VASÁRNAPI ÉTELEK A TERMÉSZET AJÁNDÉKAIBÓL

Kertem Kamrájából

Sipos Gazda vasárnapi ebéd ajánlata

 

Sipos Gazda

Sipos Gazda

Kedves Főzni Szerető Barátaim,

Szeretném örömömet kifejezni, hogy milyen sok érdeklődés, követés, építő vélemény és tanács érkezik a Kertem kamrájából rovat témakörhöz. Köszönöm Nektek. Köszönöm Anita lelkes és odaadó munkáját is.

Azt tapasztalom, hogy napjainkban egyre több Barátom és Ismerősöm ismeri fel, hogy a sok betegség kiváltó oka a helytelen, mozgásszegény életmód, továbbá az egészségtelen és túlzott táplálkozás. Tudom és hiszem, hogy a tudatos táplálkozással és a tudatosan előállított és beszerzett alapanyagokkal megőrizhetjük egészségünket. Védekezhetünk a betegségekkel szemben, növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítményünket is.

A szervezetünk annyi energiát használ el, amennyire az adott életműködéshez szüksége van. Ha többet eszünk a szükségesnél, a felesleget elraktározza zsír formájában, így hízunk. Ha több energiát használunk el, mint amennyit a szervezetünkbe viszünk, ekkor felhasználja a raktározott tartalékot, így fogyni fogunk.

Számomra az egészséges táplálkozás a következőt jelenti:

  • Együnk sok, megbízható helyről származó zöldséget és gyümölcsöt!
  • Étkezzünk változatosan, mindenfélét, de keveset!
  • Későn ne vacsorázzunk! Ne hagyjunk ki étkezéseket!
  • Rendszeresen, naponta négyszer-ötször étkezzünk!
  • Az étkezésünk nyugodt körülmények között történjen!

 

Gyömrei Anita

Gyömrei Anita

Nem tudom, Ti, hogy vagytok vele, de nekem a mindennapokban az egyik leggyakrabban feltett kérdés a Családom felé a „mit főzzek ma?”.  Ha a főzésről van szó, számításba kell vennem, ki mit szeret, milyen régen készítettem el, mivel kombinálhatom, és laktató is legyen. Történt, már többször velem, hogy napokra előre elterveztem a menüt, aztán meg leblokkoltam és semmi nem jutott eszembe.

Ezeken az ihletmentes napokon is kerül finom étel az asztalra, de sokkal jobban szeretek úgy főzni, hogy legalább már előző nap tudom, mit is szeretnék a Családom elé varázsolni másnap délben. Általában már korán reggel felkészítem az ételt, mire gyermekeimet az iskolába elviszem, hazaérkezve, csak be kell fejeznem az ebédet.

A mai vasárnapra a Sipos Gazda, Kertem kamrájából rovatba készítettem és ajánlani szeretnék nektek, egy kellemes zöldséges gombalevest vajasgaluskával, utána meg egy igazán laktató pacalt körömmel készítettem. Desszertként, a Macskaszem süteményem kacsint be hozzátok! Az elkészített ételeim saját szájízünkre vannak javasolva, de ki-ki kedvére variálhatja benne a fűszereket, összetevőket. Számomra nagyon fontos tényező, hogy olyan alapanyagokkal készítsem el ételeinket, amit mi állítunk elő, vagy szakmai irányítás mellett tudjuk, hogy milyen kezeléseket kaptak növényeink. Ebben Józsi segít, így tudjuk mi a helyes technológia lépés.

 

A mai vasárnapi receptem a következő

Gombaleves vajasgaluskával
Körmös pacal
Macskaszem

Gombaleves vajasgaluskával

Hozzávalók:

Gombaleves vajasgaluskával

  • 1 fej vöröshagyma
  • fél dl olaj
  • 1 szál gyökér
  • 2 szál sárgarépa
  • 1,5 kg gomba (lehet variálni: csiperke – fehér, barna; laskagomba)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 evőkanál só
  • 1 csapott kávéskanál őrölt bors
  • 1-1 teáskanál kakukkfű-majoránna
  • 1 evőkanál őrölt paprika

Elkészítés:

A vöröshagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk az egyenletesen karikára vágott gyökeret, sárgarépát. Forgatjuk kb. 10 percet az olajon, közben apróra darabolva rátesszük a fokhagymát, meghintjük pirospaprikával és folyamatosan kevergetjük egy fakanál segítségével 1-2 percig (vigyázva, nehogy megégjen az őrölt paprika), majd felöntjük kb. 1 liter vízzel. Félfövésben rátesszük a szeletelt gombát, és időközben fűszerezzük.

A tejfölt kikeverjük az 1 evőkanál liszttel, leveslével felengedjük, és egy szűrőn átcsurgatjuk a levesbe. A levesbe vajasgaluskát szaggatunk.

Gombaleves vajasgaluskával

Vajasgaluska hozzávalók:

  • 3 dkg teavaj
  • 1 db tojás
  • liszt

 

Elkészítés:

A tojást a szobahőmérsékletű vajjal kikavarjuk, és liszttel szép egynemű galuskatésztát készítünk belőle.
Miután beleszaggattuk a galuskát, összeaprítjuk a petrezselyemzöldet, és meghintjük vele a levesünket, pár perc főzés után már kész is.

Gombaleves vajasgaluskával

Körmös pacal

Megosztom Veletek, a pacallal nem mondanám, hogy korábban őszinte barátságot ápoltam. J Mindig elmondtam mindenkinek, ha vendégségben voltunk, hogy megkóstolom, eszek belőle, de nem igazán szeretem.
A körmös pacal férjem és apósom nagy kedvence, így gyakran szoktam főzni. Most azt találtam ki, hogy bőségesen használok hozzá körmöt és így készítem el a pacalt. Elárulom, hogy azóta kifejezetten szeretem én is.

Hozzávalók:

Körmös pacal

  • 2 kg pacal
  • 4 kg sertésköröm
  • 3 fej vöröshagyma – ez 40 dkg felaprítva
  • 2 db fehér paprika – 18 dkg apróra vágva
  • 2 db paradicsom – 15 dkg apróra vágva
  • 4 fej fokhagyma – 7,5 dkg apróra vágva
  • erős paprika – 4 karika
  • só – 7 dkg
  • bors – 4 gramm
  • 3 evőkanál zsír
  • kömény – 7 gramm
  • 3 evőkanál – őrölt piros paprika

Elkészítés:

A pacalt és a körmöket megmossuk, ha szükséges a körmöket félbevágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát megpucoljuk, a paprikát, paradicsomot megmossuk, és mindent apróra vágunk.
Egy nagyobb edényben a zsíron dinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fehér paprikát, majd a paradicsomot, és így tovább dinszteljük az egészet pár percig. Kis vizet öntünk hozzá, hogy ne kapjon oda. Erre rátesszük a körmöket, ezután a pacalt, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ekkor beletesszük a fűszereket.  Majd a késsel apróra vágott fokhagymát is.
Lassú tűzön, közepes lángon 4-5 órán át főzzük.  Ha szükséges a vizet folyamatosan pótoljuk. Majd, ha megfőtt, őrölt paprikát a szórunk rá. Majd így gyakori keveréssel 20 percig főzzük. Ilyenkor már ne hagyjuk magára a főztünket, ügyeljünk rá, hogy ne tapadjon le a lábos aljához. Az elkészült körmös pacal mellé főtt burgonyát és idény szerinti savanyúságot kínálunk.

Körmös pacal

Desszertnek egy igazi klasszist szeretnék e vasárnapra ajánlani számotokra. Úgy gondoltam maradok a meggynél, de most nem mákot, hanem diót teszek mellé, ami jót tesz az agyi működésnek is. Így jutott eszembe a macskaszem. Családunkban kiskorom óta előszeretettel fogyasztjuk e süteményt.

Macskaszem

Hozzávalók:

Macskaszem

  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 15 dkg margarin
  • 6 dkg zsír
  • 4 tojássárgája
  • 40 kg liszt
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 tojás a kenéshez

Töltelék:

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • kb. 50 dkg magozott meggy

Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. Közben a zsiradékokat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáöntjük a tejben felfuttatott élesztőt, és a tojások sárgáját. Szép tésztát gyúrunk belőle. Hagyjuk kelni egy konyharuha alatt 30 percig. Ezután 3 felé vesszük a tésztát, külön-külön cipót formázunk belőle. Téglalap alakúra nyújtjuk mindegyiket.
A tészta két szélét kirakjuk meggy szemekkel, feltekerjük mindkét oldalon a tészta közepe felé haladva, úgy, hogy középen maradjon hely a tölteléknek.  Egy nagyobb tepsibe mindhárom rúd belefér. A töltelékhez a tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a darált diót.  A tészta közepébe ráhalmozzuk a tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk rajta. A feltekert tésztacsíkot megkenjük tojással, és 180 fokon 40 perc alatt készre sütjük.
Tejérzékenység esetén tej helyett vízzel, és liga margarinnal is elkészíthető e finom sütemény.

Macskaszem
Jó étvágyat kívánunk!
Vasárnapi ételek a természet ajándékaiból fantasztikus ételeit Gyömrei Anita készítette el számunkra.