KERTI TENNIVALÓK KISASSZONY HAVÁBAN

Augusztusi tennivalók a kertekben

Kedves Kertbarátok,

Lassan vége a nyárnak. Augusztus a bőség hónapja, amikor burjánzanak a növények, és nagyon fontos a betakarítás, a zöldségek-gyümölcsök tárolása vagy feldolgozása. Tovább folytatjuk a harcot a szárazság, a gyomok és a kártevők ellen. Kerti tennivalóink között azonban egyre több az olyan feladat, mi már az őszi-téli felkészülésről szól.

Kerti tennivalók Kisasszony havában

Gyümölcs- és zöldségözön a kertben

Augusztus az őszibarack, a szilva és a dinnye fő szezonja. Bizonyos almafajták már szedhetőek, és lassan a körtét is megízlelhetjük. Végre érik a szeder, termőre fordulnak a korai szőlőfajták. A zöldségek közül betakaríthatóak a tökfélék, a korai karfiol, a padlizsán, a póréhagyma, a lilahagyma, a vöröshagyma, a mogyoróhagyma, a fokhagyma. Ilyenkor a legzamatosabb a paradicsom, és folyamatosan szedhetjük a gyógy- és fűszernövényeket.

A díszkertben illatoznak a rózsák és a dáliák. Az évelőknél az elhervadt virágokat vágjuk le egy éles metszőollóval szár egy részével együtt. Ezzel újabb virágzásra ösztönözzük. Az egészséges eltávolított növényi részeket tegyük a komposztba. Augusztusban még az öntözés is fontos lehet. Ha kell, öntözzünk bőségesen, és így még a tócsákban fürdő madarak látványát is élvezhetjük.



Minden növény burjánzik, ugyanez igaz sajnos a gyomokra is. Ha eddig rendszeresen végeztük a gyomtalanítást, akkor nincs is más dolgunk, mint változatlan lendülettel folytatni ezt a sajnos unalmas tevékenységet. Mégsem tehetünk mást, hiszen nem engedhetjük meg, hogy elszívják az értékes vizet és a tápanyagokat haszonnövényeink elől. Sajnos a kártevők is élik világukat, és a gombás fertőzések is kedvelik azt az időszakot.

Védekezzünk a kártevők ellen

A diófáink veszélyben vannak…

Augusztusban nappal még nagyon meleg lehet, az éjszakák azonban elkezdenek hűvösödni. Pára keletkezik, ami kedvez az olyan gombabetegségek terjedésének, mint például a szőlőt veszélyeztető lisztharmat. Jó tudni, hogy hatásos, az Európai Unió által is engedélyezett gombaölő szert készíthetünk szódabikarbóna és víz 1:1 arányú keverékével.

A fitofóra nevű gombabetegség a paradicsom és a burgonya ellensége. Elsősorban a szél és a felcsapódó víz terjeszti. A fitofórával fertőzött leveleket semmisítsük meg, a növényt pedig permetezzük le, például; rézhidroxid, tribázikus rézszulfát, cimoxanil+zoxamid hatóanyagú készítményekkel.

A gyapottok-bagolylepke a kukoricát, a paradicsomot és a paprikát károsítja. Kézzel is leszedhetjük őket a megtámadott növényekről, de az a biztos, ha termésvédő hálót és feromon csapdát is kihelyezünk. Utóbbiak a vándorpoloskák ellen is hatásosak.


Az amerikai szövőlepke kedvelt tápnövénye a cseresznye, a körte, a dió, a fehér eperfa és a fekete bodza. Eleinte hatásos a hernyófészek eltávolítása, később azonban, amikor a lárvák már szétszéledtek, a kémiai védekezéshez kell nyúlnunk.

Már most készüljünk a jövő évre

A gyors növekedésű növényfajok még megteremnek a fagyok előtt. Ilyenek például a sóska és rukkola, a kínai kel, a tavaszi káposzta, az endívia (cikória), édeskömény, retek, fehérrépa és a téli spenótot.

Gyűjtsük össze a legszebb, legegészségesebb évelő kerti és szobanövények, a fák és a bokrok magjait, és egy papírzacskóban, felcímkézve tegyük el őket hűvös, száraz helyre. Az évelőkről vágjuk le hajtásokat, és ültessük cserepekbe őket. Ha megfelelően gondozzuk a palántákat, tavaszra megerősödnek, és újra kertünk díszeivé válnak.

Már ki lehet ültetni az őszi virágzású növények, például a liliom, a ciklámen és az őszi kikerics hagymáit. A tavaszra is készülhetünk a tulipánok, a nárciszok, a nőszirom és a sáfrány hagymáinak elásásával.

Ideje a gyepet is felkészíteni a lassan mégiscsak közeledő télre. Ápoljuk gondosan, hiszen, ha a rendszeres nyírásnak öntözésnek és táplálásnak köszönhetően megerősödik, akkor a hűvös évszakot is könnyebben vészeli át. Szükségessé válhat a gyeplazítás és a gyepfertőtlenítés is.

Kerti tennivalók Kisasszony havában

Kedves Barátaim! Augusztusban nagyon sok a tennivaló, mégis azt szeretném javasolni, szakítsunk naponta egy félórát arra, hogy leüljünk a kertbe egy pohár jó borral, és gyönyörködjünk a kertünkben. Minden csupa szín, csupa illat, csupa íz, minden növény burjánzik, látszik, milyen jól érzi magát – hiszen ezért dolgozunk egész évben, nem igaz?

Jó kertészkedést kívánok!
Együtt – Mindenkiért!