KERTI TEENDŐK SZENT JAKAB HAVÁBAN…

Júliusi tennivalók a kertekben

Kedves Kertbarátok,

Júliusban általában az egyik legkomolyabb feladatunk az öntözés. Ebben az időszakban különösen így van ez, hiszen Szent Jakab havának első hetei nagyon melegek voltak. Növényeink ugyanúgy szomjaznak, mint mi. Ilyenkor mutatkozik meg a mulcsozás haszna, hiszen a takart részek lassabban száradnak ki. Vannak növények, amiket ilyenkor kell elültetni, másoknál pedig már a termés betakarítása az aktuális feladat. Előfordulhat, hogy a megfelelő tápanyagellátást is biztosítani kell, és be kell avatkoznunk, ha megjelennek és elszaporodnak a kártevők.

Kerti teendők Szent Jakab havában…

Öntözési kisokos

Évszázados-évezredes tapasztalatok mutatták meg, miként érdemes öntözni nagy hőségben. Az általános szabály az, hogy lehetőség szerint válasszuk a kora reggeli vagy esti időpontot, és célozzuk a vízzel a növények gyökérzónáit, hogy minél kevesebb folyadék menjen veszendőbe. Emellett pontosan tisztában kell lennünk azzal, melyik növény az, ami jól viseli a szárazságot, és melyik az, amire a kánikulában jobban oda kell figyelni.

Megfelelő öntözési technikát használjuk

Nagyon sok vizet igényel például a káposzta, és folyamatosan nedves talajban fejlődik jól a paprika és a padlizsán. Az őszi- és kajszibarackfa, diófa is meghálálja a bőséges öntözést. A nyersen fogyasztott salátáknak két-három naponta adjunk kisebb mennyiségű vizet. Érdemes hetente egyszer-kétszer nagyobb mennyiségű vízzel locsolni a paradicsomot, a brokkolit, a kabakosokat és a chilit. Ezeknek a növényeknek nagy a gyökérzetük, ami jelentősebb mennyiségű nedvességet is képes tárolni. A gyepnek is az a legjobb, ha hetente kétszer-háromszor alaposan beöntözzük.

Kánikulában az öntözővíz hőmérsékletes sem mellékes. A túl hideg víz sokkolhatja növényeinket, amit jobb elkerülni. Használjunk állott vizet, vagy még jobb, ha gyűjtjük az esővizet. Nem csak az az előnye, hogy pont olyan hőmérsékletű, mint a környezete, hanem az is, hogy biztosan nem kemény.

Érik a gyümölcs

A nyár sem csak a növekedés vagy a betakarítás időszaka. Még jó néhány meleg hét áll előttünk, be tud érni a termés. Júliusban elvetjük egyebek mellett a csemegekukoricát, a babot, a retket, a sárgarépát, a fehérrépát, a céklát, a kelkáposztát, a spenótot, az őszi salátát. A kapor egészen augusztus közepéig vethető, és a rukkolával is érdemes megpróbálkozni.





 

A virágoskertben érdemes trágyázással serkenteni a szarkaláb és a lángvirág virágzását. Az elnyílt virágokat csipkedjük le a növényekről, így hamarosan újabb szépségekben gyönyörködhetünk. A magas virágokat karózzuk, hogy a viharos szél se tegyen bennük kárt.

Természetesen eljött a várva várt betakarítás ideje is. Júliusban érik a málna, a meggy, a feketeribiszke, a köszméte, a kajszi, bizonyos őszibarackfajták, a korai szilva. Ha ősszel elduggattuk a fokhagymát, akkor a már szedhetjük az első adagot, de már a tavaszi fokhagymából is. A paradicsomunkat is megkóstolhatjuk. A hónap közepére, végére pedig megérik a zamatos dinnye.

Védekezzünk a kártevők ellen!

Júliusban sajnos nagyon aktívak a levéltetvek. A különböző fajoknak több nemzedéke is megtámadhatja növényeinket. Figyeljük őket rendszeresen, és lehetőleg már az első jeleknél vágjuk le az érintett hajtások végeit. Ha további lépéseket is szükségesnek látunk, védekezzünk a levéltetvek természetes módszerekkel, például ecet és szódabikarbóna alkalmazásával. A sárga lapok is hatékonyak lehetnek ellenük, és a környezetet sem károsítják. A nagy forróság, csökkentheti a kártételük mértékét.

Esős napok után különösen fontos, másik júliusi kártevő a meztelen csiga. Bevált módszer ellenük, hogy este vagy hajnalban összegyűjtjük, majd egy sós vizes vödörbe dobjuk őket. Ebben a hónapban jelennek meg a lepkekabócák. Ebben az esetben is a rendszeres megfigyelés és a fehér „gócok” azonnali eltávolítása is lehet a megoldás.

Kerti teendők Szent Jakab havában…

Képen a lisztecske kártétele látható…

Idén úgy tűnik, sajnos gyakori vendég lesz kertjeinkben a jégeső. Ha meg akarjuk óvni a legértékesebb növényeinket, takarjuk le őket fátyolfóliával vagy Raschel-hálóval. A fagyvédő zsákok a dézsás növények ellen tesznek jó szolgálatot.

A gyomok júliusban nagy eséllyel éppen olyan gyorsan nőnek, mint a kultúrnövényeink. Oda kell figyelni rájuk, mert ha szétszórják a magjaikat, még nehezebb lesz a dolgunk. Kiskerti körülmények között a kapánál jobbat még nem találtak fel a gyomok elpusztítására.

Kerti teendők Szent Jakab havában…

Kedves Barátaim! Július az a hónap, amikor nem kell különösebben keresni a feladatokat a kertben, hiszen mindig akad tennivaló. Nem baj, végre végezhetjük azt a munkát, amit szeretünk, este pedig saját termesztésű finomságokkal rakhatjuk meg az asztalt.

Szép, pihentető nyarat kívánok!

Együtt – Mindenkiért!