy botmixerrel át kell keverni kb. 30-40 percenként, így megszabadulunk a nem kívánatos jégkristályoktól. Ezt legalább 2-3 alkalommal meg kell ismételni.
Az ilyen módon házilag készített fagyinál azért ne számítsunk pontosan olyan állagra és selymességre, mint a cukrászdában, de az elkészítése gyors és egyszerű, a végeredmény pedig …hmmm… nagyon finom és legalább biztosan tudjuk miből készült!
Őszibarack fagyi
Hozzávalók:
- Kb. 50 dkg őszibarack (meghámozva, kimagozva)
- 2,5-3 dl növényi habtejszín
- 1 doboz Alpro szója joghurt (natúr)
- 1-2 kanál méz
- 1 vaníliás cukor
- A díszítéshez dekorációs kellékek, esetleg gyümölcs, tejszínhab, ízlés szerint.Ebből a mennyiségből kb. 1 liter fagylalt készül.
Elkészítése:
Az őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk, és apróbb kockákra vágjuk. A kockára vágott gyümölcsöt a vaníliás cukorral, mézzel együtt botmixerrel pépesítjük. A növényi tejszínből habot készítünk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a gyümölcspépet és a tejszínhabot, hozzáadjuk a natúr joghurtot is és jól elkeverjük. Ha elkészült, laposabb műanyag tároló dobozokba öntjük, és már mehet is a mélyhűtőbe.
Krémes csokoládé fagyi
Hozzávalók:
- 7 dl növényi habtejszín
- 2 evőkanál cukrozatlan kakópor
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál méz
- 5 dkg jó minőségű (ét) csokoládé darabokra törve
Elkészítése:
Az étcsokoládét nagyobb darabokra törjük, és vízgőz felett megolvasztjuk. Közben a növényi tejszínből habot készítünk, hozzáadjuk a kakaóport és a mézet és összemixeljük. Mikor az olvasztott csoki kicsit kihűlt, ezt is hozzákeverjük és apróra tördelt (ét) csoki darabokat szórunk bele. Mikor elkészült – ugyanúgy, mint az előző fagyinál – laposabb műanyag dobozokba öntjük és betesszük a mélyhűtőbe. Miután teljesen megfagytak a desszertek, gombócokat formálva fagyis kehelyben, ízlés szerint díszítve tálaljuk.