EGY TERMÉSZETES ÉS HATÁSOS SZÍVERŐSÍTŐ- A GALAGONYA

Orvos válaszol - dr. Sallai Dániel

dr. Sallai Dániel

dr. Sallai Dániel

Többen kérdezték tőlem, hogy tudnék-e egy olyan gyógynövényt mondani, ami enyhe fokú szívelégtelenség (NYHA I-II.) és magas vérnyomás esetén is fogyasztható. Én saját tapasztalat alapján a galagonyát tudom javasolni, mivel a megfelelően kiszárított virágos hajtásvégéből készült teát bármiféle speciális előkészület nélkül könnyen, gyorsan fogyaszthatjuk.

Egy természetes és hatásos szíverősítő- A galagonya

A galagonyát szívpanaszok kezelésére először, Angliában alkalmazták a 17. században. A galagonya, idegi nyugtatóként és szívnyugtatóként történő alkalmazása a 19. században indult Európában. Az emberi fogyasztásra alkalmas készítményeket két rokon galagonyafaj az egybibés (Crataegus monogyna) és a cseregalagonya (C. laevigata) virágos ágvégei és termése szolgáltatják.

A gyógyászatban használt drogok hatás szempontjából jelentős anyagai bizonyos flavonidok (többsége C-glikozid) valamint procianidinnek nevezett vegyületek.

Gyógyászati alkalmazás

Galagonya

A galagonya közvetlen szívhatással rendelkezik: növeli az összehúzódás erejét, csökkenti a pulzusszámot, véredénytágító hatású, különösen a szíverek vonatkozásában, kedvezően befolyásolja az ingerképződést és ingervezetést a szívben, kivonata szabadgyökfogó, továbbá csökkenti a szívizom oxigénigényét, ezáltal hozzájárul rossz vérellátás esetén is, a szív védelméhez.  Kiegészítő terápia lehet szívarritmia, koszorúér meszesedés, „öregedő szív” esetén, illetve hatásos még szívinfarktus megelőzésére, az infarktus utáni és időjárási frontok okozta keringési zavarok mérséklésére.

Javallat, adagolás

Enyhe szívelégtelenség (NYHA I, II.)  esetén alkalmazható. A maximális hatás kialakulásáért több héten át folyamatosan kell szedni. Ha a panaszok 6 hetes kezelés után sem múlnak, vagy ha lábdagadás alakul ki orvoshoz kell fordulni. 12 év alatt fogyasztása nem javasolt. Várandósság és szoptatás alatti biztonságos alkalmazhatóságát nem vizsgálták.

Egyszeri adagja 1g naponta szükség esetén többször, a patikákban is kapható készítményekből 15 perces kivonással forrázatot kell készíteni és szűrés után meginni.

Nem kívánatos hatások, mellékhatások

Galagonya

A galagonya biztonságosan alkalmazható a szívelégtelenség terápiájában, emberi mérgezésről eddig nem számoltak be. A kezelést a betegek és orvosok jónak vagy kitűnőnek minősítették. Hosszútávú adagolás esetén enyhe mellékhatásokat (szédülés, fejfájás, kipirulás) figyeltek meg. Az eddigi tapasztalatok alapján a galagonyakészítmények fokozhatják digoxin tartalmú gyógyszerek hatását, de a szakirodalomban súlyos következményekkel járó kölcsönhatás eddig nem ismert.

Hangsúlyozom a gyógynövényes terápia csak kiegészítésként alkalmazható, a szakszerű gyógyszeres kezelést nem helyettesíti, a panaszok fokozódása esetén mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.

Jó egészséget kívánok!

Forrás: Csupor Dezső: Fitoterápia növényi szerek a gyógyászatban