- 11 -
-
Támogassuk szervezetünket hidegen préselt olajokkal!
A hidegen sajtolt olajok gazdag forrásai olyan esszenciális tápanyagoknak és antioxidánsoknak, amelyek segítik az egészség megőrzését és javítását. Fogyaszthatjuk őket kúraszerűen, de jellegzetes aromájuknak köszönhetően ételek ízesítésére is kiválóak.
Ma már nagyon sokféle hidegen préselt olaj kapható, a következőkben tíz Magyarországon is honos növény magolajának jótékony hatására szeretném felhívni a figyelmet[…] -
Növényorvos hivatással az egészséges növényekért
Az élelmiszer biztonság, az egészséges alapanyagok előállítása nagyon fontos, a minőségi táplálkozásunk szempontjából is. Szeretem hivatásomat, segíteni a kiskert tulajdonosok, és támogatni a szántóföldön és kertészetekben dolgozó emberek munkáját. A változó környezet mellett, az egyre jobban alkalmazkodó károsítók elleni védekezések, kihívást jelentenek mindannyiunk számára[…]
-
Környezettudatos kertgazdálkodás, a gyakorlat oldaláról…
Lelkes Kertbarátok szakmai találkozója, a szegedi Makkosházi Közösségi Kert közössége szervezésében.
Számomra kertészkedni és növények között lenni jó. Hiszen a munka nemesít, pár óra a friss levegőn felüdíti testünket-lelkünket. Ráadásul kertünk alakítgatása alkotó tevékenység, önkifejezés, sőt, akár még művészet is lehet. Egy kert számunkra mindig többet jelent, mint néhány elkerített négyzetméter[…] -
Fermentáljunk!
Manapság reneszánszát éli a fermentálásnak is nevezett tejsavas erjesztés. Sokan kísérleteznek vele otthon, de ma már éttermekben is találkozunk fermentált alapanyagokkal. Nem véletlenül, hiszen ezen a módon nemcsak jóízű, de nagyon egészséges ételek kerülhetnek az asztalunkra.
Az emberiség ősidők óta használja az erjesztést élelmiszerek tartósítására: az élő szervezetek, mikroorganizmusok által termelt anyagok tudatos felhasználásával ugyanis megakadályozható az élelmiszerek romlása[…] -
Gyógyító könyvek – Gyógyító kapcsolatok – Gyógyítás a vízparton!
Megtisztelő meghívásnak tehettem eleget. Az Országos Könyvtári Napok eseménysorozat keretein belül, a Maroslelei Általános Iskola előadást szervezett, a maroslelei könyvtárban. Melyen lelkes, felkészült diákok mellett, innovatív, kedves könyvtári dolgozók és tanárok vettek részt.
A könyv a híd, sorozat részeként, ezen az interaktív foglalkozáson beszélgettünk a gyerekekkel, a környezetünk védelméről, a vízi világ fajgazdagságáról, értékéről[…] -
Most gyűjtsük a csipkebogyót, kökényt, galagonyát!
A természetben erdő és mező határa különösen gazdag élőhely, ahol a kétféle életközösség lakói találkoznak egymással. Részint tüskés, tövises bokrok alkotják: megtalálható itt a vadszeder, a kökény, a galagonya, a sóskaborbolya, a varjútövis és a vadrózsa. Sok közöttük az ehető gyümölcsű, sőt gyógyhatású. Ha gyűjtünk a bogyókból, és különféleképpen tartósítjuk őket, egész télire feltölthetjük természetes vitaminraktárainkat[…]
-
A városokban is segítsük a beporzókat!
A világ számos részén veszélyben vannak a méhek és más beporzók, például a pillangók. Rengeteg tényező áll e mögött, közéjük tartozik a nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése, a természetes élőhelyek, például a vadvirágos rétek visszaszorulása vagy a klímaváltozás folyamata. Bár a beporzók kapcsán kevésbé gondolunk rá, valójában a városokban is sokat tehetünk ezekért a hasznos szervezetekért[…]
-
ALDI-val együtt, a beporzó rovarok védelmében
A változó környezetünk, egyre több kihívást jelent a kor emberének. A csodálatos természet ingyen adott ajándékai, mind-mind alapvetőnek tűnnek. Ilyen fontos szolgáltatás, a megporzás is, melyhez a viráglátogató rovarok jelentősen hozzájárulnak. A beporzók hatékony tevékenysége, munkája nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni…
A megoldás csak közös összefogással lehet. Ezt felismerte az ALDI Magyarország szakmai vezetése is. Fontos küldetésük a kereskedelmi munka mellett, a természet, a biodiverzitás, a beporzó rovarok megóvása, védelme.Megtisztelő felkérést kaptam az ALDI Magyarországtól, hogy közösen tegyünk a beporzó rovarokért[…]
-
Mezei pockok már a spájzban vannak…
Rágcsálók inváziós felszaporodása, Magyarország déli területein.
Az emberiség történelmében, mióta mezőgazdasági növénytermesztést folytat, azóta vívja végtelen csatáját a károsítók különféle fajai ellen. A szántóföldi növényeink egyik legismertebb károsítója, az egész évben aktív mezei pocok. A mezei pockok ellen több technológiai módszerrel lehet védekezni. Ezek lehetnek a mechanikai, biológiai és kémiai módszerek[…] -
Tápláljuk a talajt, hogy a növények is tápláljanak minket!
Ahogy évek óta járom az országot, és látom a sokféle növénybetegséget, rá kellett jönnöm, hogy a növények egészsége szorosan összefügg a talaj állapotával is. Ahol a talaj egészséges, ott a növények jó kondícióban vannak, és ez fordítva is igaz: a kizsigerelt talajon gyenge ellenállóképességű, tápanyagban szegény és jellegtelen ízű növények teremnek.
Már korábbi írásaimban is foglalkoztam az egészséges talajélettel, amelynek a megőrzése több szempontból is kulcsfontosságú. Az ideális talaj magas humusztartalmának köszönhetően megtartja a vizet és a tápanyagokat[…]
- 09 -