- 12 -
-
Ünnepi hangulat méhviasz gyertyákkal
Beköszöntött a gyertyagyújtás időszaka, amikor esténként apró lángokkal vesszük körbe magunkat. Méhészként is jó szívvel javaslom, aki teheti, az ünnepek idején gyújtson természetes méhviasz gyertyákat: amellett, hogy tisztítják a levegőt, a méz és a kaptár finom illatával árasztják el a szobákat.
A méhek legfontosabb termékének, a méznek az egészségre gyakorolt hatásáról ma már senkit nem kell meggyőzni. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a méhviasz is számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik. De pontosan mi is a méhviasz, és hogyan keletkezik[…] -
A jó ecet orvosság
Télen is fontos, hogy együnk idényzöldségeket, salátákát. A nyers vagy főtt, sült zöldségek mellé csak egy kis hidegen préselt olaj, némi fűszer és pár csepp ecet kell, és máris tálalható a köret vagy a könnyű vacsora. De vigyázat: minél egyszerűbb egy étel, annál fontosabb, hogy jó alapanyagokból készüljön. Tehát a salátáknál az ecetválasztás is kulcskérdés.
Gasztronómiai felhasználása mellett az erőnlét megőrzésére és bizonyos betegségek leküzdésére is alkalmasnak bizonyult, olyannyira, hogy idővel a házi patikák elengedhetetlen tartozéka lett. Az ecet, az igazi természetes csodaszer […] -
Komposztáljuk… – MTVA műsorában is
Tegyünk Együtt, a természet fenntartható körforgásáért.
A komposztálás, a természetes mód az újrahasznosításra. A komposztálás segít abban, hogy a szerves anyagok szabályozottan bomlanak le, új, hasznos termék, a humusz keletkezik belőlük.
A legjobb dolog, amit a háztartási és kerti hulladékkal tehetünk, a komposztálás. Könnyű folyamat mindenki számára, és kevés időt és energiát igényel. Nem bonyolult tevékenység, de pár aranyszabályt mindenképp be kell tartanunk. Melyek ezek a szabályok?[…] -
Támogassuk szervezetünket hidegen préselt olajokkal!
A hidegen sajtolt olajok gazdag forrásai olyan esszenciális tápanyagoknak és antioxidánsoknak, amelyek segítik az egészség megőrzését és javítását. Fogyaszthatjuk őket kúraszerűen, de jellegzetes aromájuknak köszönhetően ételek ízesítésére is kiválóak.
Ma már nagyon sokféle hidegen préselt olaj kapható, a következőkben tíz Magyarországon is honos növény magolajának jótékony hatására szeretném felhívni a figyelmet[…] -
Növényorvos hivatással az egészséges növényekért
Az élelmiszer biztonság, az egészséges alapanyagok előállítása nagyon fontos, a minőségi táplálkozásunk szempontjából is. Szeretem hivatásomat, segíteni a kiskert tulajdonosok, és támogatni a szántóföldön és kertészetekben dolgozó emberek munkáját. A változó környezet mellett, az egyre jobban alkalmazkodó károsítók elleni védekezések, kihívást jelentenek mindannyiunk számára[…]
-
Környezettudatos kertgazdálkodás, a gyakorlat oldaláról…
Lelkes Kertbarátok szakmai találkozója, a szegedi Makkosházi Közösségi Kert közössége szervezésében.
Számomra kertészkedni és növények között lenni jó. Hiszen a munka nemesít, pár óra a friss levegőn felüdíti testünket-lelkünket. Ráadásul kertünk alakítgatása alkotó tevékenység, önkifejezés, sőt, akár még művészet is lehet. Egy kert számunkra mindig többet jelent, mint néhány elkerített négyzetméter[…] -
Fermentáljunk!
Manapság reneszánszát éli a fermentálásnak is nevezett tejsavas erjesztés. Sokan kísérleteznek vele otthon, de ma már éttermekben is találkozunk fermentált alapanyagokkal. Nem véletlenül, hiszen ezen a módon nemcsak jóízű, de nagyon egészséges ételek kerülhetnek az asztalunkra.
Az emberiség ősidők óta használja az erjesztést élelmiszerek tartósítására: az élő szervezetek, mikroorganizmusok által termelt anyagok tudatos felhasználásával ugyanis megakadályozható az élelmiszerek romlása[…] -
Gyógyító könyvek – Gyógyító kapcsolatok – Gyógyítás a vízparton!
Megtisztelő meghívásnak tehettem eleget. Az Országos Könyvtári Napok eseménysorozat keretein belül, a Maroslelei Általános Iskola előadást szervezett, a maroslelei könyvtárban. Melyen lelkes, felkészült diákok mellett, innovatív, kedves könyvtári dolgozók és tanárok vettek részt.
A könyv a híd, sorozat részeként, ezen az interaktív foglalkozáson beszélgettünk a gyerekekkel, a környezetünk védelméről, a vízi világ fajgazdagságáról, értékéről[…] -
Most gyűjtsük a csipkebogyót, kökényt, galagonyát!
A természetben erdő és mező határa különösen gazdag élőhely, ahol a kétféle életközösség lakói találkoznak egymással. Részint tüskés, tövises bokrok alkotják: megtalálható itt a vadszeder, a kökény, a galagonya, a sóskaborbolya, a varjútövis és a vadrózsa. Sok közöttük az ehető gyümölcsű, sőt gyógyhatású. Ha gyűjtünk a bogyókból, és különféleképpen tartósítjuk őket, egész télire feltölthetjük természetes vitaminraktárainkat[…]
-
A városokban is segítsük a beporzókat!
A világ számos részén veszélyben vannak a méhek és más beporzók, például a pillangók. Rengeteg tényező áll e mögött, közéjük tartozik a nagyüzemi mezőgazdaság elterjedése, a természetes élőhelyek, például a vadvirágos rétek visszaszorulása vagy a klímaváltozás folyamata. Bár a beporzók kapcsán kevésbé gondolunk rá, valójában a városokban is sokat tehetünk ezekért a hasznos szervezetekért[…]
- 10 -