- 08 -
-
A legegészségesebb nyári hűsítő…
Ha nyár, akkor görög- sárgadinnye. E két fogalom elválaszthatatlan volt számunkra a nyári vakációk alatt. Imádtuk és ettük, akár kisebb volt akár nagyobb, akár sárgabelű akár piros.
Megtisztelő felkérés keretében, a HírTV Soroló című műsorában, a sárgadinnye termesztésről, dinnye ágazat helyzetéről beszélgettünk. Hogyan hat a forróság, a növények fejlődésére. Milyen növényvédelmi problémák nehezítették a dinnyetermesztés helyzetét. Megvizsgáltuk e témákat is, szaktanácsadói és gazda szemmel[…] -
Vadkárok is nehezítik, a hatékony termelést…
A tavaszi szántóföldi termelés legfontosabb műveletei a kukorica és a napraforgó vetések művelete. Ezek a növényi kultúrák szerte az országban, legjobban ki vannak téve a vadkárok káros hatásainak. A vadkár, különféle károsítással, de egész évben jelen van.
Fontos a megelőzés, a vadkárok elhárítása, a párbeszéd és az összefogás. Az Agrofórum online szerkesztőségével közösen készített szakmai kisfilm, ezekre a szakmai kérdésekre szeretne választ adni[…] -
A talajlakó kártevők felmérése Sipos gazdával
A szántóföldi és kertészeti területeken is egyre nagyobb kihívást jelentenek a talajlakó kártevők elleni védekezések. A védekezési folyamatoknak mindenekelőtt megelőző jellegűnek kell lennie, amely magába foglalja az elővetemény növények káros hatásainak, illetve a megelőző évek tapasztalatainak mérlegelését.
Az Agrofórum online szerkesztőségével közösen készített szakmai kisfilm, erre a szakmai kérdésekre szeretne választ adni, különösen az előrejelzés jegyében[…] -
Szőnyis kisdiákok vidáman tanulhattak a Gyömrei tanyán
Nagy örömmel szeretném megosztani Veletek, hogy megtisztelő meghívást kaptam a Szőnyi Benjamin Református Iskolába, ahol 22 fő okos, csillogó szemű, nyitott és lelkes Gyerekeknek és kedves Tanáraiknak tarthattam előadást, egy szép külsős helyszínen. Fantasztikus volt számomra, mikor megérkeztem Hódmezővásárhely határába, Gyömrei Anita és családjának tanyájára, és megláttam a sok kíváncsi tekintetet, boldog arcokat és közösen izgulhattam a gyerekekkel milyen is lesz ez a találkozás…
A képeken látható a csoda, ami a gyermekek szívéből sugárzik és köszönöm a gondolatokat, mely a Sipos Gazda levelesládájából olvashatóak[…] -
Kerti teendők Szent Jakab havában…
Júliusban általában az egyik legkomolyabb feladatunk az öntözés. Ebben az időszakban különösen így van ez, hiszen Szent Jakab havának első hetei nagyon melegek voltak. Növényeink ugyanúgy szomjaznak, mint mi. Ilyenkor mutatkozik meg a mulcsozás haszna, hiszen a takart részek lassabban száradnak ki. Vannak növények, amiket ilyenkor kell elültetni, másoknál pedig már a termés betakarítása az aktuális feladat. Előfordulhat, hogy a megfelelő tápanyagellátást is biztosítani kell, és be kell avatkoznunk, ha megjelennek és elszaporodnak a kártevők[…]
-
Újonnan jött kártevő fenyegeti puszpángjainkat…
Mindannyian halljuk és tapasztaljuk, hogy klímánk melegedése miatt új növényfajok és sajnos új kártevők jelennek meg nálunk. Utóbbiak egyike az ázsiai elterjedésű selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis). Európában 2007-ben írták le először, Magyarországon pedig 2011-ben figyelték meg, és azóta nálunk is gyorsan terjed. Képviselői elsősorban a puszpángot teszik tönkre úgy, hogy lerágják a leveleket, de más, a Buxus nemzetségbe tartozó fajokon is előfordulhatnak. Ismerkedjünk meg alaposabban a hívatlan vendéggel!
Így védekezzünk a selyemfényű puszpángmoly ellen[…] -
Zöld könyvtári esték Sipos Gazdával
Megtisztelő meghívásnak tehettem eleget, Kiskunfélegyházára. Ebbe a szép városba, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Zöld könyvtári esték szervezésében megrendezésre kerülő előadásra. Ahol az érdeklődő vendégekkel Együtt megismerhettük a növényeink rejtett titkait, egymásra gyakorolt hatásukat, mely az egészségünket is támogathatja.
Örömmel osztottam meg a Hallgatókkal, a modern technológiák mellett, a szeretett Nagyszüleim által tanított ötleteket, különleges praktikákat. Nagy és megtisztelő volt az érdeklődés[…] -
A fűszerpaprika-termesztésről a HírTV Soroló műsorában…
Ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen
Tudjuk, hogy a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum, de azt talán nem, hogy a világ egyetlen más konyhájában sem használják tisztán por alakban, más fűszerek nélkül a pirospaprikát, csak nálunk.
Bármennyire alapfűszernek tartjuk is most, a fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika, azaz a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por csak néhány száz éve része gasztronómiánknak[…]
-
Szegedi Tudományegyetem, Ünnepi kinevezése…
Örömmel, hálával és nagy boldogsággal szeretném megosztani Veletek, hogy a mai napon a Szegedi Tudományegyetem, Kari tanács előterjesztésére, az egyetemi Szenátus kinevezett címzetes egyetemi docenssé. Szép ünnepség keretében, ma volt az ünnepi oklevél átadása.
Nagyon köszönöm a Kari tanács és a Szenátus támogatását és a bizalmát. Külön köszönöm Dr. Rovó László rektor úrnak és Dr. Mikó Edit dékánasszonynak a kinevezést[…]
-
Szívecske csoport szíve, együtt dobban a természettel
Örömmel osztom meg Veletek, hogy az elmúlt időszakban, egy nagyon kedves meghívásnak tehettem eleget. A hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Óvoda vezetősége meghívásának eleget téve, egy különleges találkozásban vehettem részt okosabbnál, okosabb Gyerekekkel a Szívecske csoportban, és lelkes pedagógus Kollégákkal. A katolikus óvoda küldetésével és hitvallásával találkozott az én küldetésem is.
Ebben az óvodában, kiemelt óraszámban oktatják a gyerekeknek a környezettudatos szemléletet, gyakorlatot. Életszerűen mutatják be a kert, a növények, madarak, világát és szeretetét, melyet felkészült, lelkes, odaadó pedagógus Kollégák végeznek[…]
- 06 -