AZ ÉV GYÓGYNÖVÉNYE: A CICKAFARK

Fűben, fában van az orvosság

Kedves Barátaim,

Hamarosan virágzik az egyik leggyakoribb mezei gyógynövényünk, a cickafark. Emlékszem gyerekkoromból Nagymamámra, aki a gajdosi tanyánk környékén vagy a földeáki temetőbe menet mindig szedett néhány szálat ebből az egyszerű, de annál hasznosabb gyógyfűből. Ismerjék meg a jó tulajdonságait, és gyűjtsék bátran a mezei séták alkalmával!

A közönséges cickafark az egyik legrégebben használt és legközismertebb gyógynövényünk. Latin neve (Achillea millefolium) egy legendára utal, amely szerint a trójai hős, Akhilleusz sebesült társának vérzését cickafarkkal csillapította. Az ókori Rómában sebgyógyító, gyulladáscsökkentő gyógynövényként ismerték, és hasonló céllal használták a kínai orvosok is.

Magyarországon a mezei cickafark (Achillea collina) az elterjedt, ennek virágos hajtásait gyűjtik és használják. Népi elnevezései között a cickóró, az egérfarkfű vagy az ezerlevelűfű változat is ismert. A hajtás, a virágzat és a növény illóolaja egyaránt szerepel a szabadon forgalmazható gyógynövények listáján.

Miről ismerjük fel?

Kép forrása: pixabay.com

A szerény megjelenésű mezei cickafark száraz réteken, legelőkön, szikeseken, nyílt területeken, parkokban gyakran előfordul. A virágzathoz közel dúsan elágazó, szívós szárának magassága a termőhelytől függően 30-70 cm is lehet. Levelei keskenyek, többszörösen szárnyasan tagoltak (innen az ezerlevelűfű elnevezés), sötét szürkészöld színűek, illatosak, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Kicsiny, enyhén kesernyés illatú virágai fészkes virágzatot alkotnak, színük fehéres, néha rózsaszínű.


Képek forrása: pixabay.com

 

A fehér virágú, nyíló virágzó hajtás felső részét és a virágzatokat gyűjthetjük májustól egészen augusztusig. Könnyen és gyorsan kiszárítható. Szedésekor egyetlen szabályt kell csak betartani, a rózsaszínes példányokat ne gyűjtsük!

Növényi kötszer

Nagymamám akkor készített a cickafark teájából borogatást, ha a családból valaki megvágta vagy felsértette a kezét, lábát, de zúzódásokat, duzzanatokat, orrvérzést, aranyeres vérzést is csillapított vele. A növény akkor is jó szolgálatot tett, ha a mezei munka közben sérült meg valaki, ilyenkor egyszerűen összemorzsolta vagy összerágta a leveleket, és a sebre rakta. Teáját főként emésztési panaszok vagy gyomor és bélgörcsök esetén ittuk. Kora tavasszal a cicakafark enyhén kesernyés, friss levélkéit nyersen, zöld salátákba keverve fogyasztottuk tisztító hatásáért.

A népi felhasználást a tudományos vizsgálatok is igazolták, a szakirodalom étvágytalanség, emésztési panaszok, a gyomor-bél-traktus és a méh enyhébb görcsös panaszainak enyhítésére ajánlja. Emellett talán legfontosabb tulajdonsága az erős gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatás, ezenkívül az epetermelést és epeelfolyást serkentő hatása is ismert. Klasszikusan három területen alkalmazzák: görcsös női panaszok enyhítésére, emésztőszervi rendellenességek (étvágytalanság, emésztési panaszok) kezelésére, külsőleg pedig sebek, sérülések tisztán tartására, gyógyítására. Fürdőjét reumatikus panaszok, ízületi fájdalmak enyhítésére is ajánlják.

A kertben is hasznos

Kép forrása: pixabay.com

A cickafark a kiskertben is jó szolgálatot tesz: csupán egyetlen levele jelentősen meggyorsíthatja egy talicskányi komposzt lebomlását; a komposzthoz egy darab friss, apróra vágott levelet adjunk. A gyökere által kiválasztott anyagok megnövelik a szomszédos növények ellenálló-képességét a betegségekkel szemben, ezért örüljünk neki, ha megjelenik a gyepben vagy a fűszernövények, virágok között, sőt egy-egy tövet be is telepíthetünk a haszonnövények közé.

Fogyasszunk, ha szükséges, a természet tárházából, érdemes. Fűben, fában van az orvosság.

Együtt – Mindenkiért!