AZ ÉV FÁJA: AZ ILLATOS HÁRSFA

Fogyasszunk minél több gyógynövényt, hiszen fűben, fában van az orvosság

Kedves Barátaim,

Hamarosan kibontja millió virágát, és mindent eláraszt illatával a hársfa. Gyermekkorom egyik emléke, hogy ha a családból valakit ágynak döntött a megfázás, Nagymamám forró hársfateával kúrálta. A tea izzasztó, lázcsillapító, köhögéscsillapító hatását néha egy kanálka hársmézzel is fokozta.

Nagymamám tudása régi hagyományokon alapult, hiszen a hársfát a gyógyászatban a középkor óta használják. A kislevelű hárs (Tilia cordata), a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) és a kettő kereszteződéséből keletkezett hibrid, a közönséges hárs (Tilia vulgaris) napjainkban is népszerű, számos gyógyszerkönyvben megtalálható gyógynövény.

Az év fája: az illatos hársfa

Kép forrása: pixabay.com

A jellemzően kúp alakú hársfa a régi kultúrákban a vágyakozás, gyöngédség, szerelem jelképe volt, lombja alatt gyakran tartottak lakodalmakat, ünnepségeket. Szív formájú levelei miatt jelentős szerephez jutott a lovagkor és a mágikus gyógyászat szimbolikájában. Kérgét törött vagy meggörbült végtagok rögzítésére is használták.

Három fajtáját használjuk gyógynövényként

Az év fája: az illatos hársfa

Kép forrása: pixabay.com

A Tilia nemzetség több faja egész Európában, így Magyarországon is elterjedt, elsősorban a hegyvidéki lomberdőkben, de a virágzást kísérő kellemes illata, szép formája miatt városi utcákon, parkokban is szívesen ültetik. A kislevelű hárs lassú növekedésű, nagyjából 20 méter magas fa, amely júniusban virágzik. Kiváló mézelő.

A nagylevelű hárs valamivel korábban bontja ki virágait, és akár 30-40 méter magasra is megnő. A gyógynövényként értéktelen ezüsthársat (Tilia tomentosa, Tilia Argentea) molyhos levélfonákjáról ismerhetjük fel. Mivel minden nemzetségtársánál jobban tűri a városi klímát, előszeretettel ültetik városi környezetbe – ha drogként nem is hasznosítjuk, virágainak illatával, szépségével így is sok örömet okoz.

Az év fája: az illatos hársfa

Kép forrása: pixabay.com

A hárs jó illatú virágai zöldessárgák, ötszirmúak, jellegzetes lecsüngő virágzatot alkotnak, tengelyükön hosszúkás murvalevéllel. Mindhárom említett faj murvaleveles virágzatát gyűjthetjük június tájékán, lehetőleg közvetlenül a virágok kinyílása előtt. Napsütéstől védett helyen, kiterítve szárítsuk meg minél előbb (csodálatos illata a lakásban mindent beborít). A kiszárított virágokat légmentesen, minden nedvességtől óvva kell tárolni. A drog egy év alatt sokat veszít illóolaj-tartalmából, ezért minden júniusban gyűjtsünk belőle frisset. A hársvirág gyűjtése élvezetes közös elfoglaltság, csak arra vigyázzunk, hogy közben ne sértsük meg a fa ágait.

Jóízű gyógyító

A virágokat megfázásos betegségek, száraz köhögés kiegészítő kezelésére alkalmazzák. Fő hatása immunserkentő, izzasztó, lázcsillapító, enyhén görcsoldó és köhögéscsillapító. Enyhe immunerősítő hatása miatt kellemes ízű teája nagyobb járványok idején megelőzésre is fogyasztható. Ha megfázáskor izzasztó hatásáért isszuk, akkor forró fürdő után, lefekvés előtt célszerű kortyolni, akár hársmézzel édesítve. A tea nyálkatartalma révén mérsékli a torokfájást és a köhögési ingert.

Hársfa tea

A tea elkészítése forrázással történik. Egy csészéhez kb. egy evőkanálnyi összemorzsolt virágos levél kell. Leforrázzuk lefedjük, 5-6 percig pároljuk. Nagyon aranyló, magában is finom, méz se kell hozzá.

 

Kép forrása: pixabay.com

Fogyasszunk minél több gyógynövényt, hiszen fűben, fában van az orvosság.

Együtt – Mindenkiért!