HASZNOS TANÁCSOK A LEMOSÓ PERMETEZÉSRŐL

Lassan megérkezik a tavasz!

Kedves Kertészkedést Szerető Barátaim!

Az elmúlt évhez hasonlóan szeretnélek Benneteket rövid szakmai tanácsokkal, gondolatokkal segíteni. Köszönöm a támogató munkát Zsigó György kedves Barátomnak.

Tavaszi lemosó permetezés

A fák felszínén áttelelő károsítókat sem gyérítették a fagyok, érdemes elvégezni a tavaszi lemosó permetezést. Az enyhe tél után, korábbi rügypattanásra számíthatunk, nézzünk körül a kertben. Hol tartanak fejlődésükben a fák és a bokrok? A keletkezett nyesedékeket ne hagyjuk a metszett növények között.
Ha előző évben nem volt fertőzés, a nyesedékeket talajba forgathatjuk. Amennyiben most is megtalálható a nyáron gondot okozó gomba, rovar, atka a fákon, akkor érdemes elővenni a permetezőgépet. A gyümölcsmúmiák eltávolítása és a kéregkaparás, metszés után kezdjünk hozzá a lemosáshoz.

Gyümölcsmúmiák

A fenti képen jól látható az előző évi fertőzés

Tisztázni kell, hogy milyen hatóanyagú készítményt válasszunk? A hatóanyagokban nincs változás: réz (ezt válasszuk a legtöbb gomba és a baktérium ellen), kén (lisztharmat és gyérítő hatással az atka ellen) és olaj (rovarok, atkák ellen). A rügyek fakadása előtt – áztatás szerű permetezés a szőlőben a mészkénlével vagy 3 %-os töménységű mészkénlé pótló készítménnyel történjen.
A kajszi és őszibarackfák metszésére a legmegfelelőbb időszak a rügyfakadás és a virágzás közötti időszak.

Talajvédelem!

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen, hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá a szennyezés kivédésére.

A hatóanyagok kivonása folyamatos. A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények (pl. a szerves foszforsav észterek), melyekkel kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak. Ahol nyáron gondot jelentettek, és főleg, ha már ősszel elvégeztük a rezes vagy a kénes lemosást, ott most válasszunk inkább az olajos készítmények közül.
Az összeszőtt levelek védelmében jól teleltek a buxusmoly fiatal hernyói. Most még kicsipegethetjük az 5-10 cm-es hernyófészkeket. Valószínűleg korán és éhesen ébrednek majd a téli álmukból. Ekkor már csak a permetezés segíthet. Amint megtaláljuk a bokrok belsejében a 0,5-1 cm-es hernyókat, a diflubenzuron és a Bacillus thuringiensis baktériumból kinyert hatóanyagok jól gyérítik őket. Később a nagyobb lárvák ellen bevált az acetamiprid + valamelyik piretroid hatóanyag kombinációja. Nagy nyomással a bokrok belsejébe irányítsuk a permetlevet, be kell dugni a permetezőszárat az ágak közé.

Kapcsolódó cikkek:

A kerti madaraink sem fázhattak a télen!

Téli madáretetés, madárvédelem Sipos Gazdával

Az elmúlt hónapokban, reggelente gyakran hallottam az éneküket. Már a fészekrakáson gondolkodnak. Kérem nézzük át és tisztítsuk ki a mesterséges odúkat és ne hagyjuk kiszáradni majd az itatókat sem.

Jó és eredményes tavaszi kertészkedést kívánok!