SZÚRÓS BARÁTAINK, A KAKTUSZOK…

Kedves Barátaim,

A kaktuszok nálunk is egyre népszerűbbek, ami nem meglepő, hiszen egyre inkább otthon érzik magukat melegedő klímánkban. Fajai eredetileg Amerika trópusi, szubtrópusi sivatagos vagy száraz hegyvidéki területről származnak. A kaktuszfélék (Cactaceae) családja mintegy 2000 fajt foglal magába, amelyek változatos méretűek, formájúak, színűek, szinte mindenki megtalálhatja közöttük a neki tetszőt.

Szúrós barátaink, a kaktuszok…

Tartásuk nem túl bonyolult, ha szem előtt tartunk néhány dolgot, a sikerélmény garantált. A kaktuszok tavasszal és nyáron nem igényelnek különösebb törődést, ügyeljünk azonban kártevőikre, és figyeljünk oda arra, hogy a hidegebb hónapokat is gond nélkül átvészeljék.

A kaktusz virága

Szúrós barátaink, a kaktuszok…

Kép forrása: pixabay.com

Nekünk, kaktusztartóknak igazi öröm, ha megpillantjuk szeretettel gondozott növényünkön az első szép bimbókat. Egyes fajok már 2–3 éves korban termőre fordulnak, mások jóval később. A virágok színe és mérete nagyon változatos lehet. A kéket kivéve bármilyen színben előfordulnak, nagyságuk pedig a pár milliméteres és akár a 40 cm átmérőjű (Selenicereus) között változik. Arra is számos példa van, hogy egy kaktusz (pl. Cephalocereus, Carnegiaea stb.) csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem virágzik.

Fontos azonban azt is tudnunk, hogy a bimbók elmaradást tartási hiba is okozhatja. Erre pedig nagyon oda kell figyelnünk, mert jelezheti, hogy növényünk valamilyen okból nem érzi magát tökéletesen.

Kerüljük el a tartási hibákat!

A kaktuszok többsége a kissé savanyú, nem túl meszes, de jó vízáteresztő talajt kedveli, kivételt képeznek a fán lakó fajok, amiket tőzegbe célszerű ültetni. Jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy a nagykereskedésekben, virágboltokban tőzeges földben tartják a kaktuszokat, ezért minél hamarabb át kell ültetnünk őket. Ha kaktuszunk szépen növekszik, két-három évente keressünk számára nagyobb cserepet.

Szúrós barátaink, a kaktuszok…

Kép forrása: pixabay.com

A kaktuszokat nyáron elég kéthetente öntöznünk, lehetőleg esővízzel. Szeretném javasolni, hogy két öntözés között hagyjuk a földjüket kiszáradni. Nagyon rosszul viselik a túlöntözést, a pangó víz megrohasztja a gyökereiket, vagy gombásodást okoz.

Léteznek speciális igényű kaktuszok is. Némelyik faj, például az Acanthocalycium és a Ferocactus több vizet igényel az átlagosnál, az Echinocereus néhány fajtája pedig még akkor is virágzik, ha fagy éri. A legjobb pontosan utánanézni, kaktuszaink milyen körülmények között fejlődnek a legjobban.

Mivel alapvetően trópusi, szubtrópusi fajról beszélünk, fontos megfelelő mennyiségű – legalább napi néhány óra – fény. Virágzásukhoz legalább napi 6 óra napsütés szükséges, de természetesen minél több, annál jobb. Nyáron nyugodtan tegyük ki őket a szabadba, meghálálják az odafigyelést.

Képek forrása: pixabay.com

Tipikus tartási hiba a nem megfelelő teleltetés. Télen a kaktusznak 10 C fok körüli hőmérsékletet kell biztosítanunk, és egyáltalán nem szabad locsolnunk. Az sem árt, a kora tavaszi kiültetést is megfelelően végeztük, azaz fokozatosan szoktattuk hozzá a növényt az erősödő napsütéshez.

A kaktuszok károsítói

A kaktuszok két leggyakoribb kártevője éppen az, amivel egyébként is sokat küzdünk a kertben: a takácsatka és a gyapjastetű. Permetezéssel védekezhetünk ellenük, vagy ha a vegyszermentes megoldást választjuk, akkor az jöhet szóba, hogy a kaktuszokat időnkén lezuhanyoztatjuk, aminek következtében sok takácsatka lemosódik róluk. Az elsősorban a növényi részek találkozásánál megjelenő gyapjastetű szabad szemmel is látható. Távolítsuk el őket denaturált szeszel vagy rovarölő szer oldatával átitatott fültisztító pálcikával.

A kaktuszoknak sajnos egyéb állati és növényi kártevői is vannak. Az állati kártevők között van a tripsz, a gyökértetű, pajzstetű, levéltetű, bíbortetű és a gyökérfonálféreg. A gombabetegsége közül a botritisz (Botrytis cinerea), a fitoftórák (Phytophtora omnivora, Ph. parasitica stb). és a fuzárium (Fusarium oxysporium f. opuntiarum) fenyegeti szúrós barátainkat.

Szúrós barátaink, a kaktuszok…

Kép forrása: pixabay.com

Kedves Barátaim! Kertünk hatalmas örömöt okoz azzal, hogy meghálálja a törődést, és finom, egészséges zöldségeket és gyümölcsöket biztosít az asztalunkra. De gyönyörködhetünk is benne, például akkor, ha egy sarokban kialakítunk egy kaktuszokkal beültetett sziklakertet. A változatos virágok és formák biztosan jobb kedvre derítenek minket egy nehéz nap után.

Együtt – Mindenkiért!