ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 33 – 34. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. augusztus 13 - 2019. augusztus 20.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Kérlek, tudjatok róla, és megfigyelhető, hogy az idei nyár párás és forró időjárásának a hatására felszaporodtak az atkák.

Sokan kérdezik Tőlem, hogyan ismerjük meg az atkákat? Szabad szemmel csak a takácsatkákat ismerjük fel. Aprók, szövedékük alatt még éppen, hogy láthatóak. Szinte az összes gyümölcsfán, zöldségen és dísznövényen károsítanak. A szívogatásuk után kifakulnak, lehullanak a levelek és a gyümölcsök. Akár 10-12 nemzedékük is lehet egy évben és egyszerre az összes fejlődési alakjukkal találkozhatunk. Egészséges zöldszínű levelek társaságában láthatják a kártételét bokorbab és leander leveleken. Ez utóbbinál már most el kell kezdeni a téli betárolás előtti atkamentesítést, a permetezést.

Takácsatka

A gubacsképzők kevésbé károsak, bár a tüneteik ijesztőbbek. A dió illetve a szőlő levelén jól ismerjük a kárképüket, a fonák nemezes bevonatát vagy a szemölcsöket. Az ún. transzlamináris atkaölők áthatolnak a levéllemezen és állítólag még a fiatal gubacsokba is bejutnak pl. a hexitiazox és a flufenzin hatóanyagú készítmények. Talán a szeder gubacsatkájának a károsítása miatt maradtak a szederszemeken éretlenül a termésrészek.

Levélatka károsította szőlő levél

Súlyosabb kárt okoznak a szabad szemmel nem látható levélatkák. Szőlőben különösen nagy jelentőségük lehet! A rügyekben, de a kéregrepedésekben is telelhetnek, már szöszösödés után kirajzanak és elkezdik a szívogatásukat. Torzult, kisméretű levelekkel fakad a beteg növény. A csökött hajtások és „gyűrött levelek” összetéveszthetőek más károsítással, mikroszkópos vizsgálat szükséges a pontosításhoz.

Védekezés a kártevők, kórokozók ellen

Mivel az atkaölők többsége nem pusztítja el az összes fejlődési alakot (a tojást, a fiatal illetve az idős egyedeket), ezért felváltva kell dolgozni velük, annál is inkább, mert többségük csak 1-2 alakalommal használható évente. Súlyos fertőzésnél 7-10 naponta ismételni kell a permetezést. A már említett hatóanyagok mellett számos is III. kategóriás készítményt ismerünk még. Enyhébb esetekben a kénes szerek is elegendőek, ezek is gyérítik az atkákat.
A készítmények többsége kontakt, azaz érintőleges hatású, ezért kiemelt jelentősége van a nedvesítő szereknek, az apró cseppképzésnek, a bőséges permetlének és a permetezés időzítésének. A piretroid hatóanyagú rovarölők rövid várakozási időkkel rendelkeznek, de nem hatásosak ellenük. Tehát csak indokolt esetben vessük be ezeket pl. a szüret környékén.

Augusztusban már nem tudtuk elérni a gubacs és a levélatkákat. A rügypattanáskor elvégzett tavaszi lemosó permetezésre koncentráljunk. A rügypikkelyek védelmében telelnek át és rügypattanáskor rajzanak szét, ekkor még a felszínen mozognak. Az olajos illetve az olajos-kénes készítmények bevonják és megfullasztják az atkákat. A kora tavaszi kezeléssel egyben a kéregrepedésekben, ágvillákban áttelelő egyéb atkafajok ellen is védekezünk, itt húzzák ki a telet pl. a takácsatkák is. Ellenük még most is szóba jöhetnek a fent felsorolt szerek. Kérlek Benneteket, nézzétek át a fáikat, bokraikat, mert a felszaporodásuk kezdetén védekezhetünk a leghatékonyabban. A levelenkénti 2-3 mozgó alak esetén már permetezést javasolhatunk a takácsatkák esetében.

Jó kertészkedést kívánok!

Kártevők támadásban

Rovarmegfigyelés II. félév
2019. július 02-től – 2019. augusztus 20-ig
Rovarok támadásban 2019. 33 – 34. hét
Rovarmegfigyelés I. félév
2019. április 10. – 2019. június 25-ig
Rovarok támadásban 2019. 26. hét