PIKÁNS CSIRKÉS PENNE A LEGÉNYFOGÓ LEVES UTÁN A VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

A forró nyári napok, igazi nyári érzést varázsolnak számunkra. Ismét eltelt egy hónap, eltel augusztus és szép lassan átlépünk a székely naptár szerint a Földanya havába. A nyári friss és egészséges ízek világát Dr. Sáringer Lívia készítette el számunkra. Lívia külön nagy figyelmet fordított az allergiás problémákkal küszködő embertársainkra, mert olyan receptekkel készült, mely könnyen és gyorsan számunkra is elkészíthető.

Kedves Lívia, köszönöm fáradságodat, kreatív ötleteidet, jó receptjeidet és a szép fényképeket is. Úgy érzem és gondolom, hogy Lelkedet és Szívedet is megosztottad ebben az egy hónapban velünk. Mindent nagyon köszönünk és köszönök Neked!

A képzeletbeli aranyfakanalat Lívia, most átadja, egy kedves Barátunknak! Hogy kinek legyen meglepetés…

Jó egészséget és jó étvágyat kívánok!

 

Dr. Sáringer Lívia

Dr. Sáringer Lívia

Gyorsan eltelt ez a 4 hét és bevallom a kezdeti izgalom után a végére egész jól belejöttem! Élvezet volt számomra ez a „feladat” no és persze az „Arany fakanál”, ráadásul a kreatív energiáimat, képességeimet is megmozgattam egyúttal.
Őszintén remélem, hogy sikerült némi segítséget, illetve iránymutatást, ötleteket adni Mindazoknak, akik glutén-laktóz- vagy tej allergiával, ételintoleranciával küzdenek.
Mindemellett azokat az embertársainkat is bíztatom az étrendváltoztatásra, akiknél nem jelentkezett (még) semmilyen étel allergia. Az állati eredetű alapanyagok, vörös húsok, tejtermékek, a különböző vegyszerek nagymértékben leterhelik az emberi szervezetet, a fizikai testünket. Ezek csökkentése vagy akár teljes elhagyása által könnyebbé válik az emésztés, így testünk-lelkünk, a közérzetünk, mindennapi életünk is könnyebbé, szabadabbá válik!

Használjunk növényi eredetű alapanyagokat, húsok közül a vörös helyett a fehér húsokat válasszuk! Fogyasszunk – vagy ha tehetjük, termeljünk – minél több vegyszer-illetve vegyszermaradvány mentes zöldséget, gyümölcsöt!
Támogassuk saját magunk és családunk egészségét!
Mutasson követendő jó példát Mindannyiunknak, Sipos Józsi barátom tenni akarása, ember feletti elhivatottsága ebben a témában, amihez talán egy kis szeletkét most én is hozzátehettem…
Józsikám, hálásan köszönöm még egyszer a lehetőséget, egy élmény volt!

Búcsúzóul – hogy a szeretett Férfinak is kedvezzünk egy kicsit – csirkehúsos főételeket és egy nagyon könnyű és egészséges desszertet készítettem Nektek.

 

Legényfogó leves

A legenda alapját egy régi mondás képezi, mely szerint a „Férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út”. Úgy mondják, hogy anno, ha egy lányos édesanya el akarta kápráztatni a kiszemelt „vőjelöltet”, akkor egy igazi Férfinak való, kiadós, finoman pikáns húsos levessel kínálta. Hogy ne legyen kétséges a finomság funkciója, a „Legényfogó leves” nevet kapta.
Manapság pedig úgy tartják, hogy az a lány, aki ezt a levest el tudja készíteni, már férjhez mehet!
Ezért különösképpen ajánlom házasodni vágyó hölgyeknek ezt a receptet. A kiszemelt fiatalember biztosan nem fog csalódni! A sikert, a lánykérést sajnos nem tudom garantálni, egy próbát viszont mindenképp megér…

Hozzávalók:

Legényfogó leves - Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemell filé
  • Csirkemáj, szív, zúza –ízlés szerint
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1-2 kanál olivaolaj
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 1 kisebb fej karalábé
  • 1 db étkezési paprika
  • 20-25 dkg gomba
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 kisebb csokor kapor
  • 1,5 -2 dl növényi főzőtejszín(krém)
  • 1 kanál gluténmentes liszt
  • 4-5 marék gluténmentes levestészta
Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát 1-2 kanálnyi olíva olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket és a kockára vágott csirkehúst is. Néhány percig együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük.

Felengedjük kevés vízzel és fedő alatt pároljuk. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és zöldborsót is.

Felengedjük annyi vízzel, hogy leves sűrűségű legyen és készre főzzük. Mielőtt teljesen elkészült, hozzáadjuk a külön vegetás vízben, átroggyantott csirkemájat és a pár marék levestésztát.
Ha elkészült, a legvégén hozzáöntjük a tejszínnel, liszttel, apróra vágott kaporral csomómentesre kikavart habarást, gyors kevergetés mellett még 1-2 percig forraljuk.

 

Legényfogó leves

Pikáns csirkés penne- glutén –és laktózmentesen

A csirkés penném a „pikáns” jelzőt a mártásban lévő őrölt chili miatt kapta.

Ez a népszerű ízesítő nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik. A chili rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, a narancsnál pedig háromszor több C-vitamint tartalmaz. Ízanyagát és egyben hatóanyagát is a kapszaicin nevű anyag biztosítja, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. A csípős íz főleg a szár felőli részen érezhető. Tulajdonképpen bárhogy felhasználhatod, mert a vegyület se melegben, se hidegben nem sérül, így mindenféle ételben megőrzi jótékony hatásait. Csak arra figyelj, hogy ne ess túlzásba, mert a túl sok csípős, akár rosszat is tehet.

Chili – népi gyógyászat

A kapszaicin mellékhatások nélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, a mellettük lévő egészségeseket azonban nem károsítja. Különösen hatásos tüdő-, gyomor- és a rendkívül nehezen gyógyítható hasnyálmirigyrák esetében. Ez is lehet a magyarázata annak, hogy a sok chilit fogyasztó országokban, mint Mexikó vagy India, nagyon alacsony a daganatos megbetegedések száma.
A chilit a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák fájdalomcsillapításra. Külsőleg bedörzsölve enyhíti az erős migrénes fájdalmakat és a fogfájást, külsőleg pedig a meleg érzetet ad, a bőr kipirul és a bőrszövetek több vért kapnak, ezáltal a reumatikus fájdalmak, gyulladások is csökkenthetők. Ma már rengeteg kapszaicin tartalmú krémet lehet kapni mindenféle fájdalom csökkentésére. Külön megemlíteném még, hogy az ilyen tartalmú krémek a nők körében inkább közkedveltek, mivel serkentik a vérkeringést, így nagyon hatékonyak az ún. cellulitisz, más néven „narancsbőr” elleni küzdelemben!

Fertőtlenítő hatását leginkább akkor használhatjuk ki, ha megfázástól szenvedünk vagy éppen a torkunk fáj. Persze nem magában kell elszopogatni egy egész chili paprikát, elég, ha az ételeidet ezzel ízesíted. Ilyen formában enyhíti a torokgyulladást, segít az eldugult orron, mivel felhígítja a sűrű nyákot, valamint köptető hatással is rendelkezik, ami a kínzó köhögés megszüntetését támogatja.

A családom férfi tagjainak véleménye alapján az eddig elkészített tészták közül ez az étel kapta az abszolút „Aranyérmet” enyhén csípős, pikáns ízvilága miatt.

Remélem, hogy Nálatok is hasonló babérokra tör, próbáljátok ki…

Hozzávalók:

Pikáns csirkés penne - Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 2 dkg laktózmentes vaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl növényi főzőkrém (tejszín)
  • 1 doboz laktózmentes Philadelphia/ Camping sajtkrém
  • 1 kanál gluténmentes liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • Őrölt chili, só, bors
  • 30 dkg gluténmentes penne tészta
  • Tetejére növényi sajt reszelve
Elkészítés:

A csirkemellet felcsíkozzuk. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, majd a csirkemell csíkokat aranybarnára pirítjuk rajta. Közben sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.

Mikor a csirkemell szépen megpirult, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, rádobjuk a felkarikázott fokhagymát is, néhányszor átforgatjuk ügyelve arra, hogy a fokhagyma ne piruljon túl, mert akkor keserű lesz az étel. Ha elkészült egy tányérra kiszedjük.

Most következik a mártásunk elkészítése: A serpenyőben felolvasztjuk a laktózmentes krémsajtot, a növényi tejszínnel, egy kanál gluténmentes liszttel, sóval, borssal és ízlés szerinti mennyiségű, frissen őrölt chilivel kikeverjük. Krémes állagú lesz, ha túl sűrű, akkor pici vízzel felhígítjuk. Közben a gluténmentes penne tésztát forró vízben kifőzzük.

Ha elkészült a sajtkrémes szószunk, a pirított csirkemell csíkokkal még forrón összeforgatjuk, majd a kifőtt penne tésztára tesszük, friss petrezselyemmel, reszelt növényi sajttal, koktélparadicsommal díszítve tálaljuk.

Pikáns csirkés penne

Desszert:
Chia puding – Szezonális Gyümölcsökkel

A chia mag, latin nevén: salvia hispanica egy virágos növény, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A 13. századtól termesztik, az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották. Erre utal elnevezése is, a chia mag jelentése ugyanis nem más, mint ERŐ! A chia mag nagyszerű forrása a növényi eredetű omega-3 zsírsavaknak, rostoknak, kalciumnak, magnéziumnak, mangánnak, réznek és más ásványi anyagoknak. Mindezeken túl pedig semleges ízének és nagy vízmegkötő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas a fogyókúrás étrend részeként történő alkalmazásra, főként a deréktáji elhízás ledolgozására.

Chia mag

A chia mag nagyon egészséges élelmiszer, azonban évszázadokra feledésbe merült, csak nemrég, a biotermékek és természetes fogyókúrás módszerek divatba jöttével tört be ismét a köztudatba. Számtalan egészségügyi előnye között megtaláljuk az öregedéssel összefüggő és a krónikus betegségeket mérséklő hatását, úgymint a 2-es típusú cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, szívelégtelenségek és osteoporosis. Amellett, hogy segít ezen betegségek esetén, hatékony rákmegelőző és immunerősítő hatással is rendelkezik.

Sok-sok rost

A világon ismert ehető dolgok közül az egyik legmagasabb rosttartalmú, tömegének mintegy negyven százalékát teszi ki az élelmi rost, így az egyik legegészségesebb fogyókúrás élelmiszer. Emellett szénhidráttartalma rendkívül alacsony, rostjai pedig sok vizet képesek a gyomorban felszívni, ezáltal zselés anyagot létrehozva. Ez az anyag hosszú ideig emésztődik, így sokáig nem érezzük magunkat újra éhesnek. A rostok segítenek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, javítják a bélmozgást és támogatják a bélflórát.

Ezt az egészséges finomságot ma málnával és őszibarackkal készítettem el Nektek.

Hozzávalók:
(4 személyre)

Chia puding szezonális gyümölcsökkel - Hozzávalók

  • 3-4 dl növényi tej (kókusz vagy mandula)
  • 5-6 evőkanál chia mag
  • 2 teáskanál méz
  • 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • Gyümölcs- ízlés szerint (2-3 őszibarack, 1 doboz málna)
Elkészítés:

Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, majd kisebb kockákra vágjuk, majd üvegpoharak vagy pudingos tálkák aljára sorakoztatjuk.

A növényi tejet egy tálba öntjük, belekeverjük a chia magot és a mézet, majd egyenletesen elkeverjük. Ezután pár órára, de legjobb, ha egy egész éjszakára – a tálat lefedve -hűtőszekrénybe tesszük. A chia mag magába szívja a folyadékot, ezáltal kocsonyás, pudingos állagúvá válik.

Tipp:

A hűtőből kivéve elfelezzük a puding mennyiséget, egyik felébe 1-2 kanál cukrozatlan kakaóport szórhatunk, így lesz fehér és sötét színű verziónk is a pudingból.

A pudingot kanállal a poharakba egyenletesen elosztjuk, majd a tetejét a megmaradt gyümölcsökkel díszítjük.

Chia puding szezonális gyümölcsökkel
Jó étvágyat, jó egészséget kívánunk!
Pikáns csirkés penne a legényfogó leves után a vasárnapi menüben fantasztikus ételeit
Dr. Sáringer Lívia hozta el számunkra.