Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Dr. Sáringer Lívia
Kedves „Kertem Kamrájából” Olvasók!
Sipos Józsival a vegyszermaradék mentességről beszélgettünk a napokban. Szeretnék pár gondolatot megosztani Veletek, azzal kapcsolatosan, hogyan befolyásol egy magamfajta hétköznapi konyhatündért a vásárlások során az a tény, hogy egy főzésre váró alapanyag milyen módon és mikor volt vegyszerezve.
Amikor a fejemben megszületik a menü ötlete, egyből azon kezdek el töprengeni, hogyan tudnám az adott ételt egy kicsit különlegesebbé, a megszokottól eltérővé varázsolni.
A családi, mezőgazdasági tevékenységű cégben végzett munkám miatt tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy a növényeknek a megfelelő fejlődéshez, kártevőktől mentesítéséhez szükség van bizonyos mennyiségű vegyszerekre. Ennek ellenére nagyon fontosnak tartom, hogy a megvásárolt – mind növényi, mind állati eredetű – alapanyagok egy olyan elfogadható, „normál” szinten tartalmazzanak, vagy ne tartalmazzanak vegyszert, vegyszermaradványt, amely az emberi egészség számára semmilyen komolyabb káros élettani hatással nincsen.
Családunkban sajnos többféle ételintolerancia, allergia felbukkant. Meggyőződésem, hogy a helytelen, illetve túlzott vegyszer felhasználás is nagyban okolható az emberi szervezetben egyre gyakrabban megjelenő étel allergiák kialakulásában. Éppen ezért mind a családom, mind magam részére igyekszem kellő körültekintéssel vásárolni zöldséget, gyümölcsöt és húst, csak megbízható helyről beszerezni, ahol ellenőrzött alapanyaghoz jutok és szerencsére eddig még nem csalódtam!
Bízom benne, hogy e heti menüajánlatom is kellőképpen felhívja a figyelmet a vegyszermaradék mentes zöldségek fontosságára, rendszeres fogyasztásuk hasznosságára! Remélem, hogy a receptek egyszerű és gyors kivitelezése folytán kedvet kaptok az elkészítésükre, megkóstolásukra is!
E heti menüajánlatom
Természetesen még mindig glutén-, tej– illetve laktózmentesen…
Olasz zöldségleves – Minestrone
Tonhalas, zöldséges tésztasaláta
Tiramisu
4-5 fő RÉSZÉRE
Olasz zöldségleves – Minestrone
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olivaolaj
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- ½ db karalábé
- ½ db cukkini
- 2 szál zöldhagyma
- ½ fej vöröshagyma
- 1-2 db kisebb burgonya
- 3-4 evőkanál sűrített paradicsom
- 100-150 g vörös bab (kisebb konzerv)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db zöldségleves kocka
- 20-25 szál gluténmentes spagetti tészta
- só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy közepes lábasban felmelegítjük az olivaolajat, majd ráöntjük a zöldségeket és pár percig pirítjuk őket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. (kb. 1-1,5 liter víz)
Beleteszünk 1 zöldségleves kockát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és fedő alatt kb. 25-30 percig főzzük.
Ezután hozzáadjuk a vörös babot és a sűrített paradicsomot és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha igényli, felöntjük még egy kicsi vízzel és beállítjuk a végleges ízét sóval, borssal ha szükséges.
Ehhez a leveshez a gluténmentes spagetti tésztát nem hagyjuk hosszúra, hanem rövidre (négyfelé) törjük. Beleszórjuk a levesbe és kb. még 10 percig főzzük, hogy a tészta is megpuhuljon benne.
Ezzel el is készült a zöldségekben gazdag Minestrone levesünk! Ilyen egyszerű az egész! Melegen vagy hidegen is fogyasztható!
Tonhalas, zöldséges tésztasaláta
A kánikulában, amikor alig kívánsz valamit, nehéz ételt pedig pláne nem, különösen jól esik egy gyorsan összedobható, behűtött tésztasaláta. Nálam a tonhalas-zöldséges verzió régóta az abszolút kedvenc! Laktató és kiadós! Elkészítésének számtalan módja van, mindig variálhatsz egy kicsit a zöldségekkel, a fűszerezéssel. Igazi, 15 perces villámfogás, ízek és színek kavalkádja!
JÓ A SZÍVEDNEK! JÓ A KEDVEDNEK!
A tonhal nagyon egészséges, hiszen olyan „jó” zsírokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. A szívbetegségek elkerülésében fontos szerepet játszik a tonhal rendszeres fogyasztása, mivel nagyon alacsony benne a telített zsírok tartalma. Ezen felül rendkívül jó Omega-3 forrás, amely kifejezetten jót tesz az ereknek, szakértők szerint még a vérrögök kialakulásának esélyét is csökkenti, ezáltal csökkenhet a stroke és szívinfarktus esélye is.
Az Omega -3 zsírsav jót tesz az agynak is, kutatások szerint kedvtelenség, depresszió kezelésében is hatékonynak bizonyult.
A tonhal húsa kalóriaszegény, viszont csodás fehérjeforrás, éppen ezért fogyni vágyók számára is tökéletes.
Hozzávalók:
- 30 dkg gluténmentes Fusili tészta
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 6-7 db koktélparadicsom
- 1 db nagy, jó minőségű aprított Tonhal konzerv olivaolajban
- 1 pohár laktózmentes natúr joghurt
- 2 evőkanálnyi majonéz
- só, vegeta, őrölt fehérbors ízlés szerint
Elkészítése:
A gluténmentes tésztát sós vízben megfőzzük (csak 8-9 perc), szűrőn lecsepegtetjük és megvárjuk, amíg a tészta kihűl. Közben a zöldségeket, a paprikákat, lilahagymát apró kockákra felvágjuk, sóval, egy kis vegetával, őrölt fehérborssal fűszerezzük. Ezután előkészítjük a tonhalat, koktélparadicsomot és a joghurtos majonézes öntetet.
Amikor a tésztánk kihűlt, egy nagyobb tálba öntjük és a felkockázott zöldségekkel finoman összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a joghurtot és a majonézt, utána a tonhalat és egyenletesen összekeverjük, átforgatjuk. A legvégén jöhet bele a felszeletelt koktélparadicsom is.
Tetejére díszítésnek apróra vágott petrezselyemlevelet szórunk. Hűtőben lehűtve, hidegen tálaljuk.
Desszert:
Tiramisu glutén- és laktózmentesen
Az allergiásoknak sem kell lemondania erről a finom, olasz édességről! Az elterjedt recept szerint babapiskótát kell használni ehhez a desszerthez. Készen kapható, gluténmentes babapiskótával még sehol sem találkoztam, ezért helyette gluténmentes lisztből piskótát sütöttem, így még puhább és finomabb lett a végeredmény.
Hozzávalók:
Gluténmentes piskóta:
- 20 dkg gluténmentes liszt (Schär)
- 20 dkg Vénusz növényi sütőmargarin
- 15 dkg cukor
- 2 vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor (gluténmentes)
Krém:
- 500 g laktózmentes Mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 evőkanál porcukor
- 4-5 cl Baileys likőr vagy mandula aroma
- 1 dl frissen főtt fekete kávé
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor a tetejére
Elkészítése:
A piskótához a 4 tojást leütjük, hozzáadjuk a gluténmentes lisztet és a cukrot. A növényi margarint felolvasztva kavarjuk hozzá a tésztához. Az összetevőket habverővel simára kavarjuk.
Ezután a piskótatésztát sütőpapírral kibélelt, közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg a piskótánk megsül, elkészítjük a krémet.
A mascarponét a porcukorral, vaníliás cukorral és a likőrrel csomómentesre elkeverjük.
Amikor a piskótánk elkészült és kihűlt, kb. 2 cm széles csíkokra, majd a csíkokat kisebb darabokra felszeleteljük.
Egy magasabb falú üvegtál aljára sorakoztatjuk a piskóta darabokat, ezután frissen főtt feketekávéval meglocsoljuk és ráöntjük a mascarpones krém felét. Erre kerül még egy sor piskóta, feketekávéval megöntözve, majd a krém másik felét rásimítjuk. Tetejét bőségesen megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
Hűtőszekrényben lehűtjük. Pár óra kell neki, amíg teljesen összepuhul. Kisebb darabokra szeletelve tálaljuk.