Kertem Kamrájából
Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata
Sipos Gazda
Kedves Főzni Szerető Barátaim!
Az idő órája lassan egy hónappal megint előrébb mozdult. A jelképes aranyfakanalat a májusi hónapban Kispálné Bán Mária vette át. Marcsi, mint természetgyógyász szakember, nagy hangsúlyt fektetett a gluténmentes alapanyagokból történő receptek elkészítésére és ajánlására. E receptek után, melyekhez mindig egy igazi csemegét, egy gyógyteát is főzött gyógyító javaslatként.
Olvastam, hogy ma Magyarországon a gluténérzékenyek becsült száma 1-3 százalék között alakul. Befolyásolhatja a külső környezeti tényezők hatása, a genetika is szerepet játszhat a betegség kialakulásában. A lisztérzékenységet a vékonybél nyálkahártyájának felszívódási zavara és károsodása jellemzi. Kérlek tudjatok róla, ezt az arra fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt glutén nevű fehérje váltja ki. A lisztérzékenység az immunrendszer tartós érzékenysége a gluténnel szemben.
Erre a problémára is ajánlott értékesebbnél értékesebb recepteket Marcsi. Szívből köszönöm az ötleteidet, munkádat, a szép fotókat és a gyógyító teákat! A jelképes aranyfakanalat a mai nappal átadja Mária, de hogy kinek, legyen meglepetés…!
Jó étvágyat és jó egészséget kívánok mindenkinek!
Kispálné Bán Mária
Utolsó hétvégémhez érve, őszintén el kell, mondjam, hogy a legnagyobb nehézség ebben a fantasztikus programban, amit Sipos Gazda kezdeményezett és felkért, hogy én is csatlakozzam hozzá, az volt, hogy ki kellett mérnem a hozzávalókat. Az adagok már benne vannak a kezünkben, 23 éves főzés után pedig abból főzünk, ami otthon van.
Általában ebből születnek a legjobb receptek.
Nagyon köszönöm Sipos Józsinak a lehetőséget, fantasztikus érzés, hogy én is a részese lehettem e szép küldetésnek. A 4 hét alatt, csak néhány ételt lehet bemutatni, szerintem mindenkiben rekedtek még csodás receptek. Viszont ha csak egy étel is megtetszett bárkinek, akkor már megérte.
A mai ajánlatom, bízom benne, hogy elnyeri a tetszéseteket. A zellergumó éppoly hasznos, mint a zeller szára, levelei, vagy a magja, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.
A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, értékes tulajdonságai miatt, pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat, a húgy utakban, a vesében, a belekben és a gyomorban, nagyon jó vizelethajtó hatású.
E heti menüajánlatom
Zellerkrémleves, ropogós zeller csíkokkal
Dubarry szelet, rozmaringos sültburgonyával
Gluténmentes piskótatekercs házi baracklekvárral
+ Hársfatea
4 főre számítva
Zellerkrémleves, ropogós zeller csíkokkal
Hozzávalók:
- 1 nagy zeller gumó
- 1 idared alma
- 1 csicsóka
- 1 kis fej vöröshagyma
- só ízlés szerint
- csipet borsika
- 1 csipet szerecsendió
- 2 l víz
- 2 evőkanál tápióka liszt
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
Lereszeljük az almát, zellert, csicsókát, hagymát és feltesszük főni 2 liter vízben.
Ízesítjük sóval, borsikával és szerecsendióval. Amikor megfőtt, habarást készítünk. A tápióka lisztet és a tejszint elkeverem. Főzzük a levest 2-3 percig, utána turmixoljuk, hogy szép krémes legyen. Közben kisütjük pici olajban, a zeller csíkokat. Finom ropogós lesz étkezés előtt közvetlenül szórjuk rá a levesre.
Dubarry szelet, rozmaringos sültburgonyával
Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli
- 1 pulykamell
- só
- borsikafű
Rozmaringos sült krumpli
- 6-7 szem krumpli
- fokhagyma
- 1-2 csipet rozmaring
- csipett kakukkfű
- só
Elkészítés:
A pulykamell szeleteket ki klopfoljuk és elősütjük kicsi olajban. A szeleteket zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és rátesszük a sós vízben roppanósra főtt brokkoli rózsákat. Végül leöntjük besamelmártással és sajtot szórunk a tetejére. Természetesen karfiollal is készíthetjük.
A brokkoli többek között, azért is az egyik kedvencem, mert védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen és rendszeres fogyasztása, karbantartja a vércukorszintet.
Selymes besamelmártáshoz
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál köles liszt
- 5 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt
- só
- borsikafű
- csipet szerecsendió
Elkészítés:
A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön pirítjuk. Amikor habzik, hozzáadjuk a felforrósított tejet, és gyorsan elkeverjük. 2 percig forraljuk. Amikor elkészült, sóval, borsikafűvel és szerecsendióval fűszerezzük. Levesszük a tűzről, keverjünk bele 10 dkg sajtot.
Desszert:
Glutén mentes piskótatekercs házi baracklekvárral
Hozzávalók:
- 7 db tojás
- 7 evőkanál nádcukor
- 5 lapos evőkanál gluténmentes rizsliszt
- 1 evőkanál útifűmaghéjliszt
- 1/2 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 üveg baracklekvár
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől, ezután a cukrot és a sárgáját habosra kikeverjük, hozzáadjuk a liszteket és a sütőport. Csomómentesre elkeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, és óvatosan elkeverjük a lisztes keverékkel.
A tepsit mindig béleljük ki zsírpapírral, mert erről szépen lejön a kisült piskóta, beleöntjük a masszát a tepsibe és elsimogatjuk, 20 percig sütjük 180 fokon. Melegen a zsírpapírral együtt feltekerjük a piskótát, és amikor kihűlt megkenjük házi baracklekvárral. Kiváló antioxidáns a sárgabarack, magas C-vitamin tartalommal. Két-három szem már fedezi a napi A-vitamin szükségletünket, segíti a látást és erősíti az immunrendszert. Hamarosan érik és fogyaszthatjuk, illetve főzhetjük belőle a finom baracklekvárt!
Gyógytea javaslatom
Hársfatea
A hársfatea télen az egyik kedvenceim közé tartozik, viszont csak akkor élvezhető csodás íze a téli hidegben, ha most begyűjtjük. A molyhos levelű hárs gyűjthető, az ezüstlevelű nem.
A fákat kímélve csak a virágzatot szedjük.
Teája, a kamilla után a legnépszerűbb házi szer a meghűléseknél, izzasztásra, köhögéscsillapításra, vértisztításra és idegerősítésre. Nagyon finom, egészségetekre!