ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 30. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. július 23.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

A változékony tavasz után, a nyár közepére normalizálódott a növényvédelmi helyzet. A forró júniusi napok nem kedveztek a gombák terjedésének, nem alakultak ki járványok. Lezajlott a vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedékének és a selyemfényű puszpángmoly első nemzedékének a rajzása. Az aknázó molyok csapdái, a mai fogások alapján már a 3. nemzedék indulását jelzik…

Vadgesztenye

A héten már az amerikai lepkekabóca szürke színű imágóit is megfigyeltem. A vadgesztenye terméséről, levélfonákáról rebbentek fel. Az aszályos időjárás általában visszafogja a terjedésüket, kevesebb a csepegő cukros váladékuk, és a mézharmat termelődésük. Párás melegben viszont szinte minden növényen számíthatunk a jelenlétükre, polifág faj, több mint háromszáz tápnövénye van. Nem sárgulnak a levelek a lárvatelepei alatt, károsítása meg sem közelíti a platán-csipkéspoloska vagy a tölgy csipkéspoloska kártételét. Megfelelő a szerkínálat van ellene: acetamiprid, deltametrin, paraffinolaj hatóanyagúakkal dolgozhatunk. A platán esetében még a pimetrozin tartalmúak is felhasználhatóak.

A tavaszi esők bőséges víztartalékot képeztek a talajainkban. A kipárolgó nedvesség a júniusi forrósággal párosulva beindította az atkák felszaporodását. Most ez jelenti a legnagyobb növényvédelmi kihívást!

A vadgesztenye esetében a levélkék fő erei mentén indul a száradás, majd részleges vagy akár teljes lombhullással folytatódik a kártétel. Megtalálható az amerikai lepkekabóca lárvái, viaszszálai is. A fő ér mentén csoportosulnak, de nem ezek okozzák a tüneteket. Az injektált fák viszont szépek, tünetmentesek, ugyanis az abamektin hatóanyag atkaölő hatással is rendelkezik.

Hársfák lehullott levelein kézi nagyítóval megnézve látható, hogy a levedlett lárvabőrök egyértelműen bizonyították, valamelyik takácsatka faj okozta a korai lombhullást. A néhány épen maradt hajtás zöld színe mutatja, atkák nélkül ilyen lehetne az egész fa. A hexitiazox az egyik legmodernebb atkaölő hatóanyag, közterületi engedélyt kapott. A kéntartalmú gombaölőkkel, lombtrágyákkal is gyéríthetjük az atkákat.

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért!

Kártevők támadásban

Rovarmegfigyelés II. félév
2019. július 02-től
Rovarok támadásban 2019. 30. hét
Rovarmegfigyelés I. félév
2019. április 10. – 2019. június 25-ig
Rovarok támadásban 2019. 26. hét