ÍGY KEZDJÜNK HOZZÁ AZ ÚJ GYEP TELEPÍTÉSÉHEZ

Gyep telepítése házilag, mikor és hogyan...

Kedves Barátaim,

Bár körültekintést igényel, az új gyep telepítését nem feltétlenül kell szakemberre bízni. Gyakorló hobbikertészek is bátran belevághatnak, csak némi előkészületre, a család igényeihez és a termőhelyi adottságokhoz megfelelő, jó minőségű fűmagra, jól előkészített talajra és egy kis türelemre van szükség. A következő tanácsokkal ebben szeretnék segíteni, gyep telepítése házilag.

Gyep telepítése házilag, avagy fű telepítése mikor és hogyan

A zöldellő gyep a kert ékessége és a családi pihenések, együttlétek üdítő színtere. Emellett segít a talaj megtartásában, élettérként szolgál sok hasznos rovar és állat számára, jelentős zöldfelületként oxigént termel és szén-dioxidot köt meg, így a levegő tisztaságához is hozzájárul. Vetése nem ördöngösség, a következő tanácsokat követve bárki eredményesen telepíthet a kertjébe friss, életerős gyepet.

Gyep telepítése során fontos a jó időzítés

Gyep telepítése során fontos a jó időzítés

A magvetéshez a megfelelő évszakban kell hozzálátni. Ha például árnyékkedvelő fűféléket telepítünk, akkor a legjobb a tavaszi vagy kora őszi vetés. A szárazságtűrő, mediterrán fűmagkeverékeket kora nyáron ültessük el, mert ezeknek meleg talajra van szükségük a csírázáshoz.

Válasszuk ki a megfelelő fűmagot

Válasszuk ki a megfelelő fűmagot

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fűmagkeveréket használunk, fontos, hogy a kert adottságait és a használat jellegét figyelembe véve válasszunk. Gondoljuk végig, hogy a telepítendő gyep teljes vagy részleges napfényt fog-e kapni, milyen gyakran tudjuk öntözni, és milyen igénybevételnek lesz kitéve. A kertészeti szaküzletekben többféle keveréket találunk, ha nem tudjuk biztosan, számunkra melyik lenne az ideális, kérjünk szakértő tanácsot.

 

Alapvető gyepfélék

Díszgyep: Sűrű és finom szálú, nagyon szépen díszíti a kertet. Mivel nem a legstrapabíróbb, intenzívebb használatra, például gyerekek játékához kevésbé ajánlott.

 

Sportgyep: Nagyobb igénybevételre lett kialakítva, sportpályákon széles körben alkalmazzák. Jó választás azoknak, akik gyakran használják kertjüket aktív kikapcsolódásra.

 

Árnyéktűrő gyep: Árnyékos területek gyepesítésére ilyen magkeveréket válasszunk.

 

Szárazságtűrő gyep: Jól bírja az aszályos időszakokat, ezért olyan területre, ahol gyakori a vízhiány, érdemes szárazságtűrő fűféléket telepíteni.

 

A fűmag vetése előtt készítsük elő a talajt

A fűmag vetése előtt készítsük elő a talajt

Miután kiválasztottuk a területet, elő kell készíteni a talajt. Először is egy lapát segítségével távolítsuk el a meglévő füvet vagy egyéb talajtakarót (ha nagy területről van szó, bérelhetünk gyepszőnyegvágót). Ezután szedjük ki a nagyobb köveket és törmeléket, majd töltsük fel földdel az esetleges mélyedéseket, illetve lazítsuk fel a tömörödött részeket. Fontos a vízelvezetés megoldása, ezért enyhén bogárhátúra kell alakítani a felszínt. Most van az ideje az öntözőrendszer telepítésének is.
A következő lépés lehet a talaj trágyázása hosszan ható szerves tápanyaggal, talajjavítóval, ezeket a földbe beforgatva ideális táptalajt alakíthatunk ki a magoknak. Szaküzletekben találunk olyan talajregeneráló szervestrágyaféléket, amelyeket kimondottan új füvesítésekhez fejlesztettek ki. Ezek a trágyák segítik az egészséges, erős gyökérzet kialakulását.


Végül a finom tereprendezés során a talaj felső, 2-3 cm-es rétegében hozzuk létre az aprómorzsás szerkezetű magágyat – ezt többszöri, alapos gereblyézéssel tudjuk elérni. Ezt követően hengerrel tömörítsük a talajt.

 

A legtöbb fűfajta az enyhén savas talajt kedveli, az ideális pH-érték 6,0 és 7,0 között van. Ha a talaj túlságosan savas (6,0 pH alatt), adhatunk hozzá mészkőőrleményt, ha pedig túl lúgos (pH 7,0 felett), komposzttal, komposztált trágyával javíthatunk rajta.

 

Gyep telepítése – kezdődhet a vetés

Az előkésztés után hozzákezdhetünk a füvesítéshez. Keveréktől függően általában 20-40 g fűmag kerüljön 1 m²-re. Ügyelni kell arra, hogy a magokat egyenletesen szórjuk a talajra. Ezt követően fedjük le vékony réteg földdel. Mulcsozhatjuk is vékony réteg szalmával, ami megakadályozza a fűmag kiszáradását és elmosódását, és csökkenti a vízfelhasználást.

Tartsuk nedvesen a magokat

Megfelelő öntözési technikát használjuk

A vetést követően ideális körülményeket kell teremteni a magok kikeléséhez. A talaj felszínét folyamatosan tartsuk nedvesen, de ne álljon rajta a víz. Ha meleg és száraz az idő, akkor naponta egyszer, esetleg többször is be kell permetezni a bevetett területet. Amint a magok elkezdenek csírázni, tartsuk nedvesen a talaj felső 5-6 cm-es rétegét, amíg a fű el nem éri a 8-9 cm-es nyírási magasságot. Ezt követően heti két alkalomra csökkentsük az öntözés gyakoriságát. Minden alkalommal kb. 20 cm mélyen áztassuk be a talajt, hogy a fű gyökérzete a talajban mélyebbre hatolva növekedjen.

Gondozzuk kíméletesen a gyepet

Amint az új gyep eléri a 8-9 cm-es magasságot, nyírni kell. A fűszálaknak csak a felső egyharmadát távolítsuk el, mert ha túl rövidre vágjuk, az meggyengíti a gyepet, és lehetővé teszi a gyomok megtelepedését és a fű kiszáradását. Használjunk éles pengét, és állítsuk a fűnyírót magas fokozatra, hogy a gyep szép és sűrű maradjon. Amíg fejlődik, kíméljük meg a taposástól. 6-8 hét elteltével elkezdhetjük a rendszeres gyeptrágyázást, hogy az új fű dús és erős legyen. A talaj idővel tömörödhet, ami a gyep számára megnehezíti az oxigénhez és tápanyagokhoz való hozzáférést – ilyenkor levegőztetéssel segíthetjük, hogy lélegezzen és jobban növekedjen.

Ne feledkezzünk meg ősszel a gyep téli felkészítéséről sem, erről egy korábbi írásomban olvashattok: Az a szép, zöld gyep… >>>

Zöldellő, egészséges gyepet kívánok mindenkinek!

Együtt – Mindenkiért!