VASÁRNAPI RECEPT A GLUTÉN ÉS A LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG JEGYÉBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Az idő órája lassan augusztus hónapba kanyarodott, mikor elérkeztünk a székelynaptár szerint is, az új kenyér havába. Nincs szebb dolog, mikor az egész éves munkánk gyümölcse, a friss, illatozó kenyér az asztalunkra kerülhet.
Az elmúlt hónapban, férfi Barátaim ragadták meg a jelképes aranyfakanalat, mikor finomabbnál finomabb, a szabadban is elkészíthető recepteket mutattak be nekünk.
A fakanalat István Barátom a mai napon átadja, Dr. Sáringer Lívia kedves hölgy ismerősömnek, barátomnak. Hiszen Líviát és családját régóta barátsággal és szeretettel tisztelem.

Egyre nagyobb gond az utóbbi években, hogy rohamosan megnőtt az ételérzékenységgel küzdő emberek száma. “A társadalom minimum 45 százaléka szenved étel intoleranciában” – mondja Anthony J. Haynes.

Lívia személyes vonatkozása, is hitelesebbé teszi a receptek üzenetét, hiszen sajnos Ő is glutén – és laktóz érzékenységgel éli mindennapjait.

Olvastam egy tanulmányban, hogy az ételallergiás megbetegedések gyakoriságára vonatkozóan hazánkban csupán becsült adataink vannak. „A táplálékallergiások száma a felnőtt populációban mintegy 1,7 – 3,7 %, a gyermekek körében 2 – 9 %. Az európai szakirodalmi becslések alapján a felnőtt lakosság 1 % – a szenved valamilyen táplálékallergiában (…). Az Amerikai Egyesült Államok felnőtt populációjában ez az érték 3,5% és 4% körül van. Ehhez hasonló adatot mutat egy 2014 -es amerikai kutatás, mely szerint körülbelül 15 millió amerikai, és több mint 17 millió európai szenved ételallergiás megbetegedésekben. A gyerekek közötti ételallergiások száma 1998 – ról 2011 – re körülbelül 50% – al növekedett. Ez a szám sajnos  napról napra nő…

Kedves Lívia, köszönöm szépen, hogy munkád, elfoglaltságod mellett elvállaltad augusztus hónapban a receptek elkészítését számunkra. Bízom benne, hogy allergiában szenvedő Barátaink is, akik olvassák e recepteket, enyhülést találnak problémájukra.

Jó egészséget és jó étvágyat kívánok!

 

Dr. Sáringer Lívia

Dr. Sáringer Lívia

„Könnyű, nyári ételek – Tészták gyorsan, egyszerűen és egészségesebben”

Szeretettel köszöntök minden kedves „Kertem kamrájából” olvasót. Sipos Józsi barátunk felkérése alapján egy nyári hónap jutott nekem. Szerencsés vagyok, mivel az augusztus, a nyár, a napfény nagyon közel áll a szívemhez. Amikor Józsi felkért, hogy vállaljak egy hónapot a programjában először picit ódzkodtam, tekintve, hogy nem vagyok egy gyakorlott háziasszony, ha főzök, csak gyors és egyszerű ételt választok, de Józsi ellenállhatatlan meggyőző képessége és hihetetlen nagy lelkesedése hatására egyszerűen nem tudtam nemet mondani, pedig esküszöm próbáltam…

Ennek okán nagyon köszönöm a lehetőséget és igyekszem a legjobb tudásom szerint használni az Arany fakanalat ebben a 4 hétben a Könnyű, nyári ételek – tészták kategóriában.

A könnyen és gyorsan elkészíthető tészta ételek mindig is a kedvenceim voltak. Amióta kiderült a tejfehérje érzékenységem, kénytelen voltam változtatni az étrendemen és a recepteken. A korábban használt és általam nagyon kedvelt tejtermékek helyét tejmentes, növényi alapú alapanyagok vették át. Nagyon nehéz volt az átállás, de idővel sikerült! Szerencsére egyre nagyobb a választék az efféle tejtermékeket helyettesítő termékekből, egyre bővül a kínálat és az elmúlt pár év alatt kitapasztaltam mi az, ami használható és finom is! A családban felbukkant a glutén érzékenység is, ezért próbálok erre is odafigyelni. Így továbbra is ehetem a kedvenceket, csak kicsit másképp, egészségesebben!

E heti menüajánlatom
Nektek glutén – és tejmentesen

Brokkoli krémleves
Carbonara spagetti
Sárgadinnyés joghurthab

4-5 fő RÉSZÉRE

 

Brokkoli krémleves

Elkészítése nem igényel különösebb konyhai gyakorlatot, ez egy egyszerű, gyorsan elkészíthető és isteni finom leves.
Közismert a brokkoli számos, egészségre jótékony hatása. Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Magas antioxidáns tartalma miatt immunerősítő hatásáról híres, ami különösen fontos a mai stresszel teli világunkban, de bőrfiatalítóként, a szépség megőrzőjeként éppúgy értékes, mint csonterősítőként. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók figyelmébe is ajánlom.

Hozzávalók:

Brokkoli krémleves - Hozzávalók

  • 20 g Vénusz vaj ízű növényi margarin
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej brokkoli (kb. 500-600 g)
  • kb. 1,5 liter víz
  • 1 db erőleves kocka és 1 db zöldségleves kocka
  • növényi főzőkrém (180-200 ml)
  • só ízlés szerint
  • őrölt fehérbors ízlés szerint
  • szerecsendió (őrölt, 1 késhegynyi)
  • a levesbetéthez: pirított kenyérkocka vagy Bruschette
Elkészítés:

Először a brokkolit szétbontjuk, megmossuk. A brokkoli szára is ehető, ezért ne dobjuk ki, vágjuk kisebb darabokra, az is beleszámít a brokkoli súlyába!

A margarint felolvasztjuk és üvegesre pirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Miután megpirult rányomjuk a fokhagymát is.

Ezután felöntjük a vízzel a hagymát, sóval, fehérborssal, pici szerecsendióval fűszerezzük. Amikor felforrt beletesszük a rózsáira szedett brokkolit.

Puhára főzzük, kb. 15-20 perc kell neki. Ezt követően jöhet bele a növényi főzőtejszín, botmixerrel összeturmixoljuk.

Tálaláshoz levesbetétként én a készen kapható zöldséges ízesítésű Bruschette-t használtam, de ha van esetleg pár szelet kimaradt, szárazabb kenyér, azt felkockázva, serpenyőben megpirítva tökéletes bele, ezt beleszórva tálalhatjuk.

Brokkoli krémleves

Carbonara spagetti glutén, laktóz és tejmentesen

Sokan, köztük én is imádom a könnyen, gyorsan elkészíthető tésztákat. Ma az olasz konyha egyik tradicionális ételét hozom Nektek változtatva az eredeti alap recepten, ahogyan én szoktam elkészíteni, így glutén, laktóz és tejérzékenyek is bátran megkóstolhatják!

Hozzávalók:
(4-5 személy részére)

Carbonara spagetti glutén, laktóz és tejmentesen - Hozzávalók

  • 1 csomag gluténmentes spagetti tészta (250-300 g)
  • 1 csomag bacon szalonna (200 g)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 doboz növényi főzőtejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • tetejére Violife növényi sajt reszelve
Elkészítés:

A bacon szalonnát apró kockára vágjuk, serpenyőben pici olivaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, azzal együtt tovább sütjük. Ezután hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott petrezselymet. Levesszük a tűzhelyről, amíg a tojások sárgáját és a növényi főzőkrémet sóval, ízlés szerint pici borssal gyorsan egy tálban habverővel kikeverjük.

Közben feltesszük a vizet forralni, majd kifőzzük a gluténmentes spagetti tésztát, a főzési idő ebben az esetben még rövidebb, kb. 8-9 perc. Vigyázni kell, hogy ne főzzük túl sokáig, mert a kukoricalisztből készült tészta hamarabb ragacsossá válhat!

A kifőtt tésztát leszűrjük, majd a forró tésztára ráöntjük a pirított baconszalonnát és a szószt és összekeverjük. 1-2 percre visszatesszük a tűzhelyre, hogy a tojás átsüljön. Tálaláskor reszelt, növényi sajttal megszórjuk, petrezselyemlevéllel díszíthetjük.

Carbonara spagetti glutén, laktóz és tejmentesen

Desszert:
Sárgadinnyés joghurthab

A zamatos, nap érlelte sárgadinnye egyik kedvenc nyári gyümölcsöm. Ma ezt használtam ehhez a könnyed „Fitness” desszerthez. Természetesen ez is cukor, laktóz- és tejmentes,15 perc alatt kész, ennél egyszerűbben, gyorsabban már nem is lehetne… Ráadásul rendkívül szép és mutatós!

A sárgadinnye nemcsak finom, zamatos és édes, hanem gyógyhatása is jelentős. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag sokféle gyulladásos betegségre (pl.: vékony-és vastagbélgyulladás) kiváló gyógyír. Élénkíti a veseműködést, ezen felül női problémák kezelésére is kiválóan alkalmas.

Hozzávalók:

Sárgadinnyés joghurthab

  • 1 db sárgadinnye jól lehűtve
  • 1 doboz Alpro natúr szója joghurt
  • 1 doboz növényi habtejszín (500 ml)
  • 1-2 teáskanál méz
  • 6 db mutatós pohár
  • friss mentalevél, dekor gyöngy a díszítéshez
Elkészítés:

A sárgadinnyét kimagozzuk, cikkekre vágva a héjától eltávolítjuk a húsát. Kb. 1/3 részét apróbb kockákra vágjuk és a poharak aljára rakjuk. Tegyünk félre a felkockázott sárgadinnyéből, ami majd a desszert tetejére kell a díszítéshez. A maradék dinnyét nagyobb darabokra vágjuk, botmixerrel összeturmixoljuk. A növényi tejszínt egy nagyobb tálba öntjük és robotgéppel kemény habot készítünk belőle.

Ha kész a tejszínhab, beleöntjük a gyümölcspürét és a natúr szója joghurtot, 1-2 teáskanál mézzel édesítjük, és habverővel óvatosan összeforgatjuk.

Ezután kanállal a poharakba adagoljuk. Tetejére rátesszük a félretett sárgadinnye kockákat, friss mentalevéllel és aranyszínű dekor gyönggyel díszíthetjük. Fogyasztás előtt 1-2 órára hűtőszekrénybe tegyük.

Sárgadinnyés joghurthab
Jó étvágyat kívánunk!
Vasárnapi recept a glutén és a laktózérzékenység jegyében fantasztikus ételeit Dr. Sáringer Lívia hozta el számunkra.