8 DOLOG, AMIVEL TEHETÜNK A VASTAGBÉLRÁK ELKERÜLÉSÉÉRT

Orvos válaszol - dr. Sallai Dániel

dr. Sallai Dániel

dr. Sallai Dániel

Kevesen tudják, de a köznyelvben csak vastag és végbélráknak nevezett tumoros folyamat a három leggyorsabban ölő ráktípusok között van, ami sajnos nem is kap akkora figyelmet amekkorát kellene, hogy kapjon. Az utóbbi 30 évben világszerte e betegség kialakulása a sokszorosára nőtt. Hazánkban az előfordulása 100.000 lakosra 15 megbetegedés jutott évente, napjainkban ez a szám 45, így hazánkban ez a harmadik leggyakoribb daganatos halálok. Leggyakrabban 60-80 évesek között fordul elő, de elmondható, hogy az esetek 80%-a 50 éves kor felett van. Ami még elmondható, hogy a nemek között nem tesz különbséget: egyenlő arányban sújtja a férfiakat és nőket. A halálesetek többségét a rendszeres szűréssel meg lehetne előzni: Hazánkban évi 7500 új beteget regisztrálnak, ebből 5000 esik áldozatául ennek a betegségnek. Ezen esetek jelentős részében már áttét is kialakult, mivel e betegség (mint a rákos megbetegedések általában) fájdalmatlanok, így az emberek is később fordulnak orvoshoz. Viszont abban az esetben, ha a daganat átterjedt a hasüreg nyálkahártyájára vagy más szervekre, a túlélési idő körülbelül 7 hónap, dacára a legkorszerűbb sebészeti eljárásoknak ilyen esetben már csak a beteg közérzetén tudunk javítani, azzal, hogy megszüntetjük a daganat által okozott bélelzáródást.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha már több mint 2 hete tartanak a következő tünetek:

  • Egymással váltakozva fellépő hasmenés
  • Egymással váltakozva fellépő székrekedés
  • Véres vagy nyákos váladék a székletben
  • Bármely emésztési zavar, ami nem függ össze a táplálkozással

 

A bevezető gondolataim után, lássuk mi az a 8 dolog amivel megelőzhetjük a vastagbélrák kialakulását:

1. Szűrések

A rendszeres ellenőrzések a legjobb módjai annak, hogy még időben diagnosztizálhassuk a betegséget. A szűrést 50 éves kor felett érdemes elkezdeni, habár vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint már 45 éves kor fölött is ajánlott. Azoknál, akiknél közeli hozzátartozó is érintett, a szűrést érdemes még korábbi időpontra tenni.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért

Székletvér (FOBT/FIT tesztek): Akár évente érdemes ellenőrizni az a székletben szabad szemmel nem látható vér meglétét, ugyanis ez előre jelezheti a rákos megbetegedés kezdetét.

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia): A vizsgálat során, bódítást követően egy kamerával felszerelt hajlékony cső kerül felvezetésre a vastagbélbe, amin keresztül, megfelelő előkészítést követően, a vastagbél teljes hosszában megvizsgálható, sőt a kisebb gyanúsnak tűnő elváltozások, kóros növedékek (polypok) levehetők. Egyes ajánlások szerint tünetmentes esetben is 10 évente érdemes ezt a vizsgálatot elvégeztetni.

2. Egészséges testsúly

A dohányzást nem számítva semmi más nem jelent nagyobb kockázatot a rák kialakulására, mint a túlsúly. Több mint 11-féle rák kialakulása összefüggésbe hozható a kóros túlsúllyal és elhízással. A testtömegindex (BMI) egy  megfelelő mutató annak eldöntésére, hogy szükséges-e a fogyás a későbbiekben.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért

Az alábbi honlapon ki is számolhatjuk BMI-nket (hazipatika.com):
BMI (testtömegindex) kalkulátor

3. Dohányzás kerülése

Azon felül, hogy a dohányzás növeli az olyan betegségek, mint a szív- és érrendszeri és különféle tüdőbetegségek kialakulását, a dohányzás 14-féle ráktípus kialakulásáért tehető felelőssé.  Ha Ön dohányzik, annak abbahagyása számos előnnyel jár már az utolsó szál cigarettát követően is.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért

Ehhez itt találhat segítséget (webbeteg.hu):
10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

4. Rendszeres mozgás

A mozgás, a rendszeres nem versenyszerű sport a vastagbélrákon kívül számos más, komoly betegséget is képes megelőzni. Minden fizikai aktivitás jobb, mint a semmi, de ami ajánlott lenne az a napi 30 perc testmozgás.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért
5. Az alkoholfogyasztás mérséklése

Hazánkban az elfogyasztott alkoholos italok mennyisége abszolút alkoholtartalomra átszámítva évente 10 és 11 liter közötti értéket mutat lakosonként. Ez azt jelenti, hogy az alkoholfogyasztó országok sorrendjében Magyarország az első tíz közé sorolható.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért

Az az ember, aki 0,4g/ testtömegkg abszolút alkoholnál több alkoholos italt fogyaszt naponta, potenciálisan kiteszi magát az alkohol egészségkárosító hatásának, ami a különféle rákos megbetegedések (máj, hasnyálmirigy, szájüregi és gége) kialakulásán kívül gyomorfekélyt, hasnyálmirigy gyulladást, májzsugorodást, epilepsziát és elbutulást és szenvedélybetegséget okoz. A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy egy 100 kg-os embernél az átlagos elviselhető napi maximum dózis a szervezet számára: 40 gramm ami megfelel 1,5 üveg sörnek vagy 4 dl bornak vagy 1dl whiskynek. Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlen ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan. Legújabb kutatások szerint, habár az alkoholnak (főleg a vörösbornak) vannak pozitív hatásai a szív érrendszeri betegségekre, fogyasztása csak mértékkel javasolt. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4981808/)

6. Vörös húsok korlátozott fogyasztása

A vörös húsok (marha-, birka-, sertéshús) és tartósított húskészítmények (sonka, szalámi, kolbász) túlzott fogyasztása bizonyítottan növeli a vastagbél és végbélrák kockázatát. Az ajánlások szerint az elfogadott a heti 3 adag ezekből a húsfélékből. A fehér húsok (csirke, pulyka) és a hal fogyasztásával kapcsolatban a daganatos kockázat növekedését nem mutatták ki.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért
7. Teljes kiőrlésű gabonafélék

Teljes kiőrlésű gabonafélékből készült sütőipari termékek bőséges fogyasztása magas rosttartalmuknak köszönhetően csökkenti a vastag-és végbéldaganatok kockázatát.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért
8. Egészséges, vegyszermaradék-mentes zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

Sok zöldség, gyümölcs fogyasztása csökkenti a szájüreg-, a garat-, a gége, a nyelőcső-, a tüdő-, a gyomor-, valamint a vastag és végbéldaganatok kockázatát. A keresztesvirágúakban (káposztafélék, retek, torma) gazdag táplálkozás valószínűleg véd a vastag-végbél- és pajzsmirigyrák ellen. A hagymafélék és a paradicsom (jelentős flavonid és likopintartalom) és a citrusfélék gyomorrákellenes hatása bizonyított. A zöldségekben és gyümölcsfélékben található karotinoidok és flavonidok szintén rákellenes hatással bírnak, amelyet számos kutatás igazol. E szakmai munkában is segíti Önöket Józsi, hogy ilyen termékeket tudjanak előállítani és fogyasztani.

8 dolog, amivel tehetünk a vastagbélrák elkerüléséért

Jó egészséget kívánok!

 

Források:

  1. Ádány Róza: Megelőző Orvostan és Népegészségtan, Medicina kiadó 2012. (625-626.o.)
  2. Gaál Csaba: Sebészet, Medicina kiadó 2012
  3. Tulassay Zsolt: A belgyógyászat alapjai, Medicina kiadó 2015.
  4. webbeteg.hu: A három leggyorsabb daganat
  5. boraszportal.hu: Mennyi a napi megengedhető alkoholfogyasztás?