- 08 -
-
Miért válasszunk kovászos kenyeret?
Szent István király napját, augusztus 20-át a második világháború után alakították át az új kenyér ünnepévé. A gyökerek azonban korábbra nyúlnak vissza: a régi időkben is sokfelé Szent István napjára sült ki az első kenyér a friss búzából. Mivel a hagyományos kenyér kovásszal készült, az ünnephez kapcsolódva arról szeretnék írni, én miért szeretem – és javaslom másoknak is – a kovászos kenyeret[…]
-
Zöldségek, amelyeket augusztusban is érdemes vetni
Augusztusban – különösen egy-egy hűvösebb napon – gyakran hatalmába kerít az érzés, hogy ez a nyár is milyen gyorsan elrohant. De ilyenkor azt is felidézem, hogy nincs még vége a növekedésnek, vannak olyan növények, amelyeket nyár végén is elvethetünk. Ilyenek például a gyökérzöldségek, a leveles saláták és egyes fűszernövények[…]
-
Vásároljunk műanyagmentesen!
Mikor néhány hónappal ezelőtt, egy nagyobb bevásárlásnál azzal szembesültem, hogy mennyi kidobni való fóliát, műanyag dobozt, zacskót, PET-palackot és flakont hoztam haza, elhatároztam, hogy ezután jobban odafigyelek a csomagolóanyagokra. Ez a bejegyzés azért született, hogy olvasóim figyelmét is felhívjam rá: tudatosabb vásárlással mindannyian tehetünk azért, hogy kevesebb hulladékkal terheljük a környezetünket[…]
-
A kövér porcsinnak a tányéron a helye!
Nemcsak a kertben, de a gyalogút mentén vagy a szőlőültetvényekben is gyakran elénk kerül a húsos levelű kövér porcsin, amely akár a hetekig tartó szárazságot is túléli. Vidéken a baromfinak vagy a nagyobb háziállatoknak szokták adni, és csak kevesen tudják, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas, ráadásul az omega-3 zsírsavak elsőrangú forrása. Nagymamám füves könyvében, melyet több évtizeden át írt, értékes gondolatok, tapasztalatok vannak a porcsin értékeiről, hatásairól[…]
-
Öntözőzsák, hogy a fák is könnyebben átvészeljék a szárazságot
A nyári meleg és a szárazság nagyon megviseli a sekély gyökérzetű növényeket. Igaz ez a fiatal gyümölcsfákra és díszfákra is, amelyek rendszeres öntözést igényelnek, hogy túléljék a nyár aszályos időszakait. Most egy olyan praktikát szeretnék megosztani olvasóimmal, amely nem csak a fák folyamatos vízellátásában segít, de erőssé és ellenállóvá is teszi a fejlődő csemetéket[…]
-
A tudomány és a gyakorlati kutatás találkozása a német mezőgazdaságban
Biológiai növényvédelem, környezettudatosság, a precíziós technológiák fejlődése a német mezőgazdaságban.
A német mezőgazdaság dinamikus fejlődésben van. A környezetvédelem mellett, az egészséges alapanyagok előállítása, a tudatosság nagyon fontos cél valamennyi gazdaság számára.
Hamburg mellett, (mely Németország második legnagyobb városa) Rosche település határában egy nagyobb családi gazdaságban, ahol 200 ha burgonyát, 200 ha repcét, 80 ha vöröshagymát, 100 ha cukorrépát, 150 ha gabonát termelnek, előadások, kísérletek értékelése keretében, ismerkedtünk a talaj tápanyagfelvételezés, a dróntechnológia és a biológiai növényvédelem, növényélettan előremutató lehetőségeivel, melyet a hazai termesztésben is lehet és lehetne alkalmazni […] -
Enyhülést adnak a kánikulában a zöld falak
Ismét egy aktuális kérdés fogalmazódott meg, több, hozzám forduló érdeklődő emberben, hogy a nyári forróságban hogyan hűthetjük természetes módon a környezetünket. Az egyik hagyományos és bevált módszer, ha növénnyel futtatjuk be az épületek falát. Bár egy időben ennek inkább az árnyoldalait hangsúlyozták, a zöld falaknak valójában több a hasznuk, mint amennyi kényelmetlenséget okoznak.
A vadszőlővel vagy borostyánnal befuttatott régi házak, kiskastélyok nemcsak romantikus látványt nyújtanak, hanem a klímájuk is kellemesebb, mint a csupasz falú házaké […]
-
Őrizzük meg a hagyományos gyümölcsfajtákat!
A természetünk értékeinek bemutatása miatt is, az egész világon megemlékeznek a madarak és fák ünnepéről. Ez alkalomból a kertekben még fellelhető régi tájfajtákra, almára, körtére, szilvára, cseresznyére szeretném felhívni a figyelmet: akinek még van ilyen hagyományos gyümölcsfája, az őrizze, gondozza, és igyekezzen szaporítani, hogy minél tovább élvezhesse a termést, és a fajta fennmaradjon az utódoknak is[…]
-
A zöldségek királya, a spárga
Tapasztalatom szerint sokan még mindig idegenkedve nézik a piacon a fehér vagy zöld spárgasípokat, pedig ez az áprilistól júniusig termő növény egyike a legértékesebb zöldségféléinknek. Én személy szerint nagyon szeretem, és szívesen népszerűsítem, ezért összegyűjtöttem néhány érdekességet a zöldségek királyának is nevezett spárgáról.
Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben írták le először, hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Étkezésre a föld alatti, megvastagodott, csíraszerű hajtásait használjuk, innen eredhet egy kevésbé ismert magyar neve is, a csirág[…] -
Az inváziós élőlények, már a kertünk kapujában kopogtatnak
A környezetünk folyamatos változáson megy keresztül. Újabb fajok jelennek meg és sajnos tűnnek el környezetünkből. Az inváziós élőlények olyan fajok, amelyek az eredeti élőhelytől eltérő helyre kerülve elterjednek. Általában azért, mert az új élőhelyen nincs természetes szabályozó hatás, ami korlátozza a szaporodásukat és elterjedésüket. Az invazív fajok gyakran kárt okoznak az új élőhelyen élő fajok között, mert a táplálkozási, szaporodási és terjeszkedési szokásaik eltérőek a helyi fajokétól. Emiatt az invazív fajok gyakran veszélyeztetik a helyi ökoszisztémát és a biológiai sokféleséget…
Ezekről a gondolatokról beszélgettünk a NAPI.HU hírportál újságírójával, melynek gondolatait, itt olvashatjátok[…]
- 05 -