ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 31. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. július 30.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Almafa lisztharmat fertőzés

Július végére változékony, csapadékos időjárás köszöntött ránk. Úgy vélem, hogy a legtöbb kertben ismét elő kell venni a permetezőgépet. Az almafa lisztharmat fertőzése erőteljesen megjelent a hajtáscsúcsokon, a varasodás a leveleket és a gyümölcsöket egyaránt fertőzi. Kórokozók közül erősödőben a szőlőperonoszpóra, de a többi betegség számára is kedvező az időjárás, emiatt fontos a zöldmunkák elvégzése, mert csak így jut be a permetlé a tőkék belsejébe. Még nem záródtak a fürtök, de egyes fajták már elkezdtek színesedni, tehát fontos a fürtök kellő védelme.

Szürkepenész

A peronoszpóra és a lisztharmat mellett a szürkepenészre is gondolnunk kell. Országosan az ötödik-hatodik permetezésnél tartanak az ültetvényekben. Kérlek, figyeljetek arra, hogy a bokron lévő szeder és málnatermést elviheti a szürkepenész.

Tavaly, volt ahol a diólégy 99%-os kárt okozott!

Dió

Változatlanul rajzanak a molyok és csapdáztuk az első diólégy egyedeket is (teljes nevén: nyugati dióburok-fúrólégy). Tavaly kb. 99%-os kárt okozott bizonyos területeken. Az előrejelzésére szolgáló CSALOMON PALz sárgászöld ragacsalap megoldás lehet a megfigyelésére. Védekezésre egyelőre az azonnali felszedést, megsemmisítést ajánlom. Egyre többen injektáltatják a fáikat, holott nem zajlottak le az engedélyeztetési vizsgálatok. Mi marad a dióbélben a rovarölő szerből, mi kerül majd a karácsonyi beiglibe?

Uborka peronoszpóra

Az tapasztalható, hogy a tavaszi esők után sokan feladták az idén, több a gyomos parcella, mint a megművelt. Ahol mégis folytatták, ott az uborkán a peronoszpórával, a paradicsomon a fitoftórával lehet találkozni. A párzó poloskákról és krumplibogarakról se feledkezzünk meg. Ahogyan a szőlőben, a kabakosoknál is alapvető a réz szerepe a fenti gombák elleni küzdelemben.

Az egyik rézhidroxid hatóanyagú gombaölő szer engedélyét felülvizsgálták. A módosításnak azt a részét idézem, ahol a rezekkel kapcsolatosan egy újabb típusú megszigorítást láthatunk.

„Előírt növényvédelmi technológia: Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.” Eddig méhekre nem jelölésköteles volt ez a termék.
Valószínű, hogy a többi rezes gombaölőnél is előírják majd a méhkímélést. A virágzó az uborkát, a cukkinit és a tököt is látogatják a méhek!

Jó kertészkedést kívánok!

Kártevők támadásban

Rovarmegfigyelés II. félév
2019. július 02-től – 2019. július 30-ig
Rovarok támadásban 2019. 31. hét
Rovarmegfigyelés I. félév
2019. április 10. – 2019. június 25-ig
Rovarok támadásban 2019. 26. hét