ÉRIK A CSERESZNYE, A NYÁRELŐ HAVÁBAN…

Júniusi tennivalók a kertekben

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Az első nyári hónapot ki így fogadja, ki úgy. Sokan boldogok, hogy végre itt a nyár, mások számára pedig ez az időszak éppenséggel a terhek megnövekedését jelzi. Egy gazda vagy akár egy kiskerttulajdonos számára június azt jelenti, hogy elkezdődött a munka dandárja.

Folyamatosan lazítsuk a talajt, gereblyézzünk, mulcsozzunk és húzzuk vagy kapáljuk ki a gyomnövényeket. Védekeznünk kell a kártevők, például az almamoly ellen, ami ilyenkor rakja le a petéit. Ezt feromoncsapdákkal akadályozhatjuk meg. Azzal is sokat teszünk a kártevők ellen, ha ellenálló fajtákat választunk, szellősen ültetünk, és rendszeresen eltávolítjuk a lehullott növényi részeket.

Ha kevés a csapadék, akkor már júniusban is komoly feladat lehet az öntözés. A zöldségek és a gyümölcsök közül az átlagnál több vizet kíván a zöldbab, a hónapos retek és a spárga. Ha már megnőtt, foglalkoznunk kell a paradicsommal is: jó, ha az oldalhajtásokat és az alsó leveleket folyamatosan eltávolítjuk.

Júniusban aktuális a vetés és az ültetés is. Vethetünk többek között zöldborsót, retket, céklát, uborkát, karalábét, karfiolt, fejes salátát, sütőtököt, mángoldot, babot. A megszokott karalábé és karfiol mellett ültessünk kevésbé használt zöldségeket, például édesburgonyát és brokkolit. Ilyenkor a fűszernövények is gyorsan kikelnek, például a petrezselyem, turbolya és kapor, amit majd azonnal használhatunk is a friss, ropogós kovászos uborka elkészítéséhez.

Érik a gyümölcsünk!

A hideg tavasz miatt kicsit később indult, és elhúzódott az eperszezon. Ne felejtsük el betakarítás után visszavágni az indákat – elég minden tövön kettőt meghagyni.

Szüreteljük le a cseresznyét is, lehetőség szerint próbáljuk az összes gyümölcsöt eltávolítani. Nagy fánál ez nehéz lehet, mégis megéri, mert a cseresznyelégy a fenn hagyott szemek útján is terjedhet.

Képek forrása: pixabay.com

Miután a málna elvirágzott, másodszor is meg kell trágyáznunk. Amikor szedjük a málnát, tegyünk el néhány szép levelet, amikből görcsoldó, ásványi anyagokban gazdag teát főzhetünk. A földre hullott, esetleg fertőzött málnaszemeket dobjuk ki. Közvetlenül a termés betakarítása után érdemes a ritkító metszést is elvégezni. Vágjuk ki tőből a letermett vesszőket és égessük el őket, mert nagy eséllyel betegségeket hordoznak – így sokat tehetünk a növény egészségéért. Ritkítsuk meg a sarjakat is úgy, hogy négyzetméterenként 5-6 maradjon, majd igazítsuk el őket úgy, hogy mindegyiknek jusson elegendő napfény. A gyomtalanításra itt is oda kell figyelni! Ahol csak lehet, fedjük be mulcssal a talajt, hogy minél kevésbé száradjon ki.

Tanácsok a gyep ápolásához

Június az egyik olyan hónap, amikor már komoly figyelmet kell fordítanunk a gyep ápolására, és nem is csak azért, hogy szép legyen. Igaz, hogy gyakran ez borítja a kert legnagyobb felületét, de fontos szerepe van a por megkötésében és a párásításban is.

Kép forrása: pxhere.com

Külön fejezetet érdemel a fűnyírás. Ezt a műveletet általában hetente érdemes elvégezni, természetesen éles pengéjű fűnyíróval. Nagy melegben akár 7-8 cm hosszúra is hagyhatjuk a fűszálakat, mert így egymást árnyékolva kedvező mikroklímát alakítanak ki. Fűnyírás után locsoljuk be a területet. A fűnyesedéket ne gereblyézzük össze, hiszen trágyázza a pázsit talaját. Ha rendszeresen nyírjuk a füvet, akkor erősebbek és egészségesebbek lesznek a fűszálak, amelyek azután a gyomnövényeket is elnyomják. Ha használunk műtrágyát a kertre, nyáron érdemes a káliumban gazdag változatot használni, mert így a gyep könnyebben át tudja vészelni a meleg, aszályos napokat vagy heteket.

A csapadékmennyiségtől függően az öntözés a heti egynél gyakrabban is szükségessé válhat. Érdemes ritkán nagy adagokkal öntözni, mert így a víz biztosan eljut egészen a gyökerekig, sőt még a gombák, algák elszaporodását is megakadályozhatjuk. Laza talajon 10-20 mm vizet kell kijuttatnunk egy öntözés alkalmával, agyagos talajon azonban 30-40 mm-re is szükség lehet. Ha kis mérőedényeket helyezünk ki a kert néhány pontján, pontosan tudni fogjuk, hogy állunk. Este vagy kora reggel érdemes öntözni, mert így párolog el a legkevesebb víz, és így a legkisebb az esélye annak, hogy megperzselődik növényeink levele.

Kedves Barátaim! Nyárelő hava megdolgoztat minket, de legalább már élvezhetjük is munkánk gyümölcsét. Jó munkát kívánok mindenkinek!