ÉLEDŐ KERTJEINK VILÁGA ÉS FEBRUÁRI TEENDŐI…

Kedves Barátaim,

Megtisztelő felkérést kaptam, hogy szakértői munkával, szakmai gondolatokkal segítsem a Csak a Nőknek Magazin olvasóit. Nagyon örülök a felkérésnek. Arra törekszem, hogy minden hónapban praktikus ötletekkel, szakmai cikkekkel, kerti megfigyelésekkel, növényvédelmi tanácsokkal segítsem a kedves Olvasókat.
Itt a tavasz. Egyre több feladat és teendők vannak a kertjeinkben és a házunk táján is. Ebben a szakmai cikkben erről olvashattok. Fogadjátok szeretettel.
Köszönöm a Csak a Nőknek Magazin vezetőségének a felkérést és a lehetőséget! Bármilyen szakmai tanács, vélemény, ötlet felmerül Bennetek, köszönöm, ha megosztjátok az email címemre írt levélben, info@siposgazda.hu

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért! 

Itt a tavasz! Éled a kert!

2020. február. 24.|Sipos József – Növényorvos, Tippek, tanácsok
Megjelenés: https://csakanoknekmagazin.hu

Itt a tavasz! Éled a kert!

A tavasz közeledtével a természet is éledezni kezd, ezzel együtt a teendők is felhalmozódnak szeretet kertünkbe. De mielőtt a nagy kerti munkákat elkezdenénk, érdemes a legelején kezdeni a munkálatokat. A tavalyi lehullott faleveleket, lombot gyűjtsük össze és komposztáljuk. A kiszáradt bokrokat, elhalt fákat szedjük ki. A visszaszáradt évelőket, díszfüveket is érdemes visszavágni, főleg, ha sok van.

Ezután a további munkálatokat folytassuk a fák és cserjék metszésével!

Hogyan és mit kell metszeni?

A tavaszi metszés és permetezés, folyamatos gondozás és törődés szükséges, hogy a fák, fiatalok maradjanak és olyan termés legyen rajta, amely élvezhető, finom és zamatos.

A meggyfának a felkopaszodott ág tövében lévő egy éves ágát hagyjuk meg. A cseresznyénél hasonlóan járjunk el, de a koronarendszerbe befelé növő ágakat viszont vágjuk le. Az őszi- és a kajszibarackfánál az egyéves vesszőket kell visszametszeni, méghozzá úgy, hogy a termővessző közelében maradjon egy ugarcsap, hogy a jövő évi termést biztosítsuk.

A biztos termés érdekében ezeket, akkor jó metszeni, amikor már a virágrügyek bontakozni kezdenek. Fontos ilyenkor a fák köré trágyát ásni, hogy biztosítsuk a tápanyag-utánpótlást. Erre jó az istállótrágya és az érett komposzt.

A száraz ágakat és gyümölcsmúmiákat minden esetben vágjuk le!

Ha van szőlő a kertben, akkor őt se hanyagoljuk el. A metszés után érdemes a sebeket lekezelni, fagéllel. Ezután alaposan permetezzük meg.

Az olyan virágos cserjéket, amelyek az egy éves fejlődő, rövid hajtásokon hozzák a virágaikat, enyhén vissza kell metszeni. Ilyen pl. a gyöngyvessző, gyöngyvirágcserje, rózsalonc, kányabangita.

Erőteljesen vághatjuk vissza a virágaikat, ez évi hajtásból fejlesztő bokrokat, pl. bugás és cserjés hortenzia, nyári orgona. A lombhullató madárbirsek, galagonyák, vadrózsák, a japán borbolya és a hóbogyók metszésére kihajtásuk előtt kerüljön sor, de csak akkor, ha túlburjánzottak. Felkopaszodott, két-három évnél idősebb részeket tő közelben vágjuk le, ágvágó ollóval és fűrésszel.

Előző év nyarán fejleszti virágrügyeit az orgona, az aranyfa, a kínai kék akác, az aranyeső, a boroszlán és a díszcseresznye. Őket csak virágzás után metsszük vissza! Viszont ritkíthatjuk és levághatjuk az elöregedett hajtásokat.

A sövényeket, a megfelelő kihajtáshoz február végéig, fagymentes

időben metsszük meg. De virágzás után kell a fagyal-, a gyertyán- és a galagonyasövényeket metszeni.

Mi legyen a konyhakerttel?

Mivel sok zöldség alacsony hőmérsékleten is el kezd csírázni, ezért még az átmeneti fagyok sem károsítják, ezért bátran veteményezhetünk például petrezselymet, spenótot, sárgarépát, hónapos retket, mákot, vöröshagymát, fejes salátát és borsót.

Illetve a lakásban is el lehet kezdeni a palántának szánt magok elvetését, ezek 6 hét alatt nőnek kiültethető méretűre. Balkonládákba ültethetünk karalábét, kelkáposztát, salátát.

Kertünk szépségei az örökzöldek és az egynyári dísznövények

Enyhe, napos időben kerítsünk sort az örökzöldek öntözésére, mert a növények ilyenkor is párologtatnak, és szükségük van a vízpótlásra. Ha ilyenkor árnyékoljuk őket a széltől és a napsütéstől, szintén csökken a kiszáradás veszélye.

A közepes tenyészidejű egynyáriak magvetésének ideje február (csírázás 20 C0).

Néhány közepes tenyészidejű faj: kék bojtocska (Ageratum houstonianum), kerti oroszlánszáj (Antirrhinum majus), kakastaréj (Celosia argentea), törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana), nagyvirágú petúnia (Petunia Grandiflora) hibridek, sokvirágú petúnia (Petunia Multiflora) hibridek, borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta), paprikavirág(Salvia splendens), hamvaska (Senecio cineraria), nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta).

Kertünk minden egyes évben sok-sok törődést igényel. De a fáradságos munka megéri, hiszen nincs is jobb saját termesztésű gyümölcsöt falatozni nyáron és friss zöldségből főzni, salátát készíteni. Virágaink társaságában, pedig, egy baráti/családi összejövetel is sokkal kellemesebben fog telni a kertben.

Sipos József
Sipos Gazda, növényorvos

A teljes cikk megjelent a CSAK A Nőknek magazin oldalán: Itt a tavasz! Éled a kert!