VASÁRNAPI RECEPT A TANYASI ÍZEK VILÁGÁBÓL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Az egészséges és tudatos élelmiszer előállítás egyre fontosabb életünkben. Sajnos sokan küzdenek emésztőszervi és allergiás problémákkal is. Ezért is fontos, ha megtehetjük olyan élelmiszer alapanyagokat vásároljunk, mely ellenőrzött, nyomon követett és mentes a káros anyagoktól. Ebben szeretném és törekszem rá segíteni Embertársaimat.
Beszélgetéseink során és a küldött levelekben is többen bátorítottak, hogy legyen a Sipos Gazda oldalon vasárnaponként megjelenő receptes bejegyzés, gyűjtemény. Nagyon örültem az építő gondolatoknak, amit nagyon köszönök!
Örömmel szeretném megosztani Veletek, hogy a mai vasárnappal kezdődően, minden vasárnap délelőtt a Kertem Kamrájából – recept gyűjteményt szeretnék átnyújtani Nektek.
Úgy gondolom, hogy a hasznos célokat, eredményeket és támogató segítségeket csak közösen, Együtt lehet elérni. Így minden hónap receptjeinek ajánlatát és elkészítését Kedves Barátaim, Kedves Háziasszonyok segítségével teszem.
Első hónap fantasztikus ízvilágát Gyömrei Anita, Hódmezővásárhelyen Családjával élő Édesanya írja és készíti el számunkra.
Köszönöm Anita kedvességét mindannyiunk nevében is! Fogadjátok szeretettel!

 

Gyömrei Anita

Gyömrei Anita

A hét elején egyszer csak megcsörrent a telefonom. Örömmel láttam, hogy Józsi hív. Nagyon megörültem, hogy megint eszébe jutottam. Miután megbeszéltük, kinek hogyan is indult az év, gyorsan a tárgyra tért. Amikor meghallottam, hogy lesz receptes rovat is a siposgazda.hu-n, csak annyit tudtam mondani, hogy vééégre. Személy szerint, már régóta szerettem volna, ha kicsit belecsempészi a konyhai ténykedést is a Sipos Gazda „menüjébe”. Annak pedig külön és nagyon örültem, hogy az első hónap vasárnapjaira engem kért fel, hogy egészséges élelmiszerekből készített ételeink receptjeit megoszthassam Veletek.

Receptjeimmel igyekszem megédesíteni a vasárnapokat, remélem, mindenki egészségre válnak majd az elkészített ételeim. Családunkban törekszünk arra, hogy a tanyánk környékén megtermelt növényekből, ott nevelt állatok és termékeikből állítjuk össze a receptet. Fontos számomra a vegyszer-maradéktól, a káros adalékanyagtól mentes, friss, ízletes ételek elkészítése.

Elsősorban édesanyámtól, nagynénéimtől tanultakat osztanám meg Veletek, de szeretnék egy-két saját kísérletezés eredményét is becsempészni. Tudom, hogy mindenkinek megvan a maga jól bevált a receptje, inkább csak ötleteket adnék, hogy én hogyan is készítek egy-egy fogást.  Jómagam egyszerű háziasszony vagyok, lassan már tíz éve vezetem szeretett Családom háztartását is. Szeretek főzni, sütögetni, új recepteket kipróbálni, és kicsit kísérletezni.  Az általam javasolt ételek receptjei, legalább 5 főre elegendőek.

 

A mai vasárnapi receptem a következő

Tyúkhúsleves csigatésztával
Majonézes hús a levesben főtt húsból
Aranygaluska vaníliasodóval

Azért ezeket az ételeket választottam első alkalommal, mert mindegyik recept elkészítését édesanyámtól tanultam. Az ember élete akárhogy is alakul, a gyerekkori ízek mindig megmaradnak emlékeinkben, különösen akkor, ha már azt csak mi magunk készíthetjük el, ezért igyekszünk megtalálni azt az ízharmóniát, amit édesanyánktól tanultunk. Emlékszem az aranysárga leveseire, a sült hús illatára és az utánozhatatlan kalácsai ízére. Nem is borzolom tovább a kedélyeket, következzenek a receptek:

Tyúkhúsleves csigatésztával

Hozzávalók:

  • Egy egész bontott tyúk
  • 2 szál gyökér
  • 1 db zeller
  • 1 db fehér paprika
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db burgonya
  • másfél evőkanál asztali só
  • 6 szem fekete bors
  • 1 kávéskanál egész kömény
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 25 dkg csigatészta

A tyúkleves azért is volt számomra kézenfekvő megoldás a mai ebédhez, mert az udvarunkba több szép aranyló taréjú tyúkocska kapirgál évről-évre.

A szépen elkészített tyúkot felteszünk főni 3 liter vízben. Beletesszük a sót, az egész fekete borsot, az 1 kávéskanál egész köményt. A húsleves lényege, hogy lassú tűzön főzzük. Erre mindvégig érdemes odafigyelni, és akkor nagyon szép tiszta marad a levesünk.

Megpucoljuk a zöldségeket, az 1 fej fokhagymát, aminek én csak a gyökérrészét és egy-két oda nem illő héját távolítok el. Hozzátesszük a levesbe a fehérpaprikát, a zellert, melyet négybe vágunk. Majd megpucoljuk a 3 szál sárgarépát, 2 szál gyökeret, egy fej vöröshagymát, 2 burgonyát. Ezeket körülbelül 2 óra főzés után tegyük a levesbe, majd egy kisebb csokor petrezselyemzöldet is beleteszünk. Ezzel is elérjem a gyerekkori emlékeimben élő kívánt ízhatást.

Ha megfőtt, szűrőkanál segítségével kiszedjük a zöldségeket, majd a húst, és leszűrjük a levest. A leves levében megfőzzük a csigatésztát – 25 dkg-ot -, és a leves mellé, külön tányéron tálaljuk a vele főtt zöldségeket.

Majonézes hús

 Hozzávalók:

  • 250 gramm majonéz
  • 1 evőkanál delikát
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg teavaj

Először is a majonézhez hozzáadjuk az 1 evőkanál delikátot, összekeverjük vele és ezzel szépen bekenegetjük a levesben főtt húsdarabkáinkat. Ezt követően zsemlemorzsába forgatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A végén a teavajat a tetejére szeleteljük. 180 fokon aranybarnára sütjük kb. 40 perc alatt. Köretnek rizst, körtebefőttet adhatunk hozzá.

Majonézes hús a levesben főtt húsból

Aranygaluska

Hozzávalók:

  • Fél liter tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag élesztő
  • 10 dkg teavaj
  • 1 csapott evőkanál asztali só
  • 3 tojás sárgája
  • kb. 80 dkg liszt

Az aranygaluska anyu nagy kedvence, nagyon gyakran elkészítette nekünk. A vaníliasodó az én kísérletezésem eredménye.

A tejet 2 evőkanál kristálycukorral megmelegítjük, belemorzsoljuk az 1 csomag élesztőt. Ha felfut, beledaraboljuk a teavajat, beletesszük a felfuttatott tejbe a csapott evőkanál sót is. Kicsit hagyjuk olvadni a vajat a tejbe, majd egy nagyobb edénybe téve hozzáadjuk a tojások sárgáját,  kb. 50 dkg lisztet és fakanállal simára kavarjuk.

Ezután még fokozatosan beledolgozzuk a maradék lisztet. Szép, sima tésztát kapunk, amit enyhén meghintünk liszttel, konyharuhával letakarunk és meleg helyen hagyjuk kelni fél órát. A kelés után, a lisztezett nyújtódeszkán kézzel széthúzzuk, elegyengetjük kb. másfél ujjnyi vastagra és kávéspohárral kiszaggatjuk. A tepsit vajjal kikenjük, betesszük a kiszaggatott korongokat, ha megtelt a tepsi alja, akkor olvasztott teavajjal megkenjük és meghintjük cukros dióval. Erre jön a következő sor, amíg el nem fogy. Ha elfogyott a tészta, akkor meleg helyen ismét pihentetjük 30 percet, konyharuhával letakarva. Előmelegített sütőben 180 fokon (alsó-felső sütés) készre sütjük, mely kb. 40 perc alatt történik.

Vaníliasodó

Hozzávalók:

  • 3 tojás sárgája
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 8 dl tej
  • kevés vaníliaörlemény vagy vaníliás cukor

A tojások sárgáját a kristálycukorral, a liszttel és 1 dl tejjel simára keverjük. Végül felöntjük a maradék tejjel, és összefőzzük. Ízesítjük a vaníliával.

Az elkészült aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk.

Aranygaluska vaníliasodóval
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Vasárnapi recept a tanyasi ízek világából fantasztikus ételeit Gyömrei Anita, Hódmezővásárhelyen Családjával élő Édesanya írta és készítette el számunkra.