MARHAPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN AHOGY A BARÁTAIM IS SZERETIK

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Júliusi hónapban férfiak ragadtak fakanalat, hogy megmutassák, milyen ízvilágot tudnak számunkra varázsolni a természetben főzve, egy – egy baráti összejövetelekre vagy rendezvényekre. Mazács Attila Barátom jelképesen átadja ma az aranyfakanalat Tóth Roland kedves Barátomnak, aki profi főzéstudományába vezet be bennünket. Ő bográcsos marhapörköltet készített számunkra. Rolandnak is fontos a szakmai alapokon nyugvó mezőgazdasági termékek előállítása, a növényvédelmi kezelések okszerű és szakszerű elvégzése.

Nagyon lényeges, hogy háziállatainkkal milyen takarmányt etetünk, mert az általuk előállított termékekben, legyen az tojás, tej, hús, méz, megjelenhetnek a káros hatóanyag maradékok, méreganyagok, melyek az emberi szervezetre is káros hatást gyakorolnak.  Ilyenek például a fusariumtoxinok is. Ezek a toxinok az emberek és állatok egészségét is károsítják.

Köszönöm Roland, hogy sok munkád mellett, elvállaltad e recept kiválasztását és lelkiismeretes, szakszerű elkészítését.

Jó étvágyat kívánok!

 

Sipos Gazda és én!

Tóth Roland

Tóth Roland

Kedves Barátom felkérésnek teszek eleget a mai bográcsozással. Józsival igen-igen régóta ismerjük már egymást, mivel középiskolai tanárom is volt, majd mikor megkezdtem a nagybetűs életet és dolgozni kezdtem a Dió 896 Kft.-nél, kollegiális viszonyba kerültünk, ami az idők folyamán barátsággá alakult.

Mint vegyszerforgalmazó tisztában vagyok vele mennyire fontos, hogy ismerjük az asztalunkra kerülő élelmiszerek útját a termeléstől az előállításon át egészen az asztalunkig. Fontosnak tartom leszögezni, hogy a vegyszer maradékmentes élelmiszer, nem azt jelenti, hogy nem kezelik növényvédő szerrel, vagy nem műtrágyázzák a növényt, ez mindössze annyit jelent, hogy megfelelő időben, megfelelő helyen alkalmazzák, a megfelelő szereket az előírásokat és az élelmezés egészségügyi várakozási időket betartva. Mindig nagy hangsúlyt fektetek rá, hogy a gazdákat ezekről a várakozási időkről tájékoztassam, és hangsúlyozzam nekik mennyire fontos ezek betartása a saját magunk és a gyermekeik szempontjából is.

Józsi barátom jól tudja, hogy szívesen főzök baráti és munkahelyi összejövetelekre, mivel ő is kapott már meghívást ilyen alkalmakra. Most bográcsos marhapaprikást főztem Nektek, természetesen nagyban, mert bográcsozni úgy érdemes! -ha már lúd legyen kövér. Az Édesapám 50 l-es, generációról-generációra öröklődő bográcsában készítettem el a paprikást 40 főre. Lássuk a marhapaprikás receptjét 40 főre.

Heti recept ajánlatom

Marhapörkölt bográcsban

40 főre számítva

 

Marhapörkölt bográcsban

Marhapörkölt bográcsban

Hozzávalók:

  • 25 kg marhalábszár összekockázva
  • 5 kg vöröshagyma apróra vágva
  • 0,5 kg házi sertészsír
  • 1 marék fokhagyma apróra vágva
  • 40 g őrölt bors
  • 40 g őrölt kömény
  • 20 g egész kömény
  • 250 g fűszerpaprika
  • 1 kis üveg házi paprikakrém
  • 4-5 db babérlevél
  • 5 szem borókabogyó
  • só ízlés szerint
  • 40 dkg paradicsom összekarikázva
  • 3 db fehér paprika összekarikázva
Elkészítés menete:

A bográcsot miután alaposan lesúroltuk és szárazra töröltük vastagon bezsírozzuk és az aljára is rakunk zsírt. Ez után bele rétegezzük a bográcsba az összes hozzávalót.

Úgy rétegezzük bele, hogy alulra tesszük a csontos húst, így nehezebben kapja le a bogrács. Erre egy réteg hagyma, majd egy réteg hús kerül. A hús réteget meg is fűszerezzük, majd megint hagyma és megint hús, ezt egészen addig folytatjuk még a bogrács tele nem lesz.

A paprikát és a paradicsomot a felső rétegek közé helyezzük. Ekkor közepes lángra feltesszük a bográcsot, a húsra kevés vizet öntünk, (attól függően milyen idős az állat, fiatal állat húsa több vizet enged és gyorsan megfő) és forrásig melegítjük. Ha felforr, visszább vesszük a lángot és lassú tűzön puhára főzzük. Főzés során fontos a kóstolgatás, ilyenkor még lehet a fűszereket és a sót pótolni. Nagyon fontos oda figyelni, hogy a bogrács mellett az ember könnyen kiszárad a melegben, ezért fontos a megfelelő folyadék visszapótlása, jó minőségű kisüsti barack formájában egy rozé Viceházmester kíséretében, de csak olyan mértékben, hogy a végén még fel tudjuk paprikázni a pörköltet.

A paprikát akkor kell rárakni mikor a hús már majdnem teljesen megfőtt, de még stabil a hús struktúrája, hogy ne főjön el. Ha a paprika rákerül, még 20 percig forraljuk, hogy ne legyen nyers parika íze, közben folyamatosan riszáljuk a bográcsot, mivel ilyenkor már nagyon könnyen leég. Szükség esetén, még után lehet sózni. Mikor elkészült, levesszük a tűzről, és 10 percet pihentetjük, tálaljuk. Friss kenyérrel, savanyúsággal kínáljuk.



Marhapörkölt bográcsban
Jó étvágyat kívánunk!
Marhapörkölt bográcsban ahogy a barátaim is szeretik receptjét Tóth Roland hozta el számunkra.