- 11 -
-
Környezettudatos kertgazdálkodás, a gyakorlat oldaláról…
Lelkes Kertbarátok szakmai találkozója, a szegedi Makkosházi Közösségi Kert közössége szervezésében.
Számomra kertészkedni és növények között lenni jó. Hiszen a munka nemesít, pár óra a friss levegőn felüdíti testünket-lelkünket. Ráadásul kertünk alakítgatása alkotó tevékenység, önkifejezés, sőt, akár még művészet is lehet. Egy kert számunkra mindig többet jelent, mint néhány elkerített négyzetméter[…] -
Fermentáljunk!
Manapság reneszánszát éli a fermentálásnak is nevezett tejsavas erjesztés. Sokan kísérleteznek vele otthon, de ma már éttermekben is találkozunk fermentált alapanyagokkal. Nem véletlenül, hiszen ezen a módon nemcsak jóízű, de nagyon egészséges ételek kerülhetnek az asztalunkra.
Az emberiség ősidők óta használja az erjesztést élelmiszerek tartósítására: az élő szervezetek, mikroorganizmusok által termelt anyagok tudatos felhasználásával ugyanis megakadályozható az élelmiszerek romlása[…] -
Gyógyító könyvek – Gyógyító kapcsolatok – Gyógyítás a vízparton!
Megtisztelő meghívásnak tehettem eleget. Az Országos Könyvtári Napok eseménysorozat keretein belül, a Maroslelei Általános Iskola előadást szervezett, a maroslelei könyvtárban. Melyen lelkes, felkészült diákok mellett, innovatív, kedves könyvtári dolgozók és tanárok vettek részt.
A könyv a híd, sorozat részeként, ezen az interaktív foglalkozáson beszélgettünk a gyerekekkel, a környezetünk védelméről, a vízi világ fajgazdagságáról, értékéről[…] -
Most gyűjtsük a csipkebogyót, kökényt, galagonyát!
A természetben erdő és mező határa különösen gazdag élőhely, ahol a kétféle életközösség lakói találkoznak egymással. Részint tüskés, tövises bokrok alkotják: megtalálható itt a vadszeder, a kökény, a galagonya, a sóskaborbolya, a varjútövis és a vadrózsa. Sok közöttük az ehető gyümölcsű, sőt gyógyhatású. Ha gyűjtünk a bogyókból, és különféleképpen tartósítjuk őket, egész télire feltölthetjük természetes vitaminraktárainkat[…]
-
A városokban is segítsük a beporzókat!
A világ számos részén veszélyben vannak a méhek és más beporzók, például a pillangók. Rengeteg tényező áll e mögött, közéjük tartozik a nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése, a természetes élőhelyek, például a vadvirágos rétek visszaszorulása vagy a klímaváltozás folyamata. Bár a beporzók kapcsán kevésbé gondolunk rá, valójában a városokban is sokat tehetünk ezekért a hasznos szervezetekért[…]
-
ALDI-val együtt, a beporzó rovarok védelmében
A változó környezetünk, egyre több kihívást jelent a kor emberének. A csodálatos természet ingyen adott ajándékai, mind-mind alapvetőnek tűnnek. Ilyen fontos szolgáltatás, a megporzás is, melyhez a viráglátogató rovarok jelentősen hozzájárulnak. A beporzók hatékony tevékenysége, munkája nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni…
A megoldás csak közös összefogással lehet. Ezt felismerte az ALDI Magyarország szakmai vezetése is. Fontos küldetésük a kereskedelmi munka mellett, a természet, a biodiverzitás, a beporzó rovarok megóvása, védelme.Megtisztelő felkérést kaptam az ALDI Magyarországtól, hogy közösen tegyünk a beporzó rovarokért[…]
-
Mezei pockok már a spájzban vannak…
Rágcsálók inváziós felszaporodása, Magyarország déli területein.
Az emberiség történelmében, mióta mezőgazdasági növénytermesztést folytat, azóta vívja végtelen csatáját a károsítók különféle fajai ellen. A szántóföldi növényeink egyik legismertebb károsítója, az egész évben aktív mezei pocok. A mezei pockok ellen több technológiai módszerrel lehet védekezni. Ezek lehetnek a mechanikai, biológiai és kémiai módszerek[…] -
Tápláljuk a talajt, hogy a növények is tápláljanak minket!
Ahogy évek óta járom az országot, és látom a sokféle növénybetegséget, rá kellett jönnöm, hogy a növények egészsége szorosan összefügg a talaj állapotával is. Ahol a talaj egészséges, ott a növények jó kondícióban vannak, és ez fordítva is igaz: a kizsigerelt talajon gyenge ellenállóképességű, tápanyagban szegény és jellegtelen ízű növények teremnek.
Már korábbi írásaimban is foglalkoztam az egészséges talajélettel, amelynek a megőrzése több szempontból is kulcsfontosságú. Az ideális talaj magas humusztartalmának köszönhetően megtartja a vizet és a tápanyagokat[…] -
Mit tehetünk, ha a kertünket is utolérte a klímaváltozás?
Bármerre járok az országban, számtalan kiszáradt tuját és fenyőt látok a díszkertekben és a parkokban, ami a legtöbb esetben a tavalyi, kiugróan aszályos év következménye. Bár az idei nyár jóval csapadékosabb volt az előzőnél, hosszabb távon a növekvő forróságra, az elhúzódó aszályos időszakokra kell felkészülni. Ezért, ha zöldellő kertet szeretnénk, az elszáradt fák, bokrok helyére meleg- és szárazságtűrő növényeket kell ültetnünk[…]
-
Miért válasszunk kovászos kenyeret?
Szent István király napját, augusztus 20-át a második világháború után alakították át az új kenyér ünnepévé. A gyökerek azonban korábbra nyúlnak vissza: a régi időkben is sokfelé Szent István napjára sült ki az első kenyér a friss búzából. Mivel a hagyományos kenyér kovásszal készült, az ünnephez kapcsolódva arról szeretnék írni, én miért szeretem – és javaslom másoknak is – a kovászos kenyeret[…]
- 08 -