FATUSKÓ MARADT A KERTBEN? ÍGY TÁVOLÍTHATJUK EL

Kerti tippek és praktikák, fatuskó eltávolítása

Kedves Barátaim,

A kiszáradt, megöregedett vagy beteg fák kivágása után a tuskókat jobb minél előbb eltávolítani, hogy ne csúfítsák el a kertet, és a helyükre új növényeket, akár új fát ültethessünk. Nézzük, milyen megoldások léteznek.

Fatuskó maradt a kertben? Így távolíthatjuk el

A fa kivágása után a földben maradt tuskó természetes elkorhadása hosszú évekig, a fa fajtájtól és elhelyezkedésétől függően akár egy évtizedig is eltarthat. Ez idő alatt számos kártevőszervezet, gomba, betegség megtámadhatja, ezért érdemes eltávolítani, hogy a kertben ne alakuljon ki fertőző gócpont.
Ha kisebb átmérőjű tönkről van szó, annak kiásásával, a gyökerek elvágásával mi magunk is megpróbálkozhatunk, ehhez valószínűleg csákányt és fejszét is kell majd használni. Könnyebb dolgunk van a fenyőfélékkel, mert azok gyökérzete nem hatol mélyre, a felszín közelében fut, ezeket egyszerűbb eltávolítani. A mélyebbre nyúló gyökereket a földben hagyhatjuk.
Ha nem akarunk a kivágással vesződni, és a tuskó a kert félreeső részén van, készíthetünk rá komposzthalmot, így gyorsabban lebomlik. Akinek erre alkalmas a kertje, az a facsonk kiégetését is választhatja: akár bográcsozással, szalonnasütéssel is össze lehet kötni a műveletet, a tuskó szenes maradványait pedig könnyebben eltávolíthatjuk.


Gyorsítsuk fel a korhadást!

Gyorsítsuk fel a korhadást!

Kép forrása: pxhere.com

Vastagabb tuskók korhadását magnézium-szulfáttal, azaz keserűsóval is felgyorsíthatjuk. Ehhez fúrjunk a csonkba nagyobb átmérőjű lyukakat. Egy rész keserűsót keverjünk össze két rész vízzel, majd a keverékkel itassuk át a tönköt és a szabaddá vált gyökereket. Ezután fedjük le ponyvával, a magas páratartalom ugyanis elengedhetetlen a korhadáshoz. Ezt a műveletet ismételjük meg hetente, amíg a csonk láthatóan kiszáradt. Kisebb átmérőjű tuskók esetében néhány hét alatt lezajlik a folyamat: a faanyag porózussá válik, és már kézi szerszámokkal is eltávolíthatjuk a talajból. Ugyanezt kősóval is kipróbálhatjuk.
Kevésbé környezetbarát megoldásként szaküzletben vásárolható vegyszereket is lehet használni a tuskók korhasztására. Ezek a szerek általában kálium-nitrátot tartalmaznak; alkalmazzuk őket a csomagoláson leírtak szerint.

Termesszünk rajta ehető gombát!

Termesszünk rajta ehető gombát!

A kép csak illusztráció! Kép forrása: pxhere.com

A korhadás természetes folyamatának felgyorsításában a laskagomba is a segítségünkre lehet. Fűrésszel vágjunk barázdákat a tönk felszínébe, és tegyünk bele laskagombacsírát. (Gombacsírát a kereskedelemben vásárolhatunk.) Gombatermesztésre az akác és a tűlevelű fajták kevésbé alkalmasak, de az almatermésűek és a dió kedvelt táptalaja a laskagombának. Megfelelő még a bükk, nyár, fűz, csertölgy, gyertyán, szil, hárs, gesztenye és több más faj is. Kisebb hozammal ugyan, de a laskagomba a cseresznyén, szilván, kőriseb, égerfán is megterem. Ha az elsődleges cél a tuskó korhasztása, nem pedig a gombtermés, akkor mindegy, hogy milyen fafajtára telepítjük.
Az oltást kora tavasztól késő őszig elvégezhetjük. Ha tavasszal megtesszük, már ősszel számíthatunk az első termésre. (A gombacsíra forgalmazóitól részletes tájékoztatást kaphatunk a termesztés módjáról.) Szakszerű telepítés esetén a gombafonalak néhány hónap alatt átszövik a tuskót, és a fa fajtájától, illetve az időjárástól függően a gomba három-öt évig terem, rendszerint ősszel, esetleg tavasszal is. Eközben a tönk szivacsossá válik, fokozatosan elkorhad, és könnyebben eltávolítható.

Bízzuk szakemberre!

Bízzuk szakemberre!

Kép forrása: pxhere.com

Ha túlságosan nagy tuskó maradt a kivágott fa helyén, esetleg nehezen hozzáférhető helyen van, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk vesződni vele, hívjunk tuskómarással, tuskókiszedéssel foglalkozó szakembert.
A két eljárás nem azonos. Marásnál csak a felszín közelében lévő részeket távolítják el egy speciális géppel, amely nagyjából arasznyi mélységben vágja el a tönköt, míg a mélyebben futó gyökerek a földben maradnak. Ez esetben csak a tuskó közvetlen környezetét bolygatják meg, így nagyobb tereprendezésre nincs szükség.
Ezzel szemben a tuskókiszedésnél gépi vagy kézi erővel kiássák és elvágják a vastagabb gyökereket, majd kiemelik a teljes tuskót. Az eljárás sokszor több tíz négyzetméternyi talaj felásásával jár, ami után rendezni kell a kertet. Ugyanakkor a módszer kétségtelen előnye, hogy a kiszedett csonk helyére új fát telepíthetünk, amely néhány év alatt kertünk hasznos, árnyat adó díszévé növekedhet.

Jó és eredményes kertészkedést kívánok.

Együtt – Mindenkiért!