VÁSÁROLJUNK MŰANYAGMENTESEN!

Kedves Barátaim,

Mikor néhány hónappal ezelőtt, egy nagyobb bevásárlásnál azzal szembesültem, hogy mennyi kidobni való fóliát, műanyag dobozt, zacskót, PET-palackot és flakont hoztam haza, elhatároztam, hogy ezután jobban odafigyelek a csomagolóanyagokra. Ez a bejegyzés azért született, hogy olvasóim figyelmét is felhívjam rá: tudatosabb vásárlással mindannyian tehetünk azért, hogy kevesebb hulladékkal terheljük a környezetünket.

Magyarországon – és általában a fogyasztói társadalmakban – a hulladékok nagyjából fele csomagolóanyag. Nehéz elkerülni, hogy a bevásárlással egy adag szemetet is hazacipeljünk. A szupermarketek polcain sorakoznak a habtálcán lefóliázott zöldségek, műanyag dobozba zárt zöldfűszerek, műanyag csomagolású tejtermékek, sajtok, felvágottak, PET-palackos vagy alumíniumdobozos italok, de még a zöldségesnél is nejlonzacskóba mérik a cseresznyét vagy a sárgabarackot.

A sort hosszan folytathatnám a kozmetikai, háztartási és tartós fogyasztási cikkekkel, de fölösleges, hiszen a jelenséget mindenki ismeri. És ha belegondolunk, ezeknek a termékeknek a jó részét teljesen feleslegesen csomagolják be.

 

Gyerekkoromban a zöldséges még a vásárlók szatyrába vagy kosarába mérte a krumplit és a hagymát, papírzacskóba tette a gyümölcsöt, a hentes papírba csomagolta a húsárut, az üdítőt pedig visszaváltható üvegekben árulták.

 

Azóta mindent elborított a műanyag csomagolás: az élelmiszergyártók és az áruházláncok hatalmas mennyiségű műanyagot kényszerítenek a vásárlókra. Pedig az bomlik le leglassabban a környezetben, azt lehet a legkevésbé újra használni, és annak a gyártása kerül a legtöbb energiába és szennyezésbe.

 

Riasztó adat, hogy az 1970-es évek óta legyártott műanyagoknak több mint 90 százaléka nem hasznosult újra – de még az újrahasznosítás sem jelent valódi megoldást a műanyagok áradatára. Az egyre növekedő fogyasztás miatt globálisan évi több mint tízmillió tonna egyszer használatos műanyag hulladék keletkezik, Magyarországon pedig egy évben fejenként mintegy 100 kilogrammnyi csomagolóanyagot dobunk ki a szemétbe.

 

Kidobás után ennyi idő alatt bomlanak le:

 

Papírtáska: 1 hónap
Újságpapír: 1,5 hónap
Kartonpapír: 2 hónap
Tejesdoboz: 5 év
Ónozott acél konzervdoboz: 50 év
Habosított műanyag pohár: 50 év
Alumínium konzervdoboz: 200-500 év.
Újrahasznosítással azonban kb. 6 héten belül új doboz készülhet belőle.
Műanyag palack: 450 év
Műanyag szatyrok: 200-1000 év

 



Elindult a lassú változás

Szerencsére egyre többen ismerik fel ezt a problémát. Ha kis számban is, de megjelentek a csomagolásmentes boltok, és vannak, akik saját tárolóedényekkel, vászonzsákokkal, kosárral, üvegpalackkal mennek vásárolni, és keresik a csomagolásmentes vagy papírcsomagolású termékeket, legyen szó akár élelmiszerekről, akár vegyiáruról. A csomagolásmentes boltok és a tudatos vásárlók jelenléte mutatja, hogy így is lehet felelősséget vállalni a környezetünkért.

A változás lassú, és komoly szemléletváltásra, szemléletformálásra van szükség ahhoz, hogy számottevő javulás induljon el. A gyártók és a kereskedők lényegében ellenérdekeltek, hiszen számukra a műanyag a legolcsóbb csomagoló alapanyag, amely sokoldalúan felhasználható, strapabíró, és hosszabb ideig frissen tartja az élelmiszert. A valóban gyorsan lebomló, környezetkímélő csomagolóanyagok gyártása még gyerekcipőben jár, az alternatív alapanyagok drágák, ezért nem használják őket széles körben. Az ipar és a szállítmányozó, illetve a kereskedő cégek önszántukból nem szívesen mondanak le a profit egy részéről. Ezért globális változást csak egységes törvényhozással és a jogszabályok következetes betartatásával lehet elérni a műanyagok visszaszorításában.

Azért vannak biztató jelek is: számos nagykereskedő cég már használ környezetbarát csomagolóanyagokat, gyümölcs- és kenyérhálókat, újrahasznosítható tasakokat, sok termék, például a mogyoró, a pisztácia, a dióbél, a mandula, a napraforgó, a tökmag egyes szupermarketekben is elérhető csomagolásmentesen, és arra is törekszenek, hogy a csomagolások minél nagyobb arányban újrahasznosított anyagokból készüljenek.

Amit mi is megtehetünk

10 tipp a műanyag csomagolás csökkentésére
Vásároljunk műanyagmentesen!

Civilként, vásárlóként addig is tehetünk lépéseket, amíg nincs olyan jogszabályi környezet, amely minden céget rászorít a változtatásra:

  1. Kerüljük a fóliába csomagolt, habtálcás gyümölcsök és zöldségek vásárlását
  2. Ha tehetjük, az élelmiszereket – különösen a zöldségeket, gyümölcsöket – hazai termelőktől, piacokon, csomagolásmentesen szerezzük be
  3. Ne vásároljunk palackos vizet, üdítőt, igyunk helyette otthon csapvizet, szűrt vizet, teát, házi szörpöt vagy limonádét
  4. Ha elmegyünk otthonról, sokszor használható műanyag vagy üvegpalackban vigyünk magunkkal innivalót
  5. Kirándulásnál is használjunk kulacsot, uzsonnás dobozt, textilszalvétát
  6. A háztartásban keressünk műanyagmentes megoldásokat a tárolásra
  7. A higiéniai termékeket és az otthon használatos vegyszereket csomagolásmentes boltokban szerezzük be
  8. Akkor se fogadjunk el műanyag bevásárló szatyrot, ha azt „lebomlóként” hirdetik. Ezek nagy része valójában nem bomlik le, hanem nagyon apró részekre esik szét. Így valójában több kárt okoz a természetnek, mint a hagyományos, „nem lebomló” műanyag zacskó, amit újra lehet hasznosítani.
  9. Hordjunk magunknál saját vászontáskákat
  10. A már meglévő műanyag szatyrokat, tasakokat addig használjuk, amíg csak lehet

Az egyszer használatos műanyagok kiszorítása, a csomagolásmentes vásárlás gyakorlata nem megy egyik pillanatról a másikra – sok tanulást, odafigyelést és elköteleződést igényel.

Vásároljunk műanyagmentesen!

Mégis érdemes elindulni ezen az úton, hogy lehetőség szerint egyre kevesebb hulladékkal terheljük a környezetünket, óvjuk a Földet, az itt élőket, és tisztább vizet, egészségesebb élelmiszereket fogyasszunk.

Együtt – Mindenkiért!