KEMENCÉS ÍZEK BARÁTSÁGUNK JEGYÉBEN E VASÁRNAPI MENÜBEN

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Július hónapban, férfi Barátaink ragadták meg a jelképes aranyfakanalat. Ők készítették elő a receptek alapján a vegyszermaradék mentes alapanyagokat, ők főztek, sütöttek és tálalták fel számunkra a finomabbnál finomabb ételeket.

Így elérkezett az a pillanat, mikor a jelképes aranyfakanalat Roland Barátom átadja Rakonczai István kedves gyerekkori Barátomnak. Pityu Barátommal együtt gyerekeskedtünk, játszottunk szeretett szülőfalunk Földeák egyik csendes utcájában. Sok szép közös emlékeket hordozunk szívünkben.

Köszönöm fáradságodat, munkádat István, hogy az aratás, a terménybetakarítás közepén, mikor az éves munkánk gyümölcsét, a jó kenyér alapanyagát takarítjuk be, elkészítetted e finom ételeket. Örülök, hogy szép példát látva, gyermekeid is segítettek benne.

Jó étvágyat kívánok!

 

Sipos Gazda és én!

Rakonczai István

Rakonczai István

Köszöntök mindenkit, aki követi Sipos Gazda oldalán a Kertem Kamrája rovatot is!

Minap megkeresett Sipos Józsi és felkért, hogy egy hétvégére átvegyem a virtuális aranyfakanalat. Nagyon örültem ennek a felkérésnek, bár aki jól ismer az tudja, hogy nem igazán tevékenykedek sokat a konyhában, ezt inkább a feleségemre, Szilviára bízom.

Kedves Barátommal, Józsival, több mint 40 éves igaz barátság köt össze. Földeákon szomszédok voltunk a Pacsirta utcában. Jóleső érzéssel tölt el visszagondolni a sok játékkal eltöltött gondtalan gyermekévekre. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer én is három gyermek édesapja leszek. Ezért is tartom fontosnak, amit Józsi szakmailag is képvisel, hogy vegyszermaradék és adalék mentes ételek kerüljenek a családok asztalaira!

Termelőként is fontosnak tartom, hogy törekedjünk az egészséges termékek előállítására! Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mi tanyán élünk, ahol saját nevelésű állatokat tartunk, és friss zöldséget termesztünk konyhakertünkben. Páratlan élményt nyújt az embernek, amikor a kertben a frissen szüretelt gyümölcsöt a fa alatt fogyaszthatja el. A nyár beálltával szeretünk sok időt a sütéssel főzéssel eltölteni. Így esett a választásom a szezonnak megfelelően a nyári káposztára, amit a kerti kemencében fogunk megfőzni töltött káposztának. Minden nemzetnek megvan a saját maga ízvilágú töltött káposztája, Svédországtól Oroszországon keresztül Erdélyig.  Természetesen a hozzávalókat piacon helyi termelőktől vásároltam meg.  Ez a recept Erdélyből származik viszonylag könnyen elkészíthető és nagyon finom ízvilágú a friss zöldfűszerektől. Igaz nekem legfinomabban Csíkszentkirályon tudják elkészíteni, ahol az étel savát, borsát mindig egy igaz baráti beszélgetés meg egy üveg zamatos bor elfogyasztása koronázza meg!

 

Heti recept ajánlatom

Erdélyi töltelékes káposzta
Kavart sütemény

4 főre számítva

 

Erdélyi töltelékes káposzta

Erdélyi töltelékes káposzta - Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 1 fej nyári káposzta
  • 1 kg darálthús
  • 3 kanál rizs
  • só, bors, kapor, paradicsom püré
  • 3 kanál liszt
  • ecet, friss csombor
  • füstölt hús
Elkészítés menete:

A káposztát sós ecetes vízben megfonnyasztjuk és leveleire szedjük. A darált húshoz hozzáadjuk a sót, borsot, rizst majd ezek keverékével megtöltjük a leveleket. A megmaradt káposztát apróra vágjuk és az edény aljára helyezzük, majd rárakjuk a betekert leveleket, a csokor kaprot és egy két szál friss csombort. Télen használhatunk szárított csombort is. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát éppen ellepje, és addig főzzük, amíg a rizs megfő. A lisztet a paradicsom pürével elkavarjuk, és a káposztához adjuk. Friss apróra vágott kaporral és házi tejföllel tálaljuk.

 

Erdélyi töltelékes káposzta

Desszert:
Kavart sütemény

Desszertnek egy kavart sütit készítettünk a gyerekek segítségével. Ehhez a hozzávalókat a saját gyümölcsösben szedtük.

Elkészítés menete:

Veszünk 5 db tojást, adunk annak megfelelő súlyú cukrot és lisztet és 10 dkg olvasztott vajat valamint egy fél csomag sütőport. Ezeket összekavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, amit idényjellegű gyümölccsel megszórunk. Sütés után ízlésesen tálaljuk.

 

Kavart sütemény
Jó étvágyat kívánunk!
Kemencés ízek Barátságunk jegyében e vasárnapi menüben fantasztikus ételeit Rakonczai István hozta el számunkra.