FŰBEN – FÁBAN ORVOSSÁG

Kincsek a természetben

Orvos válaszol - dr. Sallai Dániel

dr. Sallai Dániel

dr. Sallai Dániel

Mielőtt még az a vád érne, hogy ellenezném a gyógyszereket, szeretném azt leszögezni, hogy bármennyire is ellenzik néhányan, vannak állapotok, amiket már csak a nyugati orvostudomány gyógyszereivel lehet kezelni, mégis véleményem szerint a krónikus betegségek megelőzésében kulcsszerep kell, hogy jusson a gyógynövényeknek. Orvosként látom munkám során, hogy mennyi emésztőszervi betegséggel találkozom, nagyon sok műtétet kell elvégezni, mely gyógyuló, de sajnos maradandó folyamatokat is eredményez. Ezért is örülök, annak amit Sipos Gazda elindított, a tudatos növényi alapanyagok előállításának szakmai támogatása, szakmai támogatás. Melyből olyan élelmiszereket lehet előállítani, mely egészséges hatással lesz szervezetünkre.

Ugyanakkor nem minden egészséges, ami természetes, vegyük például tetanus toxint az is természetes, de mégsem egészséges.  Azt viszont figyelembe kell vennünk, hogy az ember akár mennyire is igyekszik magának természetes környezetet teremtve kiszakítani magát a természetből ez ösztönzött arra, hogy közzé tegyek néhány tudományosan megalapozott gondolatot, adatot a különféle betegségek gyógynövényekkel történő kezelésével kapcsolatban, hiszen azt tapasztalom, hogy ebben a témakörben még napjainkban is sok félreértés és szájhagyomány útján terjesztett babona létezik.

Így most a következőkben szeretnék néhány gondolatot táblázatos formában megosztani a gyógynövények segítségével történő megelőzés és enyhébb betegségek kezelésével, a fitoterápiával kapcsolatban.

Gyógynövényes terápia

A következő táblázatban egy a szakmámhoz közelebb álló betegségcsoport az emésztőrendszerre ható gyógynövényekről szeretnék pár gondolatot megosztani.

Akit érdekel egészségünk megelőző vagy gyógyító folyamata, azoknak részletesebben ajánlom szeretettel ezt a könyvet: Csupor Dezső: Fitoterápia növényi szerek a gyógyászatban

Az emésztőrendszeri panaszok kezelése a gyógynövényes terápia egyik legnagyobb múltú, Kollegáim többsége által is elfogadott területe. A felhasznált növények zömének hatásosságát a hagyományos alkalmazások során nyert tapasztalatok és a mára már egyre több tudományosan is bizonyítható kísérlet is igazolja. Mivel a téma annyira összetett és szerteágazó álljon itt egy táblázat a teljesség igénye nélkül:

Gyógynövény  Diszpepszia  Étvágytalanság  Irritábilis bél  Hasmenés  Puffadás  Székrekedés
Aloe x
Angelika (orvosi angyalgyökér) x x x
Ánizs x
Articsókalevél x
Benedekfű x x
Boldólevél x
Borsmenta x x
Cickafarkfű x x
Citromfű x
Édes narancs x
Édeskömény x x
Egyiptomi utifű mag x x x
Fahéj x x x
Fehér üröm x x
Fűszerkömény x x
Görögszéna x
Gyermekláncfű x x x
Gyömbér x
Házi len x x
Izlandi zuzmó x
Kardamom termés x
Keserű narancs x x
Kínai gyömbér x
Kis ezerjófű x x
Kondurángó x
Koriander x x
Közönséges orbáncfű x
Közönséges párlófű x
Kurkuma x
Kutyabengekéreg x
Máriatövismag x
Orvosi pemetefű x x
Ördögcsáklyagyökér x x
Palástfű x
Rebarbara x
Rozmaring x
Szegfűszeg x
Szenna x
Tárnicsgyökér x x x
Vérontófű x
Vidrafű x x
Vörös kínafa kéreg x x

Jó egészséget kívánok!